Život skoro jako na zámku

Velkoryse řešená rezidence v toskánském slohu je postavená na rozlehlém pozemku, skýtajícím úchvatný výhled na nedaleké jezero. Návštěvníci se zde musí

cítit doslova jako v pohádce.

Pochopit složitou strukturu tohoto domu není snadné. Architekti se při návrhu projektu nechali inspirovat tradičními sídly, která se v průběhu věků dostavovala, rozšiřovala a modernizovala.

Proto, i když se jedná o stavbu soudobou, je od svého vzoru k nerozeznání.

Pravoúhlé objemy střídají šikmé, vzájemně se prolínají a vytvářejí půvabná zákoutí. K dojmu autentičnosti přispívá také klasická střecha s prejzovými taškami Už samotný příjezdový prostor návštěvníka ohromí svojí velkolepostí a dává

tušit, co všechno může uvnitř domu očekávat. Dům má betonový skelet, ale je celý obložený pískovcem.

Jeho příjemná světlá barva ve zdejším slunném podnebí působí svěžím dojmem a krásně kontrastuje s červenou barvou střechy. Venkovní plocha je oživená fontánou, ve které neustále zurčí voda. Majitelé si své vozy mohou zaparkovat v jedné ze tří garáží.

Vstoupíme do rozlehlé haly, která dává tušit, jak asi bude vypadat zbytek interiéru.

Přírodní materiály – na podlaze mramorová dlažba kombinující velké plochy s ornamentální mozaikou, otevřené stropy s přiznanými dřevěnými trámy a stěny i strop bohatě dekorované malbou.

Množství podpěrných sloupů vytváří propojovací chodbu, která nás zavede přímo do hlavního obytného prostoru. Zde se také přijímají hosté a pořádají večírky. Ze salonu je volný vstup na krytou terasu, která tvoří v podstatě druhý obývák. Je zde i venkovní kuchyň pro pohodlnou obsluhu  návštěvníků.

Na obývák z levé strany volně navazuje kuchyň zařízená opět v historizujícím stylu. Nábytek je zhotovený z masivního dubu a uprostřed stojí pohodlný jídelní stůl. V tomto místě se také obvykle

odehrávají všední snídaně či večeře. Slavnostnější stolování probíhá ve stylové jídelně, kde se nachází velkorysý stůl pro deset osob. Po druhé, levé straně obýváku je soukromé křídlo majitelů.

Mají zde svou ložnici, ale především úžasnou koupelnu s překrásným výhledem na jezero. Součástí koupelny je soukromé wellness s finskou saunou.

V samostatném křídle domu jsou umístěné čtyři další ložnice s koupelnami pro hosty a také nezbytné zázemí umožňující chod domu – denní místnost pro personál, prádelna, sklad a další.

Pro ubytování personálu, který nedojíždí z nedalekého města, je v areálu zahrady postavený příjemný domek.

Do zadní části domu je situován překrásný bazén. Součástí je také kruhový whirlpool pro příjemnou relaxaci. Na bazén navazuje přírodní terasa. Tvoří ji soustava velkých kamenů zdánlivě nahodile

poskládaných a volně prorůstajících travou. Řešení působí příjemně starobyle a dodává domu autentičnost. Nedaleko hlavního domu je menší studio pro hosty, kteří se zde zdrží déle. Oplývá vším potřebným komfortem a uživatelům skýtá dostatečné soukromí.

Dojdeme k němu přes nádherně upravenou zahradu, která spíš připomíná zámecký park. Pečlivě provedené a naplánované terénní úpravy jakoby ani nebyly, tak dokonale se přizpůsobí krajině.

Vzrostlé stromy, které poskytují příjemně chladivý stín, zde nevyrostly. Byly sem dopravené už ve své nynější velikosti a zasazené. O jejich zavlažování se stará důmyslně řešený podzemní systém.

Ten zalévá také všudypřítomný trávník, a proto můžeme obdivovat jeho svěží zeleň.

TEXT: Jana Špatzová, FOTO: Cornerstone Architects