Scenérie ostrovní promenády
Třípodlažní vila v těsné blízkosti pobřežní promenády je architektonicky promyšlena do nejmenších detailů.Nese v sobě znaky Feng Shui.
Osvětlené atrium má ve večerních hodinách romantickou atmosféru. Za prosklenou stěnou po celé délce atria je vidět hlavní obývací pokoj.
Záběr na venkovní bazén, který je zvýšen nad úroveň pozemku z důvodu zajištění většího soukromí. Detailně jsou zachyceny sklápěcí stínící okenice na elektrický pohon.
Fotoaparát zachycuje terasu po celém obvodu atria v úrovni prvního patra. Bezpečnost zajišťuje skleněné zábradlí. Nejblíže k objektivu je zatravněná část terasy. Zbývající strany mají dřevěnou podlahu.
Znovu pohled na atrium oddělující obytnou část domu od venkovní. V pravé části navazuji na krytou terasu. Je zde dobře vidět, jak fungují střešní přesahy, které chrání obytné prostory před sluncem.
Detailní záběr na venkovní zastřešenou terasu mezi atriem a bazénem. Tato terasa se velmi často využívána jako alfresco – venkovní stolování. Lamelový dřevěný strop je opatřen řadou stropních větráků.
Pohled na terasu v prvním patře z druhé strany. Strana blíže k promenádě umožňuje posezení i odpočinek na lehátkách. Z terasy je nádherný výhled na promenádu a otevřené moře.
Večerní záběr na osvětlenou rezidenci z uliční strany. Také tato strana domu hraje různými vizuálními prvky a kombinací stavebního materiálu: dřeva, skla a kamene. Především kamenná zeď složená z různých tvarů s prosvítajícím světlem se může řadit mezi umělecké počiny.
Záběr ze strany promenády nám umožní pohled očima kolemjdoucího. Zvýšením podlahové plochy v přízemí nad úroveň pozemku architekt částečně zabezpečil více soukromí. První patro je před zraky zvědavců již chráněno dokonale.
Hlavním cílem bylo postavit dům tak, aby výhled na moře byl co nejlepší. Důkazem je tento záběr z obývacího pokoje přes atrium skrz otevřené výklenky terasy. Pohled je to vskutku impozantní.
Opět záběr na dům od promenády, tentokrát detailně na vchod z této strany. Před vchodem je nainstalována stříbrná plastika, vstupuje se přímo do prostor rozsáhlé jídelny. Nad ní se v prvním a druhém patře nacházejí ložnice.
Celkový záběr na venkovní prostor domu. Všechny obytné místnosti třípodlažní budovy mají výhled na moře. Detailně zde vidíme zatravněnou plochu atria, terasu v horním patře a schodiště podél vzdálené stěny atria obložené hliníkovými segmenty.
Venkovní zeď z uliční strany je obložena travertinem a tvoří nepravidelné bloky. Tato stěna chrání soukromí hlavního obývacího pokoje, protože ten má obě podélné stěny prosklené.
Dlouhou chodbu v prvním patře opticky zvětšuje i prosvětluje zrcadlová stěna vedoucí po celé její délce. Dalším z efektních prvků je stropní pás, kterým prosvítá světlo z lamelového zastřešení.
Boční stěnu atria architekt obložil hliníkovými segmenty, které jsou tvořeny různými tvary, délkami a velikostmi. Podél zdi vede venkovní ocelové schodiště se žulovými nášlapy.
Detailní záběr na hliníkové segmenty na jedné stěně atria. Dle architekta se jedná o odvážný prvek, který ale do kompozice celého venkovního prostoru skvěle zapadá.
Pohled na dům z uliční strany připomíná řadu vzájemně spojených dílů. Klíčovým stavebním materiálem je kámen, dřevo, sklo a ocel. Zpracování a kombinace materiálů zde prohlubují vizuální dojem.
Detail travertinové zdi. Zajímavostí je dřevěné obložení v horním patře, které je vyplněno dutými hliníkovými profily, které vytvářejí měnící se obrazce pro kolemjdoucí.
Venkovní bazén s nekonečným břehem obložený modrou mozaikou. Dobře jsou zde vidět teleskopické zvedáky na elektrický pohon lamelových okenic.
Formální jídelna se nachází v přízemí na pravém konci domu s přímým vstupem na terasu a výhledem na moře. Interiér je jako v celém domě velmi jednoduše zařízen s minimální výzdobou, ale s důrazem na použití stavebního materiálu.
Další záběr na osvětlené atrium. Dřevěné lamelové zastřešení a stropy vymezují hlavní okrajové prostory po obvodu atria, ale i v domě.
Hlavní obývací pokoj disponuje prosklenou posuvnou stěnou na obou stranách. Při otevření poskytují dostatek čerstvého vzduchu. Půlkruhový výřez vedle vchodu opticky prodlužuje výhled na moře.
Znovu záběr na hlavní obývací prostor a jeho prosklené stěny. Napravo můžeme vidět venkovní zeď z travertinu, která chrání soukromí tohoto prostoru.
Intimní osvětlení terasy u bazénu navozuje romantickou atmosféru. Bodové osvětlení je zabudované jak do dřevěné podlahy, tak do lamelového stropu. Nechybí zde umělecký prvek v podobě dřevěné plastiky.
Jedna z koupelen patřící k pokoji pro hosty v prvním patře se vyznačuje čistými liniemi a nejmodernějším koupelnovým vybavením. Dominantou je zde obrovské zrcadlo.
Podlahy z tasmánského dubu jsou hlavním rysem všech ložnic včetně pokojů pro hosty. Všechny pokoje jsou navrženy tak, aby měly výhled na moře. Toto apartmá zaujme psacím stolem umístěným za čelem postele.

