Dokonalá pouštní pevnost
V nádherné pouštní krajině stojí stavba, která svým charakterem splývá s okolní přírodou. To se podařilo jak po stránce architektonické, tak zvoleným stavebním materiálem.
Pohled na dům z uliční strany. Po pravé straně je nájezdová rampa do garáže pro dva vozy. Do domu se dá vejít vchodem z pravé strany, ale hlavní vchod je v levé části. Kamenná zeď chrání před zraky zvědavců i před silnými větry v zimních měsících.
Opět pohled na dům ze strany ulice. Tentokrát je detailní záběr na vchod do domu v pravé části, který je chráněn zádveřím. K tomuto vchodu vedou schůdky osazené zábradlím.
Zdi suterénu po celé délce ze strany zahrady jsou kamenné. Kámen byl zvolen v barevném odstínu tak, aby dokonale zapadal do okolní krajiny.
Kolmo na hlavní budovu je napojena venkovní prostorná terasa v přízemí. Pod střechou jsou zde schovány herna a TV místnost s přímým vstupem na zahradu.
Fotoaparát zachytil atrium domu, do kterého se vstupuje z hlavního vchodu. Kamennou dlažbu téměř v polovině doplňuje vodní plocha, která ve spojení s prosklenou stěnou navozuje pocit zrcadla.
Pohled z boční strany na dům. Vlevo vidíme vjezd do garáže. Přímo před námi je zachycena další terasa. Střecha nad každou z částí budov vypadá jako křídla letadla.
Vstup na zahradu v zadní části domu je možný z garáže (kovové dveře nalevo), nebo po schodech z horní terasy. Napravo vidíme mohutnou kamennou zeď s kovovým plotovými díly.
Celkový záběr na rozsvícenou rezidenci v nočních hodinách působí impozantně. Nezapomnělo se samozřejmě ani na osvětlení bazénu a venkovních schodů.
Detailní záběr na venkovní terasu, na kterou je přímý vstup z obývacího pokoje a jídelny v přízemí. Prosklené kruhové díly v podlaze jsou dalším světelným zdrojem pro hernu a TV místnost.
Společenské prostory v přízemí jsou po obvodu otevřené a volně průchozí. Prosklené stěny zajišťují dostatek světla. Naopak šířka koridorů zaručuje, že obytné prostory jsou dokonale chráněny před slunečními paprsky.
Boční pohled na dům a venkovní bazén s modrobílou mozaikou. I v suterénu mají všechny místnosti prosklenou stěnu s výhledem do zahrady. Výjimku tvoří pouze část s kamenným obložením, která chrání soukromí koupelen.
Hlavní obývací pokoj v přízemí, jehož dominantou je mohutný krb obložený dřevem. Stejný materiál je zvolen pro podlahu a i strop.
Prostorná jídelna z větší části obložená dřevem. Jídelní stůl umístěný doprostřed místnosti umožňuje nádherné výhledy na město v údolí. Po pravé straně vidíme bar a příjemnou atmosféru dodává i biliár v zadní části.
Další ze společenských prostorů v přízemí. Zde dominuje velký společenský stůl s mohutnou skleněnou deskou. Všechny střešní okna v domě chrání venkovní žaluzie.
Dřevěná stěna v rodinném pokoji byla vyrobena na zakázku stejně jako většina interiérového zařízení. Sedací nábytek byl zvolen stejný jako v hlavním obývacím pokoji.
Detail suterénu s rozvržením prostoru v interiéru i exteriéru. Kromě tří ložnic, herny s TV místností, pracovnou a domácím kinem disponuje suterén řadou servisních místností. Popis plánku 1 Suterén 1 Příjezdová rampa 2 Garáž 3 Technická místnost 4 Pokoj pro řidiče 5 Servisní místnost 6 Úklidová místnost 7 Servisní místnost 8 Prádelna 9 Domácí kino 10 Promítací komora 11 Pracovna 12 Ložnice II 1...

Hovoříme-li o domech, které na nás hned na první dojem zapůsobí ohromujícím dojmem, můžeme mezi ně zařadit i rezidenci s malebným názvem Casa Camino – Cesta domů.

Rozlehlá rezidence se nachází v nádherné oblasti pouštního charakteru v nadmořské výšce 1450 metrů nad mořem. Výhledy jsou orientovány do údolí na druhé největší a nejlidnatější město mexického státu Chihuahua nesoucí stejné jméno.

