Kouzlo tradičních dřevostaveb přetrvává

Bydlení v domě postaveném z masivního dřeva přináší mnoho pozitiv. Prostředí je zdravé, antialergické, velmi příjemné, navíc okořeněné pohledným designem.

Ještě před několika lety se zdálo, že budoucnost je vstřícná spíše k montovaným sendvičovým dřevostavbám, dnes je však více než zřejmý trend směřující k preferencím obytných budov z masivního dřeva.

Nemáme přitom na mysli jen domky a chalupy zanedbatelné velikosti, protože z tohoto stoprocentně recyklovatelného, pevného, lehkého a pružného materiálu lze budovat opravdu impozantní rozsáhlé stavby.

Ať už jde o klasickou roubenku, srub nebo moderní objekt, jejich hlavním benefitem je kromě pohledné architektury především ekologičnost a energetická nenáročnost.

Zajímavým parametrem je rovněž takzvaná uhlíková stopa.

Strom totiž za dobu svého růstu do velikosti vhodné pro výstavbu standardního rodinného domu na sebe naváže množství oxidu uhličitého srovnatelné se zplodinami vyprodukovanými provozem automobilu za deset let.

Ceněným přínosem staveb ze dřeva je rovněž jejich schopnost „dýchat“, což se odráží v kvalitě obytného komfortu. Vychází z umění materiálu pracovat s vlhkostí v rámci vnitřního prostředí: při přílišném suchu vodu uvolňuje, při vlhku pohlcuje.

Kvalita stavby samozřejmě závisí na použitém materiálu: vedle domácích dřevin se často používají také suroviny pocházející ze Skandinávie.

Vzhledem k místnímu klimatu tam totiž stromy rostou pomaleji a mají hustější letokruhy, takže dřevo z nich je stabilnější při teplotních výkyvech.

Pokud jde o hořlavost, stavební řezivo díky takzvané rovnovážné vlhkosti zpomaluje proces hoření a požární odolnost nosných konstrukcí dosahuje desítek minut.

O ochranu dřeva před povětrnostními vlivy a eventuálními škůdci se postarají moderní nátěry, díky nimž adekvátně ošetřené stavby vydrží i stovky let.

Pro preventivní impregnaci dřeva se osvědčily především vodou ředitelné lazury, jež přispívají i k zachování původní barevnosti materiálu, použít lze také mořidla či emailové barvy, jež však více či méně potlačí přirozený vzhled dřeva.

Obytné stavby z masivu nacházejí uplatnění především ve venkovských lokalitách a přispívají ke zlepšení vzhledu okolní krajiny.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: archiv firem