Šatny střižené na míru
VELKÁ ŠATNA může být útulná, když dvířka šatních skříní opatříme světlým dřevodekorem bříza finská nebo jemnou grafikou Overface – motivem botanicus. Z dlouhé řady se stane velké umělecké plátno. K pořízení v ceně od 1820 Kč/m2 fólie bříza finská a od 1390 Kč/m2 grafiky Overface. TRACHEA, www.trachea.cz a www.overface.cz
VESTAVĚNÁ SKŘÍŇ s potištěným sklem je velmi odolná a bezpečná. Potisk se nalepuje na vnitřní stranu skla, takže je odolný proti poškrábání. Přední strana se proto i velmi snadno udržuje. Cena od 34 000 Kč. HALBOS, www.halbos.cz
LESK S MOTIVEM udělá z haly designovou lahůdku. Nejen šatní skříň, ale i odkládací panel se může nést v povrchové úpravě fólie vysoký lesk slonová kost, doplněný o moderní dekor orbital. K pořízení v ceně od 2900 Kč/m2 fólie vysoký lesk slonová kost a od 1390 Kč/m2 grafiky Overface. TRACHEA, www.trachea.cz a www.overface.cz
VÝJIMEČNÝ DESIGN přírodní dýhy ořech s jemně navrženými tvary šatní skříně dává vzniknout jedinečnému úložnému prostoru s luxusním vzhledem. A navíc šatní skříní lze sladit s okolím, pořídíme-li ve stejné dýze také obklad stěny nebo dveřního křídla. Cena vestavěné skříně se pohybuje od 15 500 Kč. SAPELI, www.sapeli.cz
SVĚŽÍ BAREVNÁ kombinace šatní skříně s posuvnými dveřmi Class 34 oživí interiér. Například provedení čelní pohledové stěny ve skle, dýze nebo laku a velikosti 287,5 x 255,3 x 59 cm. Cena vyobrazeného skříně je 172 440 Kč. VITTORIA: ABITARE, www.abitare.cz
ELEGANTNÍ A NADČASOVÁ je skříň z kolekce Armadi z MDF desky s extra vysokým leskem v barvě bílé kávy. Rozměry šatníku jsou 306 x 237 cm. Cena vyobrazeného provedení 524 Kč. BLOMUS: CONCEPT STORE KARLÍN, www.blomus.cz

Šatník je neodmyslitelnou součástí interiéru. Rozměrné skříně nejsou tou nejžádanější ozdobou, nabízí se ale možnost, jak čelní, pohledovou stěnu designově sladit s ostatním zažízením místnosti.

Pokud nemáme tu šťastnou možnost šatny jako samostatné místnosti, nezbývá než se uchýlit k alternativě šatníku; ideálně vestavěné skříni, která působí nenásilně. Rozměrné čelní plochy nabízejí skvělou možnost pro vyniknutí zvoleného dekoru.

Velice přirozeně působí dřevodekor. Atraktivní struktura přírodního materiálu v kombinaci například s barevnou fólií a vysokým leskem dotvoří elegantní vzhled.

Navíc máme možnost vybírat stejnou strukturu, která se opakuje například na ploše dveří, podlaze nebo ostatním nábytku, čímž logicky dojde k propojení a vizuálnímu potlačení rozměrné plochy.

Dřevodekor se používá v podobě klasické dýhy, fólie anebo potisku skleněného panelu.

Korpusy vestavěných šatních skříní se zpravidla zhotovují z jednoduchých desek s nenápadným neutrálním povrchem, dekorují se jen pohledové části, které nemusejí být bezpodmínečně jen čelní.

Občas bývá viditelná i jedna nebo obě bočnice, v tom případě se používá stejný dekor, ale v umírněnější podobě, barvy se nekombinují.

Samostatnou kapitolu tvoří výtvarné dekory. Zde platí opačné pravidlo než u dřevených ploch, vzhled skříňových dveří je záměrně nápadný, atraktivní, upoutá na první pohled.

Digitální grafika umožňuje přenést prakticky jakýkoli motiv si přejeme – ornamentální vzory  nebo fotografie –, kreativitě se meze nekladou.

Existují v zásadě dva technologické postupy – potištěná fólie se nalepí na vnitřní stranu skla, případně se mezi dva skleněné panely zataví anebo se zpracovává tradičním způsobem, lepením na desku.

Šatní skříně již nemusí být obyčejným úložným prostorem, nové materiály umožňují vytvořit z nich nádherný designový doplněk interiérů.

TEXT A PRODUKCE: Jana Špatzová, FOTO: Archivy firem