Jednička na trhu garážových vrat

Sekční garážová vrata jsou nejžádanějším typem vrat současnosti. Jejich technické možnosti a design doladí váš dům k dokonalosti.

Své uplatnění najdou převážně u standardních garáží nebo dvojgaráží. Díky široké nabídce dekorů, barev, doplňků a designů si vybere i ten nejnáročnější zákazník, a tak i garážová vrata mohou podtrhnout jedinečnost designu vašeho domu.

Vratové křídlo se většinou skládá ze čtyř a více sekcí. Spoje mezi jednotlivými sekcemi jsou speciálně tvarovány a v provozu tak zabraňují úrazu, např. skřípnutí prstů. Sekce jezdí v kolejnici na kladkách s kuličkovými ložisky.

Kolejnice vede buď na strop garáže, nebo v případě bočního otevírání na postranní stěnu. Do garáže, ze které vstupujete přímo do domu, vyberte vrata se zateplenými sendvičovými panely a také kvalitním těsněním mezi lamelami.

Při výběru ovládání vrat zvolte nejlépe komfortní elektrický pohon s dálkovým ovladačem, který můžete ovládat přímo z vašeho automobilu, což oceníte nejvíce v zimním období, kdy můžete vystoupit z auta až v garáži.

Mechanické otevírání vrat pak můžete vybrat do garáže, kterou nepoužíváte moc často.

U dálkově ovládaných vrat by rozhodně neměla chybět funkce automatického přerušení chodu při najetí na překážku. V případě, že hrana vrat narazí při zavírání na jakýkoli předmět, dojde k zastavení pohonu.

Z hlediska bezpečnosti je pak velkou výhodou automatické zamykání vrat, které funguje též mechanicky, tedy i bez elektrického napájení. Pokud jsou garážová vrata zavřená, zapadne pojistka proti vysunutí do dorazu vodicí lišty.

TEXT: Jana Hrušková, FOTO: archiv firem