Luxusní souznění otevřenosti a intimity
Do dalšího z dlouhých úzkých obytných bloků rezidence umístili projektanti jídelnu s kulatým stolem se skleněnou vrchní deskou. Výrazným dekorativním prvkem je křišťálový lustr.
Členění pozemku a rezidence podle principu čínských nádvoří umožnilo vznik vnitřní zahrady, která přispívá k soukromí rodiny i teplotní vyrovnanosti celého objektu.
Pevné, ručně nastavitelné dřevěné žaluzie ve druhém podlaží hrají roli ochranné clony. Propouštějí do klidové zóny s ložnicemi potřebné množství osvěžujícího vánku a filtrují intenzitu slunečního záření.
Z uličního pohledu je rezidence „Open house“ poměrně nenápadná. Za betonovým plotem se ukrývá dvoupodlažní objekt představující dokonalé materiálové a tvaroslovné souznění.
Hned za vstupní halou se díky dispozičnímu řešení a posuvným proskleným stěnám otevírá průhled celým přízemím: přes bazén, obývací pokoj, vnitřní zahradu až do jídelny na druhé straně pozemku.
Hlavní dveře vedoucí k rezidenci jsou integrované do stěny z dřevěných lamel. Výsledkem je řešení poskytující jak požadovanou otevřenost a vzdušnost, tak potřebné bezpečí.
První nádvoří s hrubým kamenným obkladem slouží také jako příjezdová komunikace k rezidenci. Po stranách jsou automobilová stání krytá před působením slunečních paprsků dřevěnými pergolami.
Za vstupními dveřmi následuje vnitřní nádvoří. Jeho část patří částečně zastřešené terase, jež tu hraje spíše roli vstupní haly, pokračuje bazénem, kolem něhož lze prostřednictvím spojovacích koridorů projít do obytných prostor.
Pohled do suterénu, kde se kromě ochlazujícího rybníčku pro Koi kapry nachází také prostor pro služebnictvo včetně kuchyně a hygienického zázemí, koupelna, vinný sklep a odpadková místnost.
Spojovací koridory jsou součástí všech nádvoří, do nichž byl pozemek rozčleněn. Černá kamenná dlažba vede do obytných prostor oddělených velkoplošnými skleněnými stěnami.
Nad komunikačními trasami jsou instalovány prosklené světlíky, které se starají o stín, zároveň však také propouštějí dostatek světla.
Vnitřní zahrada osetá trávníkem a osazená dvěma vzrostlými stromy hraje vedle ostatních nádvoří důležitou roli v systému pasivního chlazení domu. Ze stejného důvodu zvolili architekti dlouhé a úzké rozložení obytných bloků.
Minimalistický obývací pokoj je situován mezi dvůr s bazénem a vnitřní zahradu. Jednoduché vybavení s orientálními prvky se skládá pouze ze sedacího nábytku a nízkého stolku.
Nepřehlédnutelnou dominantou obývacího pokoje je levitující samonosné schodiště se zábradlím z transparentního skla, jež přispívá k pocitu vzdušnosti celého obytného prostoru.
Do dalšího z dlouhých úzkých obytných bloků rezidence umístili projektanti jídelnu s kulatým stolem se skleněnou vrchní deskou. Výrazným dekorativním prvkem je křišťálový lustr.
Rezidence uprostřed husté zástavby poskytuje nečekaně klidné zázemí plynoucí z chytré a promyšlené kombinace stavebních hmot. Vnější ochrana v podobě betonového plotu participuje na zajištění vnitřního proudění svěžího ochlazeného vzduchu.
Obr. 1 Střecha 1) Plochá střecha 2) Volný prostor 3) Střešní okna
2 druhé podlaží 1) Plochá střecha 2) Volný prostor nad bazénem 3) Studovna 4) Hlavní ložnice 5) Šatna 6) Hlavní koupelna 7) Spojovací koridor 8) Volná plocha nad zahradou 9) Ložnice 10) Koupelna 11) Rodinný pokoj 12) Balkon 13) Volný prostor 14) Střešní okna (světlíky)
3 První podlaží 1) Příjezdová plocha 2) Zastřešené parkovací stání 3) Šatna (převlékárna) 4) Sklad 5) Vstupní hala 6) Bazén 7) Obývací pokoj 8) Dámská toaleta 9) Televizní zóna 10) Spojovací koridor 11) Zahrada 12) Jídelna 13) Kuchyně 14) Venkovní terasa 15) Prostor nad suterénem 16) Studovna 17) Dřevěná terasa 18) Koupelna
4 Bokorys 1) Zastřešené parkovací stání 2) Vstupní hala 3) Bazén 4) Obývací pokoj 5) Zahrada 6) Jídelna 7) Rybníček 8) Vinný sklep 9) Hlavní ložnice 10) Ložnice
Efekt hlavní koupelny těží z obkladu leštěným mramorem, který barevností i kresbou dokonale ladí s dřevěnými lamelami vertikálních žaluzií. Vyznění dokresluje solitérní vana vejčitého tvaru s volně stojící armaturou.

