Světelný design pro zlepšení nálady

Světelný design se stává nedílnou součástí navrhování interiérů. Vedle prvotního poslání, tedy vytvoření komfortních světelných podmínek pro různé funkce v bytě, se dají vykouzlit různé atmosféry.

Náladu v interiéru lze naprogramovat, stejně jako veškeré funkce související s temperováním stíněním či zabezpečením. Stisknutím tlačítka na ovladači se rozsvítí tlumené světlo a začne hrát oblíbená hudba.

Nicméně i ten, kdo nemá plně automatizovanou domácnost s centrálním počítačem, si může ve svém bytě vytvořit různá světelná prostředí kombinací přímého a nepřímého nasvícení.

Světlo vycházející ze svítidla nepřímo, směrem nahoru, se odráží od stěn nebo stropu a osvětluje celý prostor, bývá označováno jako nepřímé.

„Nasvícení stěn se většinou realizuje nástěnnými svítidly, zpravidla bývají polohovatelná, aby bylo možné nasměrovat světelný kužel, kam je třeba.

Dále se stěny dají nasvítit například LED pásky ukrytými za nábytkem, které odrazem světla o stěnu tuto plochu nasvítí.

LED pásky pak mohou být zabudovány přímo do nábytku nebo do garnýží tak, aby nebyly vidět, ale přitom aby osvítily plochu stěny nebo splývajícího závěsu.

U schodišť se často používá sofistikovaný způsob, kdy jsou LED pásky vmontovány přímo do zábradlí a ty pak osvětlují stěnu nebo schodiště,“ říká Ing. Ellen Benešová z firmy OSRAM.

Stropy se obvykle osvětlují rampou se zabudovanými LED moduly nebo pásky, a to tak, že se světlený kužel nasměruje buď na stěnu anebo na plochu stropu. Je to velmi příjemné světlo, ale tento způsob vyžaduje naprosto rovný povrch.

Světlo zvýrazní každou nerovnost, například na sádrokartonových podhledech. Z tohoto důvodu se začaly aplikovat fóĺiové podhledy, které jsou absolutně rovné a dokonale odrážejí světlo do místnosti.

TEXT: Alena Kodlová, FOTO: archivy firem