Apartmá mezi třemi plážemi
Monumentální multifunkční prostor slouží jako obytná část. Úžasný příliv světla prostupuje do místnosti prosklenou stěnou s výhledem na Atlantský oceán.
Pohled na prosklenou stěnu v hlavním obývacím pokoji. Z větší části je zde vidět velká polstrovaná lavice, která byla navržena na způsob nízkého parapetu.
Na vybavení apartmánu byly použity skvělé kousky od ikon brazilského designu. Například křeslo s podnožkou navrhl designér polského původu Jorge Zalszupin.
Celkový pohled na hlavní obytnou část apartmánu s prosklenou stěnou. Efektně vypadají kulaté sloupy nepravidelně umístěné v prostoru. V pravé části vidíme jídelní kout s extra dlouhým jídelním stolem.
Domácímu kinu byl věnován značný prostor. Je zabudované do dřevěného mohutného rámu, který nese uměle postavený betonový pilíř a vytváří originální prostorový prvek.
Průhled do hlavního obývacího pokoje z kuchyně, která s obytnou zónou přímo sousedí a je oddělena příčkou s velkými dveřmi.
Celkový pohled z bočního záběru na obývací pokoj a jídelní kout. Odpočinková zóna nabízí dostatek pohodlí díky dvěma prostorným sedacím soupravám sněhobílé barvy, designovým křesílkům a retro křeslu Esfera od Ricarda Fasanelly.
Část obývacího pokoje v druhém, menším bytě. Křeslo s podnožkou je z dílny Jorge Zalszupina. Na podlaze je položen světlý koberec z přírodních vláken.
Další záběr na obývací pokoj. Ložnici odděluje příčka s posuvnými dveřmi. Zajímavě je řešená pracovní plocha, kterou designéři pojali jako mohutný parapet, nechybí zde ani úložný prostor.
Menší suite je řešena obývacím prostorem, který ze dvou stran poskytuje svým obyvatelům přístup do ložnic. Ty s pokojem sousedí a jsou volně průchozí díky posuvným pouzdrovým dveřím.
Detailní pohled na pracovní kout v hlavním obývacím pokoji, konkrétně na slavná křesla Anel od Ricarda Fasanelly.
Celkový záběr na společenskou část v druhé suite. Je jednoduše a prakticky zařízený pohodlnou sedačkou, TV a dřevěným konferenčním stolkem.
Detailní záběr na jídelní kout v hlavním společenském prostoru. Vlevo na stěně je originální příborník Onda, který navrhlo studio Arthur Casas.
Osvětlení obrovské plochy hlavního pokoje je řešeno velmi jednoduše, ale efektivně. Podhledové osvětlení bylo umístěno nad dlouhým jídelním stolem po celé délce a na protilehlé straně. Nepravidelně rozmístěné LED svítidla pak osvětlují střed pokoje.
Netradičně pojatá pracovna je umístěna do zadní části obývacího pokoje. Bílá křesla Anel od Ricarda Fasanelly doplňuje úžasný stůl mistra řezbáře Hugo Franca.
Prosklená stěna poskytuje úžasné výhledy na Atlantský oceán. Dlouhá polstrovaná lavice slouží jako odpočinková zóna a architekty inspiroval nízký parapet.
Obrázek zachycuje osvětlený společenský prostor během večerních hodin. Kulatý konferenční stůl ze vzácného dřeva doplňuje kovová lavice s dvěma sedáky a odkládací plochou.
Minimalistické kuchyni dominuje dlouhý pracovní ostrůvek. Kromě dostatku prostoru pro pracovní činnosti je tu i místo k sezení.
Kuchyně ve vysokém lesku bílé barvy uspokojí i nejnáročnější kulinářské experty. Další pracovní plocha, úložné prostory a spotřebiče se jednoduše schovají za posuvnými panely.
Umístění kuchyně architekti logicky zvolili v blízkosti jídelny v hlavním obývacím pokoji. Průchozí je velkými křídlovými dveřmi a od ostatních prostorů jí dělí posuvná skleněná stěna.
Jedna z koupelen, konkrétně záběr na kamenné umyvadlo. Stěny jsou zrcadlové.
Pohled prosklenou stěnou z koupelny do hlavní ložnice, která byla umístěna v boční straně apartmánu s výhledem do zahrady. Koupelna je zařízena v bílé barvě s kombinací dřeva, celá čelní stěna je opatřena zrcadlem.
Detailní záběr na hlavní ložnici, která je jednoduše zařízená dvoulůžkem. Na podlaze je položen koberec z přírodních vláken.
Ani této ložnici nechybí malý pracovní kout v podobě půlkruhového stolku s bílou kancelářskou židlí.
Ložnice disponuje prostornou vestavěnou šatní skříní. Opět vidíme koupelnu, která je součástí místnosti a odděluje ji skleněná stěna.