Impozantní rezidence na úchvatném místě se každý den celá otevírá nádherným výhledům na rušný mořský rej ostrova Sentosa.

Pozemky na pobřeží bývají jedny z nejlukrativnějších a znalci je právem označují za Creme de la creme – tak zvanou třešničku na dortu. Velmi často však podléhají právům přilehlých pobřežních zón a stavba na takovém místě se může velmi komplikovat.

Zpravidla je pás kolem vody veřejným místem a tato skutečnost může přímo ovlivnit soukromí i bezpečnost. Výzvy k vypracování projektu luxusní rezidence právě na takovém místě se chopil známý singapurský architekt Robert Greg Shand.

Pozemek se nachází na turisticky vyhledávaném singapurském ostrově Sentosa a poskytuje nádherný výhled na promenádu a moře.

Pro Shanda nebyl tento úkol vůbec jednoduchý a vše muselo chtě nechtě začít vyjednáváním s úředníky.

Architekt Shand se musel poprat s konečným nařízením, které vyměřilo ke stavbě domu pouze polovinu původní stavební plochy, a dále zvláštním nařízením týkajícím se hranice pozemku od veřejného prostoru. Shand dokázal obě omezení vyřešit.

Kolem domu navrhl rozsáhlý zatravněný pás. Bazén téměř po celé délce domu je zvýšený do úrovně kryté terasy, která plynule přechází do vnitřního zatravněného atria.

„Bazén, terasa i atrium jsou otevřené směrem k promenádě, proto bylo nutné zajistit soukromí před zraky zvědavců i zabezpečení těchto prostor,“ říká Shand.

„Zvýšením podlahové plochy včetně bazénu nad původní výšku terénu jsme docílili soukromí těchto otevřených prostor.

Zabezpečení proti nezvaným hostům do prostor terasy, atria a dále do domu jsme vyřešili instalací mohutných dřevěných lamelových bloků podél celé délky terasy. Vlastně se jedná o sklápěcí vrata rozměrů velkých okenic, která jsou ovládaná elektrickým pohonem.

V noci poskytují bezpečí domu a během dne zajišťují příjemný stín,“ popisuje Greg Shand. Potřeba zastínění také hrála velkou roli v dispozičním řešení domu.

„Tam, kde to bylo možné, tvoří střechy přesahy, které poskytují dostatečný stín v interiéru,“ doplňuje architekt. Vnitřní prostor atria v patře tvoří po celém obvodu terasa. Ze všech stran je volně průchozí a navozuje dojem promenády.

Krásné výhledy na moře umožňuje otevřená stěna se šesti průzory nad sklápěcími okenicemi. Dřevěné zábradlí ve výklencích naopak chrání soukromí.

Chcete-li vizuálně propojit různorodé architektonické prvky, musíte si zvolit klíčový materiál. Tím se jednoznačně stalo lamelové dřevěné zastřešení, ale i obložení některých částí stěn, počínaje vstupem.

„Tím, že jsme tento prvek zakomponovali ve velké míře v prostorách atria, docílili jsme optického zvětšení prostoru. Dalším znakem je například hlavní vchod do domu od moře. Je ohraničen mohutným půlkruhem, který poskytuje dramatický výhled na otevřené moře.

Když spojíte stavební materiály, kterými jsou kromě dřeva také sklo, ocel a kámen v různých podobách, splníte veškeré předpoklady pro jasný základ Feng Shui.

Pokud dokážete skloubit tyto materiály uvnitř i venku, docílíte absolutní jednoduchosti v architektuře.“ „Chci tím říct, že ačkoli je tento dům složen z jednoduchých objemů ve tvaru čtverců a obdélníků, použití jednotlivých kombinací vrstev těchto materiálů a odvážné texturní prvky dokážou dodat neuvěřitelný vizuální dojem,“ doplňuje Shand.

Konkrétní ukázku můžeme vidět na jedné z vnitřních stěn atria, která je obložená hliníkovými segmenty různých délek, velikostí a tvarů.

Nahlédneme-li do útrob této honosné rezidence, nepřekvapí nás jednoduché pojetí rozvržení jednotlivých prostorů i jejich vybavení.

Velký obývací pokoj v přízemí, který má obě podélné stěny prosklené a jedna z nich sousedí s venkovním atriem, je velmi jednoduše zařízen pouze sedacím nábytkem. LED světla uvnitř stropních drážek vytvářejí příjemný dekorativní nádech.

Rovněž zapuštěné osvětlení mezi stropními panely nabízí intimní atmosféru ve všech veřejných prostorách. V jídelně jsme nadšení ze stěn z grafitového prášku.

Shand vysvětluje, že kov byl smíchán s tekutinou a směs byla nanesena na stěny, poté byla speciální stěrkou roztírána v různých směrech.

Všechny hlavní obytné místnosti mají podlahy z bílého mramoru, zatímco pro ložnice v horním patře byla použita podlaha z tasmánského dubu. Většina schodišť v domě i venku je žulových v kombinaci s nerezovou ocelí.

TEXT: Markéta Vobroučková, FOTO: Arcaid