Prosklená fasáda pro obytný komfort

Otevření a prosvětlení interiérů soukromých vil nebo bazénových hal nabízejí při zachování tepelného komfortu posuvné nebo skládací hliníkové systémy.

Nové trendy v architektuře stále více otevírají interiéry směrem do přírody. Nejenom zimní zahrady, ale i obytné prostory prosvětluje transparentní plášť tvořený pevnými, posuvnými nebo skládacími prosklenými stěnami.

Luxusní prosklení obvodového pláště budov, lodžií a balkonů je možné řešit na tuzemském trhu dostupnými hliníkovými systémy. K dispozici jsou panely s různou mírou tepelné izolace, od bezrámového zasklení (bezpečnostní sklo tl.

6–15 mm) až po tepelně izolační systémy, které prosvětlí interiér a vytvoří plnohodnotný obytný prostor. I velkoformátové stěny jsou zcela bezpečné, bezbariérové, s odolností proti vloupání. Křídla lze ovládat elektronicky stisknutím tlačítka, dálkově i manuálně.

Posuvné stěny jsou složené z jednotlivých samostatně posuvných panelů. Systém nabízí velmi variabilní možnosti otevření a větrání. V uzavřeném stavu může plnit vybraný panel funkci „klasických“ dveří.

Pomocí posuvných stěn lze realizovat mobilní příčky atypických i složitých tvarů včetně kruhových.

Tento systém byl původně vyvinut jako dělicí stěny zejména pro komerční využití v restauracích a obchodech, v současnosti se využívá také v soukromé sféře v podobě opláštění zimních zahrad, zasklení bazénových hal i dělení interiérů. Celou stěnu lze v případě potřeby složit zcela mimo řešený prostor.

Skládací stěny jsou složeny z několika navzájem spojených panelů. Skládání dělicích stěn je založeno na principu „harmoniky“. Skládací stěny nabízejí mnoho možností řešení.

Koncové panely lze využít jako klasické vstupní pantové dveře, do jednotlivých panelů lze vkládat výklopné ventilační okno apod. Jejich využití je vhodné pro dělení propojení exteriérů i interiérů.

Text: Alena Kodlová. Foto: Archivy firem