Bydlení jako stvořené pro vyznavače golfu
Osvětlená rezidence na břehu moře nechává při večerním nasvícení nahlédnout do interiéru. Luxusní a zároveň jednoduchý design s důrazem na přírodní materiály respektuje celkové architektonické řešení.
Osvětlená rezidence na břehu moře nechává při večerním nasvícení nahlédnout do interiéru. Luxusní a zároveň jednoduchý design s důrazem na přírodní materiály respektuje celkové architektonické řešení.
Dům je umístěný na terénním zlomu a citlivě zakomponovaný do krajiny. Materiály a barvy fasády doplňují barevnou paletu a strukturu stavebního pozemku.
Úprava zahrady lemující hlavní vstup od komunikace citlivě navazuje na místní vegetaci, ve které dominuje křovinatá rostlina fynbos.
Horizontální charakter poměrně nízké stavby citlivě zapadá do pobřežní krajiny. Podle slov architekta si přírodu nepodmaňuje a má soudržný architektonický charakter.
Z pohledu z atria splývá hladina nekonečného bazénu se ztemnělou mořskou hladinou. Vzdálený obzor zvýrazňují poslední červánky před západem slunce.
Obytné prostory jsou v dispozici přízemí rozmístěny směrem na severovýchod a jihozápad. Jejich prostor rozšiřují terasy, které obklopují dům ze všech stran.
Vedle kovových nosných konstrukcí využili architekti materiály místní provenience. Kámen na obklady stěn a exotické dřevo na stropy a podhledy přesahujících střech, které vnášejí na terasy příjemný stín.
Lávka z mramorových desek překonává vodní hladinu, která prostupuje do interiéru. Broušený mramor na podlahách uvnitř je částečně použitý na terasách, kde ho doplňuje tropické dřevo, odolné proti vlhkosti.
Materiály uvnitř byly zvoleny v podobné skladbě jako v exteriéru. Obklady stěn jsou z přírodních kamenných pásků, podlahy z broušených mramorových desek, přiznané trámové stropy z exotického dřeva domácí provenience.
Schodiště tvořené konzolovými železobetonovými stupni působí až sochařským dojmem, umocňuje vzdušnost vstupní haly.
Terasy a obytné prostory lze odsunutím obvodových skleněných panelů spojit v jeden celek. Dominující materiály, dřevo, kámen a sklo ladí s okolní přírodní scenérií.

Splynutí architektury s přírodou představuje rezidence, za jejímž návrhem stojí známé studio SAOTA. Stejně jako tuto, i další jeho realizace nalézáme v okolí golfového resortu Pezula Golf Estate na břehu Indického oceánu.

V divoké, nedotčené zátoce povolily úřady Jihoafrické republiky postavit šest rezidencí s podmínkou, aby stavby nenarušily ráz krajinné oblasti. Pro architekty ze studia SAOTA z tohoto zadání vyplynul nelehký úkol:

navrhnout dům, který by byl inspirovaný a doslova prostoupený chráněným křovinatým porostem fynbos. Rezidence, kterou vám představujeme, je součástí této výjimečné kolonie, nazvané příznačně Cove 6 (Zátoka 6).

V její těsné blízkosti se nachází světově proslulý resort Pezula Golf Estate, ležící na pobřeží Indického oceánu. Osmdesát pět procent okolních pozemků tvoří nedotčené lesy, chráněné pláže a divoké útesy.

Přilehlá luxusní lokalita Pezula Private Estate byla uznána jako jeden z nejlépe spravovaných krajinných celků s ohledem na ochranu životního prostředí.

Stavební pozemek, situovaný nad dramatickou krajinou, tvořenou rozeklanými skalisky, umožňuje pozoruhodné výhledy na moře a nedaleký poloostrov. Jde o jednu ze šesti parcel, výhradně povolených v této nedotčené lokalitě.

Majitelé, zcestovalý pár, který většinou žije ve Velké Británii, si přáli víkendový dům s volným přechodem z interiéru do exteriéru, aby dokonale splynul s okolím. V tom se vzácně shodli s místními úřady.

Stavba zasahuje do původního a jedinečného prostředí, které vyžadovalo citlivé pochopení přírodních vlastností stavební parcely.

„Velká péče musela být věnovaná použití materiálů, které by doplnily barevnou paletu a strukturu pozemku, aby došlo k co nejmenšímu zásahu během stavebních prací, tak po jejich dokončení,“ říká Stefan Antoni, partner studia SAOTA. Podle jeho slov má stavba soudržný architektonický charakter.

„Zapadá do okolního terénu, zároveň si nepodmaňuje přírodu, mluvíme o měřítku, proporcích a členění tvarů. Je vzdušná, ale přitom pevně zakotvená do krajiny, těžkými kameny obloženými zdmi,“ dodává architekt.

V exteriéru bylo nízké křoví fynbos přivedeno až do bezprostřední blízkosti domu, aby vznikl pocit, že stavba je zasazena do přírody a nenarušuje její krásu.

Na každé světové straně jsou vybudované terasy, přírodní vegetace prorůstá až pod jejich podlahy, nesené konzolovitými nosníky.

Tyto vysunuté struktury, mezi které patří i železobetonová vana rozlehlého bazénu, vyčnívají mimo linie budovy a umocňují její architektonický ráz. Umístění pozemku si žádalo velké prosklené plochy v obvodovém plášti a maximální využití venkovních prostor.

Kompozici interiéru tvoří přímočará otevřená dispozice s absencí příček, což umožňuje průhledy napříč domem a neskutečné výhledy do okolí z každé místnosti.

Obývací prostory jsou orientované na jihozápad a severovýchod, aby bylo využito jak výhledů na moře, tak na golfové hřiště. A také kvůli ochraně před extrémním klimatem.

Nacházíme se na jižní polokouli, tudíž jihozápadní strana patří k těm chladnějším, odvráceným od dráhy žhavého afrického slunce. Výsledkem je plynulý prostor, spojený s terasami obrácenými k moři a na druhé straně rezidence ke chráněným dvorům.

To dovoluje žít na obou stranách domu, hlavní společenská plocha působí jako spojnice mezi vnitřkem a vnějškem. Pocit spojení s okolní panenskou přírodou navíc podtrhuje hladina bazénu, která prostupuje dovnitř a ochlazuje malé atrium. I odtud je výhled na moře, hladina nekonečného bazénu splývá s modrým obzorem.

TEXT: Alena Kodlová, FOTO: Saota Architects

ARCHITEKTONICKÝ NÁVRH: SAOTA – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects, 109 Hatfield Street, Gardens, Kapské Město, Jihoafrická republika,  HYPERLINK „https://www.saota.com“ www.saota.com