Exkluzivní útočiště s výhledem na Atlantik
V jednoduchosti je síla, což platí doslova o vile Hemis ať už jde o kombinování přírodních materiálů, jako je dřevo, kámen, ale také o zasazení vily do malebného prostředí poloostrova José Ignacio s přírodními zátokami.
Moderní vila Hemis, postavená v jednoduchém architektonickém stylu, je koncipována sama o sobě jako velké umělecké dílo. Atypická je už tím, že stojí na pilířích na břehu oceánu a vyznačuje se elegancí i komfortem v exteriéru a interiéru.
Velkoplošná okna maximalizují výhled na oceán a poskytují spoustu světla uvnitř domu, kde doslova vynikají bílé stěny, betonové stropy, pohodlný nábytek i vkusné doplňky.
Součástí venkovní terasy je krb, který funguje jako venkovní gril i topeniště. Kamenná obezdívka terasy i krbu je nepřehlédnutelným architektonickým prvkem. Jako vhodný a stylový povrch vybral architekt dřevěnou podlahu.
Osvětlení bazénu je praktickým i zajímavým doplňkem, jenž si majitelé k bazénu pořídili. Atmosféra, kterou v teplých letních večerech přináší nasvícený bazén, vybízí k plavání nebo k pouhému pozorován hladiny.
Rodiče i děti jsou milovníky vodních hrátek a mají z čeho vybírat. Mohou zůstat u soustavy tří vlastních bazénů na chráněné terase nebo surfovat na pláži Brava, kterou mají na dosah. Třetí variantou jsou procházky po rozlehlých dlouhých březích oceánu.
Zadní trakt domu na severovýchodní straně je propojen s otevřenou terasou a bazénem ve tvaru půlměsíce, odkud je nádherný výhled nejen na pláž, ale i na nekonečný Atlantik.
Architekt Pepe Pena po dohodě s majiteli použil pro venkovní podlahy dřevo. A nejen proto, že dřevěná podlaha má výhodnější tepelně vodivé vlastnosti než třeba kamenná dlažba, ale i z toho důvodu, že tvoří přirozený přechod mezi interiérem a terasou.
Zahradní nábytek patří k terase už proto, že tady majitelé přijímají hosty a relaxují s nimi. Dostatek místa umožnil pořízení pevných a pohodlných křesel, širokých židlí, dlouhých lavic a pevného stolu, které všichni ocení zvláště při častém užívání.
Ze společenské části interiéru se dá vstoupit přímo na dřevěný ochoz kolem domu a odtud rovnou na terasu s venkovním krbem. Jednoduché posezení vzniklo podél dvou stran obložených kamenem proto, aby se sem vešlo co nejvíc lidí.
Dům je postaven z obložených prefabrikovaných betonových dílců. Jde o montovaný konstrukční systém, zahrnující stěnové dílce, stropní panely, monolitická schodiště i podesty, s nímž má architekt výborné zkušenosti.
V jednoduchosti je síla, což platí doslova o vile Hemis ať už jde o kombinování přírodních materiálů, jako je dřevo, kámen, ale také o zasazení vily do malebného prostředí poloostrova José Ignacio s přírodními zátokami.
Známé uruguayské prázdninové centrum Punta del Este je právem nazýváno Perlou jihu. Nachází se mezi Atlantickým oceánem a řekou Rio de la Plata, s dokonalou geografickou polohou, kde slunce vychází i zapadá do moře.
Souměrný dům s bílou fasádou tyčící se na pobřeží oceánu zaujme na první pohled svou jednoduchostí a pravidelností. Tvoří kontrast k členitému uruguayskému pobřeží.
Vstup odděluje vchodovými dveřmi a schodištěm dům na dvě stejné části. Před domem excelují palmy královské, které patří k nejkrásnějším na světě a ve volné přírodě i v domácím prostředí dosahují výšky přes dvacet metrů.
