Moderní styl kořeněný orientem
Při návštěvě Pedralbes, jedné z nejznámějších obytných oblastí Barcelony, na první pohled zaujme kolemjdoucí dům v rezidenční čtvrti.
Ozdobou a zvláštností domu je nerezová pergola s bambusovým zastřešením, které je trochu nezvyklé, ale má své opodstatnění. Bambus v různých obměnách se prolíná i dalšími částmi domu i zahrady. Pás z perforovaného tmavého hliníkového plechu tvoří tepelný most. Přilehlá vodní plocha je ohraničena z boční strany obložením z černé žuly.
Velké prosklené plochy přivádějí do útrob domu dostatek denního světla. Architektovi se je podařilo umístit tak, aby plnily svůj účel a přitom nebylo rušeno soukromí obyvatel
Zastřešená pergola rozšiřuje obytný prostor o další metry. Táhne se po celé straně domu a je umístěna na odvrácené straně od ulice a domem samým tak chráněna před hlukem, který by sem snad mohl proniknout z přilehlé komunikace.
Malé soukromé moře odděluje pergolu od ostatní „pevniny“. Přístup je možný z této strany jen ze spodního podlaží objektu. Zvolené nerezové podpěry a bambus zase snadno odolávají vlhkosti a jsou ideálním řešením.
Zdánlivou strohost a jednoduchost domu zjemňují zvolené doplňky – sněhobílý venkovní nábytek s krajkovou strukturou jakoby vyřezanou z alabastru vyniká na jednoduchém pozadí pískovcového obkladu fasády.
Zaoblená střecha je dalším prvkem, který svěže vyrovnává jinak strohé pojetí a ostré úhly stavby a zároveň příjemně stíní obrovský prosklený skleník, v němž je umístěno schodiště spojující přízemí s dalšími patry.
Vodní plocha je podstatně vyvýšena nad okolní terén a díky krátce střiženému pažitu působí jako oáza v poušti. Vzrostlé zeleně je v jejím bezprostředním okolí minimálně, takže sluneční paprsky dokážou vodní hladinu velmi brzy ohřát.
Pohodlné široké schodiště na odvrácené straně pergoly umožňuje rychlý a snadný přístup do zahrady. Výška jednotlivých schodů je zvolena tak, aby jejich zdolání snadno zvládlo malé dítě, ale třeba i starší člověk s menším pohybovým handicapem.
Oblázky vysypaný chodníček ústící pod terasou se vine podél plotu na této straně pozemku. Zahrada je v těchto místech od vedlejšího pozemku oddělena vysokými bambusovými kůly zapuštěnými do země. Zeleným prvkem jsou zde půdopokryvné rostliny, které tvoří příjemný, jakoby rozčepýřený porost kontrastující se stroze střiženým trávníkem.
Několik vzrostlých stromů, které na parcele byly v době začátku stavby, se podařilo uchránit a byly citlivě prořezány a ošetřeny. Při koncipování zahrady se s nimi počítalo a v konečném výsledku působí tak jak mají – jakoby zde rostly odjakživa.
Umění starých čínských mistrů a jejich vášeň pro dokonale upravené zahrady dávno přesáhly hranice Velké čínské zdi. Jejich kouzlu propadá stále více lidí a jak je vidět i obyvatelé tohoto domu nejsou proti ní imunní.
V zahradě tohoto typu nesmí v žádném případě chybět vodní prvek. V našem případě je jeho další modifikací menší vodní nádržka sloužící jako ptačí napajedlo. Voda přitéká samospádem ve svahu ukrytým potrubím a stejným způsobem je zase odváděna.
Vodní prvek se zde objevuje také v podobě miniaturního potůčku, klikatícího se pozemkem jako stříbřitě modrý had a je reminiscencí velké vodní plochy u pergoly. Jeho okolí, stejně jako i ostatní části zahrady jsou pečlivě upraveny.
Z této strany je dům situován do ulice, proto je zde umístěno minimální množství oken a prosklených ploch. A pokud zde nějaké jsou, pak jen takové, aby propouštěly jen světlo a ne zvědavé pohledy. Prostředkem svahu je veden přívod vody do ptačího napajedla.
Členitý pozemek umožnil pohrát si s koncepcí a rozvržením zahrady do nejmenších detailů. Takové řešení však vyžaduje pravidelnou, téměř každodenní údržbu. Každý stonek trávy, který přerostl byť o centimetr, každá neposlušně šplhající větvička mířící jinam, než mistr zahradník určil, působí rušivě.
Travnaté plochy vytvářejí příjemné a bizarní obrazce a jsou stejně hebké jako mechové polštářky.
Vydlážděné plochy je třeba čas od času zjemnit zelení. Pečlivě zastřižené jehličnany jsou zasazeny do dřevěných zahradních kontejnerů. Dřevo je předem ošetřeno, takže stromky v něm mohou při dobré péči vydržet několik let bez přesazování.
Od ulice dům odděluje vysoká zeď. Jen málokdo z kolemjdoucích tuší, co se skrývá za mohutnými posuvnými ocelovými vraty. Účelu bylo dosaženo a obyvatelé domu se mohou v klidu těšit ze své zelené oázy.
Materiály použité při stavbě domu byly zvoleny tak, aby svou barevností nerušily krásu zahrady, s níž se již předem počítalo. Jednoduché a čisté tvary a střízlivá barevnost. Jen tak mohlo být dosaženo patřičného efektu.
Boční vchod do domu je opatřen jednoduchým zádveřím.
Zaoblená střecha je efektním řešením a zajímavou dominantou stavby. A dům tak z dálky opravdu vypadá jako velká zaoceánská loď. Terasa v horním podlaží je opatřena zábradlím se skleněnou výplní.
Další z celé řady všudypřítomných zahradních vodních prvků. Tentokrát v podobě malého vodopádu. Okolní terén je zpevněn a povrch vysypán ozdobným štěrkem.
Pískovcem obložená fasáda se pro tyto klimatické podmínky ukázala být ideálním řešením. Je odolná vůči dešti, stálobarevná a v létě navíc i příjemně chladí.
Okolí domu je dokonale přístupné. Pro větší pohodlí jsou přístupové cesty zpevněny a vydlážděny. Vzhledem k tomu, že pozemek je hodně členitý a z této strany se svažuje, bylo zpevnění terénu nutností.
Za vysokou prosklenou stěnou se skrývá schodiště spojující jednotlivá podlaží budovy.
Obvodové zdi chránící pozemek jsou z vnitřní části obloženy kamenem, horní plechová část opatřena nátěrem ve stejném barevném tónu. Masivní vchodová brána je namořena ve stejném odstínu jako ostatní dveře domu.

