Pod taktovkou slunečních paprsků
Sedací zóna v obývací části pokoje je o dva stupně snížena oproti hale s jídelnou. Kopíruje tak úroveň terénu a zároveň je v této části domu vyšší strop.
Dominantním prvkem velkého obývacího prostoru je krb. Povrch s metalickým efektem je použit i na stěně pokoje.
Dům je vyladěn do posledního detailu. Základní příjemná šedo-bílá kombinace vynikne nejlépe s doplňky v kontrastních barvách.
Jídelní stůl přes den dostatečně osvětluje přímé světlo, dopadajícím sem prosklennou stěnou. Když se sešeří, přijde ke slovu výkonné stropní svítidlo
Sedací zóna v obývací části pokoje je o dva stupně snížena oproti hale s jídelnou. Kopíruje tak úroveň terénu a zároveň je v této části domu vyšší strop.
Dominantní kontrastní fialová v několika tónech prostupuje celým domem a podtrhuje jednoduchou eleganci antracitových tónů a šedo-bílé kombinace.
Do prostoru volně umístěný kuchyňský pracovní ostrůvek je vybaven výškově volně nastavitelným jídelním pultíkem. Pracovní deska tak může být, podle zvolené varianty, buď pohledově skryta nebo se stát dominantou tohoto místa.
Do prostoru volně umístěný kuchyňský pracovní ostrůvek je vybaven výškově volně nastavitelným jídelním pultíkem. Pracovní deska tak může být, podle zvolené varianty, buď pohledově skryta nebo se stát dominantou tohoto místa.
Pro podlahu hlavního obytného prostoru byla vybrána velkoformátová keramická dlažba 60 x 120 cm v příjemném tónu bílé kávy.
Jídelní stůl s deskou z corianu je vyladěn do dvou dominantních tónů prostoru – bílé a antracitové.
Kuchyňská linka je vyrobena na míru z MDF desek. Velmi kvalitní lak ve vysokém lesku a pracovní deska z corianu jí dodávají elegantní ráz.
Hala se schodištěm spojující obě podlaží je v přízemí otevřena do společné obývací části a v horním patře ústí do galerie. Schodiště zhotovené z jednoho kusu ohýbaného ocelového plechu je opatřeno zábradlím s podmanivě působícími skleněnými deskami.
Vzdušná otevřená galerie v patře odděluje pokoje rodičů a dětí od společného obývacího prostoru.
Centrální lustr připomínající slunce je inspirován nezvyklou dispozicí příčných nosných stěn, které se paprskovitě rozbíhají směrem k východu.
Přes galerii dopadá do domu velkými prosklenými stěnami hříšně luxusní množství světla. I proto bylo možné tuto část domu osvěžit pokojovými rostlinami, které evokují příbuznost s nedalekou venkovní přírodní scenérií.
V ložnici rodičů na první pohled zaujme neobvyklá kombinace antracitových tónů se elegantní stříbrnou a prostor zvětšující bílou barvou. Čelní stěna pokoje je prosklená a umožňuje panoramatický výhled do okolí.
Dětský pokoj je jednoduchý a účelný, vybavení kopíruje zájmy a naturel bydlícího. I zde pokračuje trend antracitových tónů s oslnivě bílou a kontrastní – v tomto případě červenou – barvou.
Neobvyklé umístění vany umožnilo použít specifickou vodovodní baterii. Olemování vany vodou omletými valouny a mušlemi navozuje iluzi malého soukromého domácího moře.
S ložnicí rodičů těsně sousedí prostorná koupelna s velkoformátovým obkladem v designu tropické dřeviny wengé, doplněná luxusní, tvarově čistou sanitární keramikou. Díky opět velkoryse prosklené stěně zde našly azyl i živé květiny, dodávající prostoru pocit příjemné svěžesti.
Každé z dětí má také vlastní koupelnu. Chlapecká je, stejně jako pokoj, zvýrazněna tmavými detaily. Nestárnoucí černo-bílá kombinace je doladěna fialovými doplňky.
Koupelna dcery je zařízena v kontrastní červeno-bílé.
V relaxační části domu je umístěna praktická sauna s výhledem do interiéru i do zahrady s bazénem.
V království malé princezny vládnou pastelové tóny růžové, fialové a zářivé červené. Šatní skříň se zrcadlem byla svědkem nejedné improvizované módní přehlídky. Čelní prosklená stěna rámuje panoramatický výhled do okolí.

Moderní dům s prestižním panoramatickým výhledem do krajiny kombinuje nejmodernější technologie s klasickými přírodními materiály.

Atypický luxusní dům navrhl pro rodinu s dospívajícími dětmi architekt Aleš Gadlina. Komforní bydlení uprostřed zeleně, odkud to ale do Prahy není daleko, se stal příjemnou oázou bydlení a odpočinku zároveň.

Pozemek nepravidelného tvaru je situován v horní části svahu, odkud je to do lesa jen pár kroků a kde je zároveň objekt odkloněn od zvědavých pohledů sousedních obyvatel.

Půdorys domu vymezuje pět příčných nosných stěn, které se paprskovitě rozbíhají směrem k východu. Nezvyklá dispozice zajišťuje maximální průnik světla dovnitř a zároveň nabízí z každého prostoru domu co nejlepší výhled do okolní krajiny.

Hlavní vstup je umístěn na západní, méně exponované straně, stejně jako prostorná dvougaráž, šatna, domácí pracovna aschodiště, spojující jednotlivá podlaží.

Velký obývací prostor propojený s halou a pracovnou nabízí velkoryse rozměrnou plochu situovanou  na východ, maximálně prosklenou a otevřenou, odkud se po schodech dostaneme do prvního podlaží.

Sem architekt umístil jakousi otevřenou galerii, oddělující samostatné pokoje určené pro rodiče a pro děti.

Horní patro, které zaujímá menší plochu, působí díky mírně posunutým konstrukčním traktům velmi dynamicky.

Při stavbě domu byly zvoleny betonové základové pásy, doplněné tvárnicemi Porotherm. Vnější zateplení fasády o síle 140 mm je skryto pod obložením z mramorových desek.

Prosvětlení interiéru jistí okna a posuvná prosklená hliníková stěna Schüco, vybavená izolačními trojskly a předokenními hliníkovými žaluziemi opatřenými elektrickým pohonem.

Atypické dýhované vnitřní dveře jsou zasazeny do obložkových zárubní, pohledovou jednotnost prostoru podtrhují skleněné posuvné dveře.

Dům je navržen tak, aby využíval dostupné nejmodernější technologie a přitom neopomíjel klasické přírodní materiály.

Technika je zde v souladu s přírodou a výsledek příjemně překvapí kombinací energeticky úsporného provozu a odlehčené, místy až éterické atmosféry.

Pro dům bylo zvoleno podlahové a stěnové vytápění a teplovzdušné větrání s rekuperací tepla.

A protože pro majitele není tento dům jen přechodným řešením, volili při jeho realizaci kvalitní materiály a vsadili na poctivou řemeslnou práci. Díky tomu se jim zde žije příjemně a pohodlně, kvalita bydlení vložené náklady mnohokrát vynahradila.

Prostřednictvím velkých prosklených ploch budova pasivně využívá solární energii, pro vytápění bylo nakonec zvoleno tepelné čerpadlo. Nadstandardní tepelná izolace, rekuperační systém a uzavírání rolet na všech oknech na noc přináší nemalé úspory.

Text: Eva Karbulková, Foto: Jana Labuťová