Penthouse nad střechami Milána
Penthouse má v horní úrovni prosklené nejenom stěny, ale také strop. Pocit světlosti a vzdušnosti umocňuje přímé spojení s oblohou nad hlavami majitelů a jejich návštěv.
Vřelé tóny do obývací místnosti vnáší masivní dřevěná podlaha se zvýrazněnými spárami. Subtilním skleněným stěnám tvoří protiváhu vertikální dřevěné dělicí příčky.
Vstup na schodiště je zvýrazněn bílým rámem, na který navazuje zcela průsvitná skleněná police. Předměty na ní položené jakoby levitují v prostoru.
Skleněné zastřešení je chráněno proti slunečním paprskům venkovními žaluziemi, které spustí zvláštní čidlo, reagující na sluneční paprsky.
Jako barevný kontrapunkt působí křeslo Papilio Lounge Chair od Naota Fukasawy (B & B Italia). Opěrky hlavy a tvar sedáku působí jako motýlí křídla, odtud pochází název Papilio (italsky motýl).
Obývací pokoj přechází volně v terasu, stačí odsunout skleněné stěny. Přírodní pocit podtrhuje zebří kůže na podlaze.
: Komunikační prostory charakterizuje šedý leštěný mramor v kombinaci se sklem. Světlo prostupující z horního proskleného patra vytváří zajímavé vizuální efekty.
Dolní a horní úroveň apartmánu spojuje schodiště, tvořené konzolovými stupni.
Obrovský obývací pokoj v patře charakterizují přírodní tóny a materiály. Dva pohodlné sedací kouty umocňují výrazné solitéry v podobě křesla Papilio a Lounge Chair v duchu Ludwiga Miese van der Rohe.
Nahoře: Jídelně dominuje tabule pro osm lidí. Hladký minimalistický stůl doplňují židle Hanse J. Wegnera (Carl Hansen & Son). Jde o klasicky krásnou židli vytvořenou se sochařským espritem.
Skleněné posuvné stěny oddělují malou vestavěnou kuchyňkou linku. Odraz světla ji činí z mnoha úhlů pohledu téměř neviditelnou. Stěny dýhované exotickým dřevem vyvolávají konzervativní pocit jistoty.
Součástí vestavěné kuchyně je i příborník, bílé police vystupují na pozadí exotické dýhy
Nad jídelním stolem se vznáší lustr Jasona Onga (Driade), který poskytuje jemné rozptýlené světlo. Výškově nastavitelná konstrukce z chromované oceli nese lístky z polypropylenu v perlové barvě slonové kosti.
Pracovní stůl z leštěného ořechu na mramorové podlaze představuje další stylový „úlet“ do doby art deca.
Prostorná ložnice má stěny potažené vzácnou dýhou, v záhlaví postelí vyniká velkoformátový obraz s plameňáky.
: Terasa je zařízena subtilním nábytkem. Lehké vyplétané židle i dekorativní „ušák“ jsou od značky Konsepti.
Kuchyně propojená se dvěma jídelními kouty poskytuje možnost poobědvat uvnitř nebo na terase. Velké reprezentativní hostiny se odehrávají v jídelně o patro níže.
Kuchyně představuje směs stylů. Minimalistická kuchyňská linka v nerezové oceli rezonuje s klasickým příborníkem s povrchem z exotické dýhy.
Koupelna navazující na ložnici je řešena historizujícím stylu. Mramorová umyvadla nesou skříňky v leštěné dýze.
Vana s dýhovaným pláštěm je přisazena ke stěně z leštěného mramoru s nádhernou kresbou. Dotek romantiky tvoří jemná rokoková stolička.
Nábytek v koupelně působí noblesně. Leštěné dýhované skříňky doplňuje vysoké zrcadlo.
Pohodlné lehátko na opalování je ukryté před pohledy z okolních střech dřevěnou zástěnou. Stínicí plachta umocňuje pocit letní pohody.
Horní patro penthouse prosklené ze všech světových stran umožňuje svým majitelům pohled na střechy Milána, rámovaný svěží zelení. Ruch ulic velkoměsta vystřídá během chvíle pocit volnosti.

Hra s různými styly se stala hlavním motivem při vybavení originálního apartmánu v centru světové módy a designu.

Bydlení nad střechami velkoměst ve dvoupatrových apartmánech, v angličtině řečených  penthouse, se stalo módní záležitostí.

