Skleněná hra v rytmu jazzu
MÍSA GALAXY, ručně broušené a leštěné sklo do vysokého lesku. Šířka 30 cm. Limitovaná série 30 kusů
ICEBERG, ručně broušená váza s lepenými hranoly rozehrává působivé optické efekty a rafinované hry s geometrií. Materiál bezolovnatý křišťál. Výška 28 cm. Limitovaná série 500 kusů
MÍSA GALAXY, ručně broušené a leštěné sklo do vysokého lesku. Šířka 30 cm. Limitovaná série 30 kusů
GALAXY, ručně broušená váza. Atraktivní hry s geometrií vytvářejí působivý optický efekt. Výška 30 cm. Limitovaná série 30 kusů
MIRAGE, ručně foukaná váza z ekologicky čistého bezolovnatého křišťálu, ručně broušená a leštěná. Barva: jádro alexandrit, nálepy křišťál. Výška 30 cm. Limitovaná série 150 kusů
BROUŠENÁ MÍSA TERRA, barva křišťál, akvamarín. Šířka 28,2 cm. Limitovaná série 30 kusů
LUNETA, jedinečné broušené dílo vzešlo ze spolupráce Miluše Roubíčkové a Reného Roubíčka. Šířka 42 cm. Limitovaná série 15 kusů
HONEY, broušená váza. Lepené části na barevném jádře vázy se třpytí a vytváří působivé optické dojmy. Jádro vázy je v základních moserovských barvách a lepené části pouze z křišťálu. Výška 28 cm. Vázu v limitované sérii 100 kusů doprovází certifikát o původu
BUDDY, broušená plastika. Výška 42 cm. Limitovaná série 60 kusů
TROJROZMĚRNÝ KUPKA. Dílo nalézá svou inspiraci v čistém kubismu, každý tvar představuje jiný geometrický prvek. Výška 25 cm. Limitovaná série 10 kusů

René Roubíček patří mezi významné představitele české sklářské ateliérové tvorby, která pronikla do

celého světa.

Ve svém díle se zaměřuje především na působivé optické efekty a rafinované hry s geometrií. Jeho

umělecké objekty se pod světlem rozehrají čistými barvami. Patří ke generaci sklářů, jejichž zásluhou se

význam českého skla rozšířil z oblasti řemesla a užitého umění do volné sochařské tvorby. Na světové výstavě Expo v Bruselu v roce 1958 způsobil René Roubíček doslova senzaci rozměrnou abstraktní prostorovou kompozicí, pracující s kovem a sklem.

Po zásluze si odtud odvezl Grand Prix. Díla posouvající sklářství k volnému umění začal ale vytvářet už koncem 40. let minulého století.

Během své umělecké dráhy proslul zcela svobodným přístupem k tvorbě, vytváří monumenty i komorní objekty, sklo využívá jako sochařský materiál. Je rovněž autorem lustrů, světelných kompozic a skleněných vitráží.

Po celou svou tvůrčí dráhu spoléhá na kvalitu a vlastnosti hutního, za žhava u pece tvarovaného skla. Jeho láska k jazzu (sám hraje na klarinet) mu byla inspirací k vytvoření hravých variací skleněných hudebních nástrojů.

René Roubíček se při se při tvorbě nechal mimo jiné inspirovat vynikajícím českým malířem světového významu Františkem Kupkou, jedním ze zakladatelů moderního abstraktního malířství.

Díla z tohoto období jsou odrazem čistého kubismu, každý tvar představuje jiný geometrický prvek. Další výtvarníkovou láskou je jazz.

„Sklo je jazz ve výtvarném umění,“ řekl René Roubíček u příležitosti převzetí ceny za celoživotní dílo na Czech Grand Designu 2007.

Po Bruselu své skleněné plastiky a objekty vystavoval také na výstavách Expo v Montrealu 1967 a Expo

v Osace 1970, na bienále v Sao Paulu, v roce 1969 dostal zlatou medaili na mezinárodním veletrhu řemesel v Mnichově. Jeho díla jsou zastoupena v řadě světových galerií – v Londýně, Paříži, Düsseldorfu a dalších městech.

Originální kolekce ručně broušených exponátů, které vám představujeme, v sobě spojuje vrcholné volné výtvarné umění Reného Roubíčka. Autor vytvořil umělecké objekty, ve kterých osobitým způsobem zvýraznil krásu křišťálu.

Každý hranol je vybroušen do naprosté dokonalosti, každý má své přesné místo vzhledem k ostatním. Magická hra světla, čistota skla, dokonalý lesk a fascinující barvy charakterizují tato unikátní díla. Současně vzdávají hold řemeslnému umění moserovských sklářů a brusičů.

TEXT A PRODUKCE: Alena Kodlová, FOTO: Archiv Moser, www.moser-glass.com