Bydlení pro milovníky funkcionalismu
Pozemek, na kterém dům stojí, má dvě velké výhody. Je již za hranicí městské vilové čtvrti a splňuje tedy požadavky majitelů na bydlení ve volné přírodě, zároveň ale stačí jen několik málo minut jízdy autem nebo příměstskou dopravou a jsme v centru Brna.
Ve druhém nadzemním podlaží je manželská ložnice s oddělenou šatnou a soukromou koupelnou majitelů a dva dětské pokoje se samostatnými terasami, odkud je v létě příjemný výhled do okolní krajiny.
Svažitý travnatý pozemek s nádherným výhledem do údolí se stal výzvou pro architekty. Pod domem vznikly zajímavé prostory a samostatná stavba se tak nenásilně propojila s pozemkem.
Konstrukčně je výsledkem práce architektonického studia třípodlažní podsklepený železobetonový monolit citlivě zasazený do svažitého terénu. Půdorysně jde vlastně o průnik dvou obdélníků a část každého z nich je umístěna na konzole.
Volný prostor je využit jako parkovací stání pro několik automobilů a jako krytá terasa.
V celém domě je instalováno podlahové topení a celý prostor je tam příjemně temperován. Díky dokonalé a moderní izolaci jsou tepelné ztráty v budově minimální.
Z v íce než velkorysého pozemku o rozloze 3200 m2 bylo zastavěno 241 m2, a to pro potřeby rodiny, která zde našla nový domov, bohatě stačí. Svažitý pozemek je upraven velmi jednoduše, aby jeho údržba zabrala co nejméně času.
Nejv ětší atrakcí bytu je rohové okno úctyhodných rozměrů (3,2 x 5,5 metru), ze kterého je neopakovatelný výhled do okolní krajiny.
Praktická a účelná kuchyně je vybavena výkonnými moderními spotřebiči. Úložné skříňky až ke stopu skýtají dostatek prostoru pro veškeré kuchyňské nezbytnosti. Dřevěné skříňky jsou zvoleny v tónu, který koresponduje s dřevěnými prvky použitými v ostatních částech interiéru.
Za p rosklenými posuvnými dveřmi je umístěna prostorná jídelna, vlevo moderní kuchyně. Pro setkávání s přáteli slouží společenská místnost s krbem. Podlaha z masivního dubu plynule přechází z místnosti do místnosti.
Do sv ahu vyhloubený vinný sklep skrývá nejednu láhev vybraných odrůd skvělých ročníků a je velkou chloubou pána domu. Podlaha z přírodního kamene je použita i v této části objektu.
V nadzemním podlaží nezapomněli architekti na několik venkovních teras přístupných z jednotlivých pokojů. Každý člen rodiny má tak svou vlastní oázu klidu, kde může za příjemného letního počasí relaxovat.
Jednoduché dlážděné cesty a cestičky umožňují pohodlný přístup k domu i pohyb po celém pozemku.

Spolu a přesto každý zvlášť aneb Dvougenerační bydlení jednadvacátého století, tak by jednoduše a výstižně šel popsat dům, který ve vilové brněnské čtvrti pro své klienty navrhl brněnský ateliér Europrojekta architektonické dvojice Kareš – Rais.

Z více než velkorysého pozemku o rozloze 3200 m2 bylo zastavěno 241 m2, a to pro potřeby rodiny,

která zde našla nový domov, bohatě stačí. A protože i v sebelépe fungující rodině to při každodenním provozu občas zaskřípe, snažili se již předem eliminovat případné „třecí“ plochy, nebo rizikové zóny

možných rozepří, chcete-li. Dvougenerační rodinná vila měla mít dvě zcela oddělené bytové jednotky

s vlastním vchodem, takže pokud nebudou obě strany chtít, nemusejí se i několik dní vůbec potkat.

Pozemek, na kterém dům stojí, má dva nesporné klady. Je na předměstí, tedy za hranicí městské vilové čtvrti a svým obyvatelům nabízí ničím nerušený pobyt ve volné přírodě, ale zároveň odtud není

daleko do centra Brna, takže pokud zatoužíte po městské zábavě, dostanete se během několika málo minut „do civilizace“. Majitelé vily původně bydleli více než dvě desetiletí v centru moravské metropole

a oblíbili si funkcionalistický styl dvacátých let. Není se proto co divit, že chtěli podobný styl vdechnout i svému novému domovu.

Svažitý travnatý pozemek s nádherným výhledem do údolí se stal výzvou nejen pro ně, ale zejména pro architekty. Konstrukčně je výsledkem jejich práce třípodlažní podsklepený železobetonový monolit, citlivě zasazený do svažitého terénu.

Půdorysně jde vlastně o průnik dvou obdélníků a část každého z nich je umístěna na konzole. Volný prostor pod nimi je využit jako parkovací stání pro auta a krytá terasa.

Jednotlivé části monumentu se tak opticky odlehčily a díky vzniklým novým prostorám se stavba citlivě začlenila do okolního pozemku. V přízemí je umístěno technické zázemí domu – prádelna se

sušárnou a místnost pro ukládání zahradnického nářadí a také velká chlouba pána domu – do svahu

vyhloubený vinný sklep skrývající nejednu láhev vybraných odrůd skvělých ročníků. Z technických

místností je plynulý vstup do zahrady, přilehlá chodba nás zavede na krytou terasu s krbem. Uvnitř domu se skrývají dvě samostatné bytové jednotky. Menší z nich 2+1 obývá maminka majitelů, druhý byt je určen pro velkou rodinu.

Stačí jen několik málo kroků a ocitneme se v hale se schodištěm, která je stěžejní částí domu. Za prosklenými posuvnými dveřmi je umístěna prostorná jídelna, vlevo moderní kuchyně.

Pro setkání s přáteli slouží společenská místnost s krbem. Ve druhém nadzemním podlaží je manželská ložnice s oddělenou šatnou a soukromou koupelnou majitelů, dva dětské pokoje se samostatnými terasami a sociální zařízení.

Stejně velkoryse jako zvenku působí dům i uvnitř. Podlahy jsou z masivního dubu a přírodního kamene, který byl také použit na obložení koupelen. Táflování z pařeného dubu ve společenské místnosti je vzpomínkou na noblesu a nonšalanci stylu první republiky. V celém domě je podlahové topení a celý prostor je tam příjemně temperován.

Text: Eva Karbulková, Foto: Kamil Saliba