Dům ze skla, betonu a dřeva je vynikajícím příkladem prolínání vnitřního a venkovního obytného prostoru. Okouzlující komfort mu dodává také dokonalá symbióza moderního stylu a asijských vlivů.

Harmonie, svoboda, uvolnění, meditace – to všechno lze přenést do bydlení prostřednictvím prvků souvisejících s životním stylem asijského kontinentu.

Tým Wallflower Architecture + Design je naplno integroval do projektu ryze moderní rezidence, která vyrostla na East Coast v Singapuru. Záměr vytvořit klidné rodinné útočiště v souznění otevřenosti a intimity se podařilo zrealizovat nad očekávání.

Svědčí o tom i ocenění, jež za svou práci Robin Tan, Cecil Chee a Sean Zheng získali: v roce 2010 si na konto připsali SIA Architectural Design Awards.

Nebylo to zrovna jednoduché, pozemek s rozlohou 1 200 m˛ a zastavěnou plochou 855 ​​m˛ totiž leží v hustě obydlené čtvrti a je ze všech stran obklopen sousedními domy.

Finální řešení rezidence kromě transparentnosti a požadovaného soukromí zajišťuje také dokonalý průnik vnitřního a venkovního prostředí, dodává jí dostatek přirozeného světla a chladivé vzdušnosti.

S pomocí použitých materiálů – dřeva, skla a betonu – a reflexe vodních hladin dokázali vtisknout objektu jak moderní architektonický ráz, tak i potřebnou tepelnou pohodu a příjemný komfort.

Klíčem k dokonalé funkčnosti rezidence je typologie klasických čínských nádvoří, která umožnila vytvořit vnitřní zahradu obklopenou obytnými plochami.

Velmi důležitou roli tu hrají rovněž dvě vodní plochy – bazén a rybníček – které, podobně jako mořský vánek, ochlazují vzduch proudící celým pozemkem včetně domu.

V podstatě totožný úkol – a sice regulovat vlivy horkého a vlhkého tropického podnebí – mají také ručně nastavitelné pevné dřevěné žaluzie ve druhém podlaží.

Slouží jako „ochranná vrstva“ propouštějící do klidové zóny s ložnicemi potřebné množství „průvanu“ a filtrující intenzitu slunečního záření.

Celkový dopad tropického žáru eliminuje rovněž  orientace objektu, malá energetická náročnost klimatizace a celé stavby plyne i z různorodosti a povrchových úprav použitých materiálů.

Rezidence je funkčně členěna do několika úrovní, na obslužnou, klidovou a společenskou, v níž rodina tráví nejvíce času.

Zahrnuje celé přízemí tvořené velkým prostorem nerušeným jinými než skleněnými posuvnými stěnami, což umožňuje impozantní čtyřicetimetrový průhled ze vstupní haly přes bazén, celou obytnou plochu a vnitřní nádvoří se zahradou až do jídelny na druhé straně pozemku.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: WALLFLOWER ARCHITECTURE + DESIGN

KONTAKT: www.wallflower.com.sg