Francouzská elegance v centru Göteborgu
Z ptačí perspektivy se naskytne neobvyklý pohled. Vše se vlní v ladných křivkách a jednotlivé zóny nenásilně prolínají jedna v druhou.
Vybavení tohoto neobvyklého pohostinského a pohostinného zařízení je promyšleno do posledního detailu. Interiér je sám o sobě velmi zdobný, stolovací předměty proto byly naopak vybrány velmi jednoduchých a čistých linií.
Poutavý a živý interiér se hodí do společenského prostředí, je zajímavý a provokativní, podněcuje fantazii.
Horní prosklené patro s velkou střešní terasou a citroníky je osvětleno lampami zhotovenými ve stejné továrně jako ty, které osvětlují pařížské ulice.
Prosklené schodiště spojuje jednotlivá podlaži a přitom dopřává prostoru vzdušnost a lehkost.
Vstup – Porte de Paris – ústí do střední části, kde pod velkými hodinami a jakoby v koši horkovzdušného balonu leží Place de Trocadero a Boudoir – útulný kout pro intimní stolování.
: Originálně řešené osvětlení stolu dává vyniknout půvabu jednoduchého čirého skla.
Zvolit správný koncept pro toto místo byla pro majitele obrovská výzva. Velký prostor s převládajícími modrými tóny povyšuje tento úspěšný místní řetezec francouzských pekáren a kaváren na vyhledávané místo.
Hlavní myšlenkou bylo vytvořit prostředí, kam rádi zajdete na oběd či večeři nebo prostě jen na šálek kávy.
Královský salon láká poklidnou, ležérní, ale elegantní atmosférou. Pozornost návštěvníků poutají dva krby, police plné knih a portréty významných francouzských spisovatelů.
Gotické skříně jsou doslova přeplněny úžasnou škálou starožitností a najdete zde vše co francouzský bleší trh nabízí – od dámských bot přes vycpaná zvířata až po staré knihy.

Jedno z nejzajímavějších míst k odpočinku, Le Pain Francais, paradoxně nenajdeme ve Francii, ale musíme se za ním vydat do švédského Göteborgu.

Architektura a design nás přenesou v čase do doby, kdy Eiffelova věž zdobila vchod Pařížské světové výstavy a společnost začínal ovlivňovat duch surrealismu.

Stačí projít hlavním vchodem a před očima oživne atmosféra pařížského nočního života tak, jak ji na svých obrazech a plakátech zachytil Henri de Toulouse Lautrec.

Bohémský svět Montmartru hýřící barvami a myšlenka absurdních kompozic, následně rozvinutá právě stoupenci surrealismu, řadí Le Pain Francais mezi nejznámější a nejnavštěvovanější podnik, plný podmanivého luxusu a nejvyššího možného komfortu.

Neobvyklé variace dodávají interiéru magické kouzlo a eleganci. Velkolepé designové kreace jitří fantazii a z barevných kombinací se tají dech.

Ostré, někdy až krutě brutální kontrasty ve své podstatě tvoří podmanivý celek s lyrickým podtextem a umožňují návštěvníkům volně zapojit představivost.

Velký prostor s převládajícími modrými tóny povyšuje toto vyhledávané bistro, patřící místnímu řetězci Stylt Trampoli, který se specializuje na styl a produkty francouzských kaváren a pekáren, na místo těšící se stejné, ne-li větší oblibě než stockholmský Le Rouge.

Pro tuto oázu high designu byl v Göteborgu vybrán nejvýznamnější a nejznámější bulvár. Myšlenkou bylo vytvořit místo, kam rádi zajdete na oběd či večeři nebo prostě jen na šálek kávy.

Zvolit správný koncept pro toto místo byla pro majitele velká výzva a konečný návrh musel být stejně ambiociózní jako vize. Poutavý a živý interiér, který se hodí do společenského prostředí, zajímavý a provokativní.

Posláním projektu bylo vnést do Göteborbu trochu Francie. Inspirací pro Le Pain Français byla Paříž v době, kdy spisovatelé jako Jules Verne představili lidem vzrušující možnosti nového věku a podnítili spekulace o existenci jiných světů.

O pozornost veřejnosti soutěžily obrovské stavby a vše, co bylo dřív jen podnětem fantazie, se najednou zdálo být na dosah.

Le Pain Français Avenyn má čtyři podlaží propojené skleněným výtahem a jednotlivé úseky restaurací nesou i samostatné názvy.

Vstup – Porte de Paris – ústí do střední části, kde pod velkými hodinami a jakoby v koši horkovzdušného balonu leží Place de Trocadero a Boudoir – místa určená pro příjemné posezení s přáteli.

V suterénu v sekci Patisserie lze sledovat kuchaře při práci a v reálu nasávat vůni pečeného chleba, o kus dál je možné prohlédnout si některou z mnoha na policích vystavených kuchyňských knih.

Ve druhém patře umístěný královský salon láká poklidnou, ležérní, ale elegantní atmosférou. Pozornost návštěvníků připoutají dva krby, police plné knih a portréty významných francouzských spisovatelů.

Řada gotických skříní o patro výš v galerii kuriozit je doslova přeplněna úžasnou škálou starožitností a najdete zde vše, co francouzský bleší trh nabízí – od dámských bot přes vycpané opeřence až po staré knihy.

Ručně vyřezávaná římsa dodává krbu autentičnost a povyšuje ho na jedinečný artefakt.

A konečně jsme stanuli v horním proskleném patře s velkou střešní terasou s citroníky a vinnou révou. O osvětlení se starají lampy zhotovené ve stejné továrně jako ty, které osvětlují pařížské ulice.

Nápaditý luxus a výjimečnost místa s podmanivým geniem loci jsou jedinečným a neopakovatelným zážitkem pro každého, kdo Göteborg a tento počin … Stylt Trampoli navštívil.

TEXT: Eva Karbulková, FOTO: Stylt Trampoli

KONTAKT: STYLT TRAMPOLI AB, Västra Hamngatan 11, Göteborg, tel.: +46 (0) 31 – 7086800