Vzdáleni hluku rušných ulic, obklopeni zelení střešní zahrady a zároveň na dosah kanceláří, obchodů, restaurací, divadel a kin, si majitelé vychutnávají strategickou polohu svého bytu.

Ve starobylé a malebné části Milána, která návštěvníky okouzlí půvabným stylem pokračovatelů renesanční souměrnosti, jsme navštívili apartmán, který zabírá dvě patra historické budovy.

Restrukturalizace navržená architekty Fabriziem Bartolomeem a Lucasem Fernandezem, byla završena po dvou letech intenzivních prací. Každý kout byl využit s téměř filigránskou přesností, jednotlivé detaily byly většinou navržené na míru a ručně vyrobené.

Dispozice rozložená do dvou výškových úrovní zabírá plochu neuvěřitelných 750 m2. Místnosti jsou soustředěné kolem centrální osy, kterou v prvním i druhém patře obestupuje sestava vestavných skříní. Tento speciální nábytkový blok definuje prostor vybavený hi-tech zařízením.

Prostředí charakterizuje seskupení místností kolem již zmíněného jádra. Každá z nich je naladěna v jiném stylu, přesto dohromady vytvářejí jednotný harmonický celek.

V komunikační části jsou vestavné skříně skryty pod čalouněním šedé barvy, kruhová okna s kovovými klikami evokují pocit výletní lodi ze 40. let.

Prostorná ložnice má stěny potažené vzácnou dýhou, lampa s empírovými tvary dodává prostoru punc čistoty linií a klidu. Navazující koupelna je řešena v historizujícím stylu.

Mramorová umyvadla nesou skříňky v leštěné dýze, vana s dýhovaným pláštěm je přisazena ke stěně z leštěného šedého mramoru s nádhernou kresbou jemného bílého žilkování.

Nábytek umocňuje noblesní pojetí koupelny, skříňky s leštěnými dvířky doplňuje vysoké zrcadlo. Dotek romantiky tvoří jemná rokoková stolička.

Ve vedlejší pracovně upoutá stůl z leštěného ořechu, který ve spojení s leštěnou mramorovou podlahou představuje další stylový úkrok, tentokrát do doby art deca.

Doplňky na desce stolu připomínají éru 30. let minulého století, kdy styl a umění prolnuly v jedno a staly se součástí každodenního života.

Obývací pokoj charakterizuje odpočinkový kout v modré barvě včetně stěny potažené modrým sametem.  Křesílko ve stylu rokoka podtrhuje romantickou náladu místnosti.

Jídelně dominuje stůl pro osm lidí. Hladký minimalistický stůl doplňují židle Hanse J. Wegnera (Carl Hansen & Son). Jde o mimořádně krásnou židli vytvořenou se sochařským espritem.  Skleněné posuvné stěny oddělují malou vestavěnou kuchyňskou linku.

Odraz světla ji činí z mnoha úhlů pohledu téměř neviditelnou. Stěny dýhované exotickým dřevem vyvolávají konzervativní pocit jistoty. Součástí vestavěné kuchyně je i příborník, bílé police vystupují na pozadí exotické dýhy.

Konzolové schodiště nás vyvede do patra, kde najdeme opulentní společenský prostor, který tvoří prosklená místnost stylisticky propojená s velkou terasou s bohatou vegetací.

Vybavení několika odpočinkových koutů charakterizuje současný designový jazyk. Dvě prostorné sedací soupravy doplňuje jako barevný kontrapunkt křeslo Papilio Lounge Chair od Naota Fukasawy.

Vřelé tóny do obývací místnosti vnáší masivní podlaha se zvýrazněnými spárami a vertikální dřevěné dělicí příčky.

To vše už neplatí v neformální prostorné kuchyni s podlahou zvláště živé barvy z umělé pryskyřice, od které se odráží stůl s bílou deskou, doplněný výraznými designovými židlemi z ohýbaného dřeva.

Navazující terasa nabízí další místo vhodné pro stolování a odpočinkové kouty určené pro slunění a relaxaci.

Vyplétaný nábytek od Konsepti na první pohled zaujme subtilností a ladností linií.  Ostrůvky zeleně nepravidelně zasahují do volného prostoru s podlahou z voděodolného teaku.

Pohodlné lehátko na slunění je ukryté před pohledy z okolních střech dřevěnou zástěnou. Stínicí plachta umocňuje pocit slunného letního odpoledne u Středozemního moře.

Text: Alena Kodlová, Foto: Photofoyer