Výjimečný apartmán, kterým vás provedeme,  se nachází na nejprestižnější adrese Rio de Janeira, konkrétně na Avenida Vieira Souto. Ta je známá především nejvyššími cenami pozemků a slavnou pláží Ipanema.

Hlavní třída, kde se apartmán nachází, vede podél Atlantského oceánu a její chloubou je proslulá pláž Ipanema. Pro zajímavost, její neméně slavné sousedky jsou pláže Copacabana a Leblon, od kterých se však Ipanema, jako stejnojmenná čtvrť, výrazně liší.

Z architektonického hlediska je zde velmi snadná orientace, protože ulice jsou vybudovány ve tvaru mříže. Infrastruktura čtvrti má luxusní charakter, najdeme zde bezpočet prvotřídních restaurací a kaváren, exkluzivních butiků a samozřejmě hotelů.

Jedná se o jedno z nejdražších míst k životu v Riu, kromě vyhlášené čtvrti Leblon. Obyvatelé Ipanemy, kteří bydlí především v luxusních apartmánech bytových komplexů, si mohou v této lokalitě dopřát komfortní a hlavně bezpečný život.

Oblast je totiž nejbezpečnějším místem v celém Rio de Janeiru, hlídá ji nejvíce policistů v brazilské metropoli.

Prostorný světlý apartmán, který renovovalo známé architektonické studio Arthur Casas, poskytuje svým obyvatelům úchvatné výhledy právě na zmiňovanou pláž Ipanema, pláž Morro do Vidagal a dále na Arpoador.

Byt se nachází v jedné z typických budov z 60. let minulého století a architekti svým zásahem změnili původní dispozici, tedy celkový obytný prostor.

Z původních čtyř samostatných pokojů vytvořili dva originální byty, které na sebe plynule navazují a jsou volně průchozí. První z nich – větší – tvoří monumentální multifunkční prostor.

Ten slouží jako hlavní obytná část, pracovna a jídelní kout s úžasným přílivem světla, prostupujícím prosklenou stěnou po celé své délce a poskytující nádherný výhled na oceán.  Na protilehlé straně, za příčkou s posuvnými dveřmi, je ukrytá prostorná supermoderní kuchyně a dále příslušenství.

Hlavní ložnice byla umístěna na boční stranu apartmánu společně s koupelnou, kterou od místnosti dělí prosklená stěna. Druhý, menší byt tvoří příjemný obývací pokoj umístěný do středu obytné plochy.

Z obou stran pokoje jsou umístěny ložnice, které jsou od společenské části odděleny příčkou se zabudovanými posuvnými dveřmi. Každá z těchto místností má pracovnu v podobě masivního parapetu.

Zařízení interiéru ctí především jihoamerickou tradici, ale celkový dojem velkolepého prostoru vyzařuje práci týmu kosmopolitních designérů.

Za zmínku určitě stojí nádherné kousky nábytku od ikon brazilského designu, jako je Jorge Zalszupin, Ricardo Fasanello a Hugo Franca a své zastoupení má i samotné studio křesla  Anel od Ricarda Fasanelly.

Hlavní materiály byly voleny převážně přírodního charakteru. Podlahy společenských zón jsou kamenné na rozdíl od privátních pokojů, které zdobí vzácné dřevo. Neutrální tóny v celém bytě mají umocnit vzrušující atmosféru okolní přírody.

TEXT: Robert Pavelka, FOTO: Photofoyer