Kousek ráje na vaší stěně

Tropický prales či rozkvetlá louka – to vše může zdobit vaše zdi. Vertikální zahrady přinášejí do našich interiérů nový rozměr přírody. I u vás doma se tak můžete zahledět do bujné zeleně či si u živé, uklidňující stěny dát kávu.

Tento jedinečný prvek zahradního umění se zrodil díky francouzskému designérovi Patricku Blancovi, který konečně po několika neúspěšných pokusech svých předchůdců objevil vhodnou metodu k stabilizaci růstu rostlin na vertikální zahradě.

Jeho základem je vrstva plsti připevněná na podložce z PVC, která slouží jako opora pro kořeny. To vše je upevněno na kovovém rámu, který se dá připevnit na stěnu, nebo může stát samostatně.

Každá zahrada potřebuje též zavlažovací systém. Nejjednodušší je bez napojení na vodovod a odpad, kdy doléváte vodu ručně do truhlíku umístěného pod zahradou. Další systém je napojený pouze na vodovod bez odpadu.

Zde je využíváno automatického dopouštění vody za pomoci čidla hlídajícího minimální a maximální hladinu vody v truhlíku. Třetí systém je plně automatizovaný, řízený počítačem a je vybavený bezpečnostními ventily a dávkovacím čerpadlem na živiny.

Tento systém se nejčastěji uplatňuje při větších realizacích, ale dá se využít i na menší plochy.

Některé druhy rostlin mohou též fungovat na principu hydroponie, tedy zavlažování pomocí přirozené cirkulace odpařené vody, kterou si rostliny samy vytvářejí.

Unikátní vertikální zahrady mohou mít vzhled pouze zelené nebo květinové stěny, výjimkou nejsou ani stěny tropické nebo lze takto vytvořit jednoduchý bylinkovník do vaší kuchyně.

Výběr rostlin se většinou řídí podle růstu v jejich přirozeném prostředí na skalách a skalních převisech. Do tmavších částí instalace, kde se předpokládá vyšší vlhkost, se zpravidla zakomponují rostliny, pro které je typické subtropické a vlhké prostředí.

Světelné podmínky pro vertikální zahrady však mohou být vylepšeny svítidly. Na realizaci zahrady lze využít jednodruhové rostliny nebo rostliny více druhů, vše záleží na konkrétním projektu a přání zákazníka.

TEXT: Jana Hrušková, FOTO: archiv firem