Pocta tradicím i kultuře

V ROCE 2013 BYL DOKONČEN PROJEKT KULTURNÍHO STŘEDISKA V ČÍNSKÉ LIDOVÉ REPUBLICE, JEHOŽ REALIZACE MÁ BÝT UCTIVOU POKLONOU HISTORII ASIJSKÝCH DĚJIN.

Yuhang najdete v provincii Zhejiang, vzdálené asi 150 km od Šanghaje.

Když prestižní Studio Marco Piva uspělo v tendru na kulturně-obchodní centrum v nově se rodícím městě Linping (jurisdikce Hangzhou), stálo před otázkou, jak do plochy kolem 210 000 m2 vměstnat ambiciózní multifunkční celek reprezentující „oblast ryb, rýže, hedvábí a zahrad květů a plodů“.

Studio respektovalo historické aspekty, místní umění a kulturu a ve spolupráci s dalšími subjekty – 5 + 1AA a Arup – vytvořilo projekt charakterizující zdejší oblast.

Válcový tvar si bere podstatné z kultury Liangzhou, prostory mezi jednotlivými budovami upomínají na tradici čínského tance s hedvábnými pásy na krátkých lakovaných holích.

Zmínky o něm najdeme už na počátku dynastie Han, jejíž existence trvala zhruba od roku 206 po dalších šest set let. Komplex obohacují práce jednoho z nejznámějších umělců kategorie Land Art, jímž je Richard Serra (*1939).

Tento rodák ze San Franciska, známý svými minimalistickými výtvory povětšinou ze železa, se podílel na dotváření konečné podoby Yuhang Art District; jeho rozmáchlé oblouky a spirálové elipsy podpořily velkolepost nového kulturního srdce Linping New City.

Yuhang bude disponovat velkou a malou divadelní scénou, centrem Culture Plaza s uměleckou galerií a knihovnou a posléze oblastí krajinářské architektury zahrnující vodní plochu – tato část nese jméno Východní jezero Shuiting.

TEXT: Robert Pavelka, FOTO: Studio Marco Piva