Markýzy a rolety ochrání váš interiér

Je známou skutečností, že venkovní zastínění je mnohem účinnější než to vnitřní a dokáže daleko lépe udržet příjemnou teplotu a ideální světelné podmínky v interiéru.

Rolety a markýzy mají stejný systém – speciální stínicí tkanina je navinuta na hřídeli a celý systém je uchycen na určené místo. K odvíjení látky dochází různými způsoby ovládání.

Co je tedy důležité vědět před tím, než se rozhodnete pořídit si toto efektní a účinné zařízení pro váš dům?

V první řadě to, že roleta je venku a její uživatel vevnitř. Ovládání tedy musí být protaženo zdivem nebo rámem okna do interiéru.

K automatickému ovládání se nejlépe hodí trubkový elektromotor, který lze ovládat nástěnnými tlačítky, dálkovým rádiovým ovladačem nebo centrálně. K mechanickému ovládání rolety pak zpravidla slouží klika protažená do interiéru.

Dále je třeba zvolit správnou tkaninu. Ty dnešní jsou téměř všechny extrémně pevné, odolné proti vlhkosti, práchnivění i teplotním výkyvům. Mají ochranu proti UV záření, jsou stálobarevné a snadno omyvatelné.

V neposlední řadě je to výběr krycí kazety, která chrání hlavní hřídel a látku v navinutém stavu a velmi často bývá i estetickým doplňkem fasády domu. Díky dokonalému těsnění do ní nevniknou žádné nečistoty, pokud ji delší dobu nepoužíváte.

Může být vybavena i kartáčem, který má tu funkci, že při každém zavření látku očistí například od napadaného listí či jehličí.

TEXT: Jana Hrušková, FOTO: archiv firem