K podtržení kouzla domu zcela jistě patří krb obložený přírodním kamenem, který dodává společenskému prostoru jedinečný vzhled. Navíc kámen má vynikající tepelné vlastnosti a je velmi odolný.
Kromě krbu obloženého přírodním kamenem se na komfortním interiéru podílejí betonové stropy, mramorová dlažba i luxusní kožená sedací souprava, která se barevně doplňuje s výmalbou a podlahou. O kontrast se zde postaral červený koberec.
Za zřetelným propojením interiéru s exteriérem stojí velkoplošná okna bez záclon a závěsů, která poskytují dokonalý výhled na A tlantik.
Jídelna jako součást společenského prostoru s posezením u krbu a kuchyní. Tady je základem velký jídelní stůl s pohodlnými židlemi, jehož velká plocha poskytuje kromě pohodlí také možnost náročnějšího prostírání a dekorování.
Designovou záležitostí lakované kuchyně ve středně šedém odstínu je vysoký lesk povrchu dvířek, aby celý prostor působil exkluzivně. Na nadčasovém vzhledu se podílí také praktická mramorová podlaha, betonové stropy a bílé stěny.
V domě velkorysých rozměrů vyniká v interiéru také sklo, a to nejen co se týká velikosti oken. Samostatnou kapitolou jsou prosklené stropy ve druhém podlaží v místě nad schodištěm, které poskytují dostatek světla.
Architekt Pepe Pena zasadil vilu Hemis vkusně do přírodního prostředí. Neplýtval stavebními materiály, natož barvami. Vše se nese v šedobílých tónech s tím, že jedinou kontrastní barvou je červená.
Majitelé jsou nejen pasivními milovníky hudby, ale sami si občas zahrají se svými hosty na kytaru. Proto se tento nástroj objevuje v hudebním salonku na stěnách místo obrazů v mnoha provedeních a podobách.
V obývací části domu je největší a nejzajímavější atrakcí dalekohled na stojanu. Přes okna značných rozměrů je zamířen na oceán. Majitelé si pochvalují konstrukci dalekohledu, který zajišťuje široký úhel záběru i snadné a přesné noční pozorování.
Jednoduchý design se objevuje i v koupelně, kde si majitelé po dohodě s architektem vybrali jednotné obklady i dlažbu. Je to světle šedý mramor, který bude vypadat exkluzivně i po letech užívání.
To, že bílá barva je nadčasová a hodí se do celého interiéru, je vidět v ložnici. Bílá je symbolem čistoty, ale také perfekcionismu a touhy po dokonalosti bez kompromisů. Ač chladivá, přesto působí rozjasňujícím dojmem a také zvětšuje prostor.
Ložnice v bílém pojetí je propojena francouzským oknem s terasou orientovanou přímo na A tlantik omývající přilehlé pláže, což místnost povyšuje a zpříjemňuje tu pobyt.
Vstupní dveře z tradičního materiálu – dřeva – jsou vždy ozdobou domu. Svým rozměrem jsou velkorysé, ale v jednoduchém příčkovaném designu s moderními designovými prvky.
Současné trendy se v domě objevují v podobě interiérového skla na podlahách, příčkách a stropech ve druhém podlaží. Na rozdíl od klasických zděných či dřevěných předělů dodává sklo odlehčený výraz a prostory pocitově provzdušňuje.
Rovné segmentové schodiště v černém provedení odpovídá jak koncepci vstupního prostoru, tak designu i výběru materiálu a barev. Skládá se z kovových prvků, tvořících nosnou páteř jednotlivých stupňů a zábradlí.
Stěnu obloženou kamenem, dřevěné dveře složené z příček, mramor na podlaze i sklo na zábradlí ve druhém podlaží, nasvěcují závěsná svítidla spuštěná do prostoru místnosti.

