Rezidence skrytá v objetí severského lesa

Skvělá architektura k nám tentokrát promlouvá z estonského

Tallinnu, kde si mladý manželský pár nechal postavit dům přímo

v náruči borového lesa. Potvrdí vám, že lze moderní bydlení

zasadit do divoké přírody, aniž by došlo k jejímu narušení.

Soukromá rezidence Onyx House byla postavena na stavebním pozemku, jehož převážná část byla zalesněna. Prvním úkolem tak bylo vyprojektovat dům, který by co nejméně zasáhl do borového lesa a svým designem nerušil okolní přírodu.

Severská příroda v okolí estonského Tallinnu, kde byl dům postaven, tak určila koncepci celého projektu vytvořeného studiem Arch-D.

Barvy a textury stavebních materiálů, které byly vybrány, napodobují strukturu lesa a splývají s ním, takže dům působí, jako kdyby neexistoval. Za denního světla se kmeny a koruny stromů odrážejí od skleněných ploch a pohlcují stavbu do svého středu. Večerní světlo zase reflektuje kmeny stromů, které mu tvoří tajuplně pohádkovou ochrannou hradbu.

Do pomyslné koncepce „dům v lese – les v domě“ zapadají i dvě kamenné zdi vyrůstající ze země jako pevné skály.

Vila je maximálním způsobem otevřena do okolního prostoru, ale zároveň skrývá místa, kde její obyvatelé mohou najít své soukromí. Téměř celé přízemí je tvořeno velkou společenskou místností, nachází se zde kuchyň, jídelna a obývací část.

Jak venku, tak i vevnitř pracovali architekti se stejnými materiály – sklem, dřevem a kamenem. Kamenné zdi a dřevěné panely nechali vždy prostoupit skrz

plášť budovy a dosáhli tak skvělých efektů i ve vnitřním vybavení budovy. Ostatně interiér tohoto domu obsadil třetí místo na prestižní soutěži architektů Interia Awards v roce 2012.

Jednoduché kuchyni dominuje zavěšený dřevěný panel, sloužící jako nosná deska pro osvětlení pracovního pultu, a dřevěný rám ve stejném odstínu, který je využíván jako stůl pro rychlé občerstvení.

Výrazným prvkem je zde též ze stropu zavěšená komínová digestoř provedená v nerezu. V obývací části jsou dva nepřehlédnutelné stavební prvky – jednoduchá televizní dřevěná stěna a masivní kamenný sloup se zapuštěným krbem.

Jediným nábytkem je zde pohodlná sedací souprava. Za ní jsou umístěny dveře, které vedou na terasu s venkovním krbem a relaxačním sezením. Vnitřním samonosným schodištěm s originálním skleněným zábradlím se vstupuje na galerii s designovým křeslem, kde se dá v klidu odpočívat třeba nad zajímavou knihou.

Primárně je však galerie určena ke vstupu do ložnic. Hlavní z nich má i malý balkon orientovaný nad venkovní terasu. Přiléhá k ní i velká koupelna a šatna.

V celém domě je použito mnoho typů osvětlení, od stropních svítidel přes závěsné lampy či bodové zdroje světla. Všechny však naplňují společnou myšlenku celého domu – jsou velmi účelové a přitom jednoduché, a proto na sebe zbytečně nepoutají pozornost.

Okolí domu je upraveno citlivě a jsou zde použity pouze přírodní materiály, jak na cesty vedoucí přes pozemek, na hlavní příjezdovou cestu, tak i na venkovní terasu u krbu. Vše koresponduje s hustým,

téměř sametovým severským trávníkem. Dům se nachází v zalesněné oblasti, kde je málo slunce a je zde

obtížné využít energii dodávanou pomocí klasických přivaděčů pod zemí, protože by je kmeny a kořeny stále rostoucích stromů mohly narušit. Pro základní vytápění a letní chlazení proto bylo použito

tepelné čerpadlo. Dům je v souladu s třídou energetické efektivnosti A a je celý řízen systémem KNX, který na základě aktuální situace a požadavků obyvatel domu řídí osvětlení, vytápění, klimatizaci,

ventilaci, stínicí techniku (rolety, žaluzie…), ohřev teplé vody a další. Tento „chytrý dům“ komunikuje i s elektronickým zabezpečovacím systémem a v případě delší nepřítomnosti dokáže simulovat v objektu

i přítomnost osob.

TEXT: Jana Hruš ková, FOTO : ARCH -D