Protiklady se přitahují a jejich spojení působí dramatickým dojmem. Odvážný nápad, obklopit moderní , ocelí charakterizovaný dům orientální zahradou plnou symboliky, zaujme na první pohled.

Při návštěvě Pedralbes, jedné z nejznámějších obytných oblastí Barcelony, na první pohled zaujme kolemjdoucí dům rezidenční čtvrti.

Okouzlí způsobem, jakým se architekt vyrovnal s prostředím, do kterého je stavba zasazena, respektováním místních skutečností daných situováním pozemku souběžně

s rušnou Roureda Street a zároveň i respektováním přání investora, který chtěl moderní, komfortní a ojedinělou stavbu poskytující maximální komfort i soukromí, to vše si zaslouží zcela jednoznačné gesto:

před konečným výsledkem smeknout a postát a chvíli jen mlčky obdivovat.

Rezidenční čtvrť nabízí sice poměrně velké pozemky, přesto tu mají sousedé k sobě blízko a jejich přítomnost za plotem je patrná ať děláme cokoli. O to větší uznání zasluhuje zvolené řešení.

Směrem do ulice, kde je umístěn vstup, je dům navržen tak, aby maximálně eliminoval případný hluk a nežádoucí pohledy a přesto propouštěl dostatek slunečních paprsků. V zadní části domu je pohyb

daleko volnější a díky privátní zóně ve formě zahrady i svobodnější. Posezení pod pergolou s přilehlým bazénem a citlivě upravená zahrada je příjemným místem pro relaxaci. Můj dům, můj hrad zde

platí dvojnásobně, během několika vteřin se ocitneme v jiném, chaosu vzdáleném světě, kde starosti všedního dne ustupují a pozbývají důležitosti.

Objekt je rozdělen do pěti úrovní – dvou podzemních podlaží, přízemí a dvou pater, patří k němu i parkovací zóny. Na první z nich je přístup ze suterénu. Najdeme zde zabudovanou hydraulickou plošinu

pro automobily, strojovnu a fitness se saunou. Ve druhém suterénu je umístěno domácí kino a další parkoviště. Spojení všech pěti pater zajišťuje moderní výtah, který je jakousi spojnicí všech zón.

Přízemí je rozděleno na dvě zóny: první je určena pro kancelář a další pro denní obytný prostor s kuchyní, obývacím pokojem a jídelnou. Prosklená posuvná stěna umožňuje přístup na terasu s pergolou,

která vede k bazénu a do zahrady. Obytné místnosti v prvním patře jsou doplněny o koupelny, šatnu, kuchyň a obývací pokoj. Samozřejmě jsou tu i pohodlné ložnice, opět s přilehlým sociálním

zázemím a šatnami.

A konečně přicházíme na okouzlující zahradu. Zelená záplava valící se kolem domu pokračuje až ke vchodu na ulici. Vodní prvek se zde objevuje v podobě miniaturního potůčku, klikatícího se pozemkem

jako stříbřitě modrý had a je reminiscencí velké vodní plochy u pergoly.

Na fasádu domu byl použit pískovcový obklad, který vytváří zajímavý barevný kontrast s černým žulovým opláštěním. Pro zastřešení pergoly byl zvolen bambus, který se ještě několikrát objevuje

v interiéru domu nebo ve formě neopracovaných bambusových kůlů i v zahradě. Žlutý mramor z čínského vnitrozemí použitý na chod ník dotváří iluzi zahrady inspirované uměním této svébytné kultury.

Umění tvorby čínských zahrad zdokonalované staletími se zhmotnilo v pojetí exteriéru domu.

Zdálky dům působí z některých úhlů jako velká zaoceánská loď brázdící vodní hladinu a jeho jednotlivá podlaží jako vyvýšené lodní paluby.

Zdánlivou strohost a jednoduchost domu zjemňují zvolené doplňky – sněhobílý venkovní nábytek s krajkovou strukturou jakoby vyřezanou z alabastru, perforovaný pás tmavého hliníkového plechu, který je zároveň tepelným mostem, nebo jemná kresba použitých bambusových kmenů. Knihovnu, jídelní stůl, skříně, ložnicové kousky a některý další nábytek architekt doporučil sjednotit nátěrem, dveře oživuje textura mořeného dubu.

Kuchyně je sázkou na jistotu a kvalitu. Spotřebiče Gaggenau a kvalitní baterie vydrží léta. Atypicky řešený bazén je lemován bílým keramickým obkladem, stejně pečlivě byla vybrána i sauna a lázeňské zařízení.

TEXT: EVA KARBULKOVÁ, FOTO: PHOTOFOYER