Jedinečná vila stojí na pilířích na písečných dunách při pobřeží Atlantiku. Dům postavený v bezprostřední blízkosti oceánu je tak chráněn nejen před velkou vodou.

Vila Hemis se nachází na poloostrově José Ignacio poblíž města Punta del Este v Uruguayi. Její majitelé, milovníci sportu a hudby, mají rádi život na březích oceánu, proto žijí přes rok v Los Angeles v Kalifornii a léto tráví již několik let v Uruguayi.

Není divu! Kouzelné místo jim nabízí kromě přírodních zátok také dvě pláže s překrásným výhledem na západ slunce, kde mohou surfovat skoro celý den!

Vila je unikátní i z hlediska architektonického pojetí. Architekt Pepe Pena je autorem návrhu, spoluautorkou je designérka Dolores Alzaga. Oba autoři mají za sebou nejedno společné dílo.

Je jedinečná už tím, že stojí na pilířích na písečných dunách při pobřeží Atlantiku. Jak říká autor návrhu, pilíře nejsou samoúčelné, ale byly přímo nutností.

Dům postavený v bezprostřední blízkosti oceánu je díky nim chráněn před „velkou vodou“, navíc pod ním může volně proudit vzduch, takže není zespoda ohrožen vlhkostí. I když je pozemek kolem vily poměrně rozlehlý, Pepe Pena  přizpůsobil zeleň místním klimatickým podmínkám a omezil se pouze na dvě, byť dominantní palmy královské u vchodu. O to

více se zaměřil na zahradní architekturu a výběr materiálů, které by v okolí domu vynikly. Proto na obklady zdí a venkovního krbu použil kámen z blízkého okolí, který se objevuje i ve vchodu do interiéru.

Zatímco na podlahy ochozu kolem domu, okolí bazénu a posezení  dal přednost tvrdému dřevu, na oplocení pozemku kolem pláže vybral bambus, který dokonale splývá s okolní přírodou.

Souměrný dvoupodlažní dům se čtyřmi ložnicemi rozdělují vchodové dveře a schodiště do dvou částí. Majitelé mají rádi společnost, takže tu přes léto pobývají se svými dětmi a spoustou přátel.

Nejvíce se žije v jihozápadní části, kde terasu za domem obklopuje bazén ve tvaru půlměsíce. Tři ložnice s vlastními koupelnami, jež mají k dispozici děti a hosté, se nacházejí v horním podlaží.

Čtvrtou ložnici si oblíbili sami majitelé. Mimo to, že je umístěna v přízemí v klidném severovýchodním traktu, je vybavena pohodlnou koupelnou se sprchovým koutem i vanou a propojena s uzavřenou terasou u bazénu, na níž nemá nikdo jiný přístup. Dům nabízí úplný klid a vynikající výhled z velké terasy na pláž i na posezení

s grilem pro 12 osob. V této oblasti je více než oblíbené venkovní grilování, ale za chladných letních večerů je krb s ohništěm také ideálním místem pro zahřátí. Pod částí domu a terasy se nachází vinný

sklep, který zásobuje majitel. Ukrývá zde nepřeberné množství tekutého moku, kterým hostí své přátele.

Vila Hemis, postavená pro mladý pár z Kalifornie, odráží také jejich tvůrčí přístup nejen svěžím designem, ale i nadčasovým dekorem. Výsledkem spolupráce s designérkou Dolores Alzagou je

moderní, komfortní, stylové a elegantní útočiště, kde excelují bílé stěny, betonové stropy, mramorová dlažba v přízemí, skleněné podlahy a příčky ve druhém podlaží, pohodlný nábytek.

Nechybí ani vkusné doplňky jako například zajímavé vázy, osvětlení či dalekohled, kterým lze pozorovat oceán.

Osvědčila se propojená společenská zóna, kde se nachází kuchyň s jídelnou.

V obývací části vyniká krb obložený přírodním kamenem a nachází se tu televizní kout s pohodlnou bílou sedačkou a také knihovna s velkým výběrem knih. Samozřejmostí je plně vybavená kuchyně, kterou si z devadesáti procent navrhla sama majitelka, proto je kuchyňská linka s vestavěnými spotřebiči pojednaná ve středně šedém tónu.

Vysoký lesk povrchu dvířek pak dodává kuchyni výjimečný a nadčasový vzhled, na němž se podílí také mramorová dlažba, betonové stropy a bílé stěny. Paní tu své rodině a přátelům nejradši připravuje čerstvě ulovené ryby a plody moře nebo vyhlášené uruguayské hovězí maso, to vše s místní zeleninou.

Majitelé mají rádi nejen hudbu, ale i pohyb, v domě je zařízena malá, ale funkční posilovna s výhledem na oceán a v prostorné vstupní hale se dá kdykoli hrát stolní tenis, šachy či jiné společenské hry.

Text: Alena Müllerová , Foto: Allphoto