Klimatické podmínky v této lokalitě opravdu nasvědčují tomu, že se v poušti nacházíme. Běžné letní teploty se pohybují nad 38 °C a minima v zimních měsících dosahují až -8 °C, velmi vzácně i s nadílkou sněhu.

Zajímavostí je bezpochyby vyjádření Světového fondu na ochranu přírody, že se jedná o biologicky nejvíce různorodou poušť světa.

Realizací tohoto projektu se výtečně zhostila architektonická kancelář Parque Humano v čele s Jorgem Covarrubiasem a Benjamínem Gonzálezem Henzem.

Zkušenosti s projekty rezidencí má tato dvojice nemalé a na svém kontě mají více než 15 nádherných rodinných domů.

Naše rezidence je postavena na mírně svažitém pozemku o rozloze 2200 m2. Hlavním cílem bylo navrhnout takovou stavbu, která dokáže splynout s okolní nevšední přírodou. To se podařilo jak po stránce architektonické, tak zvoleným stavebním materiálem.

Architekti se rozhodli pro klasické materiály – železobetonovou konstrukci s kombinací dřeva, skla, bílých štuků na vnějších stěnách a kamenného obložení. Pozemek se nabízel k tomu, aby byla navržena jednoduchá stavba kopírující terén.

Vznikla tak dvoupodlažní budova s celkovou rozlohou 650 m2, jejíž obytné plochy jsou rozmístěny v přízemí a suterénu. Důležité také bylo vyrovnat se s klimatickými podmínkami této oblasti.

Vstup do domu byl navržen ze severu, odkud v zimním období proudí velmi silné a studené větry. Prakticky celá délka domu z této strany je chráněna kamennou zdí. Dům disponuje dvěma vchody. Při pohledu z uliční strany je jeden umístěn v zádveří po pravé straně.

Nalevo je hlavní vchod vedoucí přes atrium do přízemí domu a vestibulu. Všechny obytné místnosti v přízemí i suterénu jsou otevřeny východním směrem a nabízejí obyvatelům nádherné výhledy do údolí a na blízké pohoří.

Z tohoto důvodu si mohli architekti dovolit navrhnout prosklené stěny téměř po celé délce domu v přízemí i suterénu.

Po vstupu do domu hlavním vchodem, který je navržen jako atrium, nás příjemně překvapí vodní brouzdaliště. Vcházíme do vestibulu v přízemí a jsme ohromeni velkolepým otevřeným prostorem s výhledy na město v údolí, které jsou opravdu nádherné.

Jednotlivé společenské prostory jsou otevřené, volně průchozí a jednoduše oddělené pouze zděnými příčkami. Také v interiéru zvolili architekti stejný typ materiálů – dřevěné podlahy a stropy v kombinaci s bílými štuky stěn.

Z pohledu půdorysu se dá říct, že se jedná o stavbu ve tvaru písmene L, ale při detailním pohledu připomíná spíše kříž. Postupně procházíme pracovnou, kuchyní a nakoukneme i do spíže. Tyto místnosti jsou umístěny v pravém bloku domu.

V centrální části budovy, kterou spojuje dlouhá chodba, nejprve procházíme jídelnou a obývacím pokojem. Tyto dvě místnosti mají přímý vstup na venkovní terasu, která tvoří samostatný blok v levé části domu při pohledu ze zahrady.

Střecha terasy zakrývá hernu s TV místností v suterénu a zároveň odděluje zahradu s prostorem venkovního bazénu.

Vrátíme-li se zpět do přízemí, vnější chodbou pokračujeme kolem vestibulu do rodinného pokoje sousedícího s hlavní ložnicí majitelů domů včetně prostorné koupelny. Suterén kromě již zmíněné herny a TV místnosti disponuje třemi ložnicemi s výhledem do zahrady.

V zadní části domu je kromě několika technických místností také domácí kino a pracovna.

Tento dům je bezesporu originálem na originálním místě. Svým obyvatelům nabízí příjemné chvilky relaxace ve spojení s okolní nevšední přírodou a jistě splňuje veškeré požadavky komfortního bydlení.

TEXT: MARKÉTA VOBROUČKOVÁ, FOTO: PAUL RIVERA, ARCHPHOTO