Stěny v zámeckém stylu
Právě toto je případ krásného využití stěny v prostoru schodiště, která by jinak zůstala hluchá a bez užitku. Malebné vodopády přímo vybízejí k tomu, aby člověk v duchu cítil, jak mu stříbřité kapky vody chladí obličej a jezírko umístěné pod nimi láká k osvěžení.
Právě toto je případ krásného využití stěny v prostoru schodiště, která by jinak zůstala hluchá a bez užitku. Malebné vodopády přímo vybízejí k tomu, aby člověk v duchu cítil, jak mu stříbřité kapky vody chladí obličej a jezírko umístěné pod nimi láká k osvěžení.
Klenuté stropy jsou ozdobou samy o sobě, což teprve, když krásu a ladnost lomených oblouků podpoříme vhodně zvolenými motivy nástěnné malby. V tomto případě jsou zvoleny ve střízlivějším duchu tak, aby nerušily krásu starožitného nábytku, ale naopak jeho oblé linie podtrhly.
Nástěnné malby a fresky obdivujeme při návštěvě zámeckých interiérů. Stejně dobře se uplatní i ve zrekonstruovaném starém domě, zvláště tehdy, pokud jsou prostory doplněny dalšími prvky v podobě klenutých stropů, vhodně umístěných soch a dalších artefaktů.
Ne každý má to štěstí bydlet v domě „s minulostí několika generací“. Ale i nový interiér může být příjemným útočištěm pro obdivovatele doby faraonů.
Nástěnná malba sama o sobě vypadá prostorově velmi plasticky. Aby byla iluze dokonalá, stačí maličkost. Třeba mramorová balustráda, která výsledný dojem podtrhne.
Lovecké scény, fresky na téma „snídaně v trávě“ a další našimi předky tolik oblíbená témata se opět hřejí na výsluní zájmu. Možná proto, abychom si alespoň na chvíli připomenuli atmosféru starých časů.
Nástěnná malba je orámována velmi originálním uměleckým vyřezávaným dřevěným rámem.

Omrzely vás jednotvárné bílé stěny pokoje? Vyzkoušeli jste barevnou přemalbu a ani ta nebyla tím správným řešením? Dalším řešením mohou být tapety, ale často ani ty nesplní očekávání do nich kladené.

Vyzkoušet můžeme metodu, která byla kdysi velmi oblíbená u našich předků – nástěnné malby na zeď. Stačí si jen vzpomenout na nádhernou výzdobu kostelů, chrámů a zámků.

Podíleli se na ní významní umělci, kteří svým malířským umem dokázali vtisknout prostoru neopakovatelnou atmosféru.

Nástěnné malby mohou být ideálním řešením do místností, kde je z různých důvodů méně nábytku. Vhodné jsou tak například do úzkých prostorů spojovacích chodeb nebo na schodiště, které dokážou přímo rozsvítit a z fádního prostoru vykouzlit originální místo.

Zajímavým řešením mohou být i pro místnosti bez oken, kde vytvoří iluzi výhledu do vysněné krajiny, nebo v malých prostorách, které dokážou s úspěchem opticky zvětšit.

Stejně dobře poslouží iluze přírodního akcentu i v případě, kdy nemáme z okna zrovna pěkný výhled

V poslední době se uplatňují v prostorách domácích wellness, zejména tehdy, pokud jsou umístěny v suterénu bez přístupu denního světla, kde vytvoří třeba atmosféru římských lázní.

Klasická nástěnná malba je provedena nejmodernější technologií, která umožňuje malbu zhotovit v nejrůznějších prostorách bez ohledu na vlhkost nebo teplotní rozdíly.

Toužíte procházet se zrakem každý den po mořském pobřeží, láká vás atmosféra Orientu nebo krása starých barokních fresek? Stačí málo a sen se může stát skutečností.

Text: Eva Karbulková, FOTO: artklasik, www.artklasik.cz