Místo, kde končí limity

CHCETE SE KOUPAT V 55. PATŘE? STRÁVIT NOC V NEJDRAŽŠÍ STAVBĚ SVĚTA? A V PŘÍHODNOU DOBU SE PODÍVAT NA ZÁVODY FORMULE 1 Z NADHLEDU? NIC SNAZŠÍHO, ZAVÍTEJTE DO MARINA BAY SANDS.

Příběh tohoto architektonického skvostu se začal odvíjet 27. května 2006, kdy společnost Las Vegas Sands (LVS) získala zakázku na stavbu v singapurské Marina Bay.

Velkolepé plány se začaly naplňovat o rok později, kdy podle návrhu uznávaného architekta Moshe Safdieho (*1938) začal růst novodobý Stonehenge, na nějž tři hlavní pilíře spojené jednolitým vrcholkem upomínaly. Ne vše však kráčelo v těch správných stopách.

Ačkoliv měla být stavba hotova v roce 2009, celosvětová finanční krize přinutila LVS zvolit poněkud méně pompézní přístup – Marina Bay Sands byla otevírána postupně. V dubnu 2010 bylo k dispozici kasino, část konferenčního centra a 963 pokojů;

o dva měsíce později už byla uvedena do provozu zbývající ubytovací zařízení a především Sands SkyPark. Definitivní páska mohla být přestřižena až o necelý rok později – teprve od 17. února 2011 lze nazvat celý komplex za dokončený.

A hned první den byl zanesen do zvláštních análů, protože po skleněné fasádě hotelu se „proběhlo“ sedm týmů špičkových horolezců z celého světa, večer pak pro 4 000 diváků zapěla Diana Ross, Kelly Rowland a další umělci.

Safdie nazývá „své dítě“ různě. Uvádí podobnost třeba s hracími kartami a neváhá novou dominantu přístavu nazývat městem ve městě.

Měl k dispozici několik špičkových odborníků a společně vytvořili dílo nutně navozující otázku, kde leží skutečné hranice lidských schopností.

A netýká se to jen a pouze stavby, protože původní částka 3,85 miliardy dolarů (plus další 1,2 miliardy dolarů za pozemky o rozloze 560 000 m2) se vyšplhala na neuvěřitelných 8 miliard dolarů – a to se psal teprve červenec 2009. Finance se ovšem vrátí – v první etapě do roku 2015 se předpokládá zisk 2,8 miliardy dolarů, což představuje 0,8 procenta celého tamního hrubého produktu!

A pokud byste chtěli v Marina Bay Sands strávit noc, připravte si částku odpovídající přibližně 360 dolarům dle aktuálního kurzu.

TEXT: Robert Pavelka, FOTO: Safdie Rabines Architects