Vzdušný minimalismus s japonskými prvky
Rezidence výrazných horizontálních linií ze železobetonu a skla nabízí podmínky pro klidný rodinný život. Vedle tradičního členění na obytnou část v přízemí a intimní zónu v patře v ní najdete i kouzelné patio ve stylu japonské zahrady.
Luxusní oblast Santa Barbara v širším okolí Buenos Aires osvěžuje hladina jezera. Majitelé
Luxusní oblast Santa Barbara v širším okolí Buenos Aires osvěžuje hladina jezera. Majitelé vily a jejich hoste se mohou kochat proměnlivou krásou vodního živlu.
Tři trakty rozlehlé rezidence, postavené ve tvaru písmene H, vytvářejí kouzelné patio, určené pro krátké spočinutí. Vyvýšená palubková podlaha s odpočinkovým nábytkem je umístěna ve štěrkovém poli ve stylu japonské zahrady. Klid a bezpečí tu hlídá prastará kamenná lampa.
Terasa podél ložnic pluje nad jezerem a simuluje palubu lodi. Skleněné zábradlí umožňuje volný průhled z místností do krajiny.
Vodní prvek prostupuje celým domem. Hladiny bazénu a blízkého jezera umocňují spříznění s vodním živlem.
Terasu v patře překrývá mohutná pergola, kombinující železobeton a dřevo. Mohutný průvlak podepřený boční zdí a konzolovým nosníkem nese dřevěné fošny plnící funkci stínících lamel. Zároveň umocňuje horizontální charakter rezidence.
Z ulice lze projít patiem rovnou do společenských prostor. Majitelé vily obvykle procházejí postranním proskleným křídlem s luxusní barovou kuchyní.
Určujícími materiály jsou železobeton, kámen, dřevo a sklo. Architekti věnovali velké úsilí tomu, aby každý prvek a materiál byly pevně propojeny s celkovým vyjádřením charakteru domu.
Skleněné zábradlí svou dokonalou průhledností neruší jasný architektonický koncept vily. Zároveň dokonale plní bezpečnostní funkci.
Aby se návštěvník dostal do společenské části domu, musí přejít malý dřevěný most a projít vstupními dveřmi do obývacího pokoje.
Prostor schodiště zdobí designový skvost, ikonické lehátko LC4 od Le Corbusiera.
Společenské křídlo je prosklené směrem k jezeru i do patia. Umožňuje průhledy, které spojují vnitřní prostory rezidence s okolní krajinou.
Kuchyni tvoří samostatný prosklený objem. Uvnitř je ostrůvek z bílého umělého kamene, který slouží jako pracovní plocha a zároveň jako jídelní stůl.
Kontrast čistých minimalistických tvarů s hrubými přírodními strukturami tvoří příjemné napětí. Skleněné stěny odlehčují hmotnost domu.
Dřevěná podlaha vnáší do prostoru patia zateplený pocit. Bílé čalounění pohodlných sedaček ladí s bílým štukem na stěnách.
Dům se do uliční zóny tváří nepřístupně. Plná dřevěná stěna zajišťuje obyvatelům rezidence pocit bezpečí. Vchodové dveře velikosti 2,4 x 2,4 m2 po uzavření zcela splynou s dřevěným obkladem.
Dům se do uliční zóny tváří nepřístupně. Plná dřevěná stěna zajišťuje obyvatelům rezidence pocit bezpečí. Vchodové dveře velikosti 2,4 x 2,4 m2 po uzavření zcela splynou s dřevěným obkladem.
Směrem do zahrady jsou přízemí a patro zcela prosklená. Výhled na bazén a dále pak na jezero není ničím narušený, i zábradlí v patře je zcela transparentní.
Dřevěné schodiště působí v proskleném prostoru haly jako příjemný solitér. Krása exotického materiálu kontrastuje s leštěnými vápencovými deskami na podlaze, skleněným zábradlím, lampou a nábytkem s chromovými detaily.
Jídelna s komfortním mahagonovým stolem a čalouněnými židlemi poskytuje nádherný pohled na jezero. Dřevěné mísy na ovoce vnášejí do minimalistického prostoru dotek rukodělné práce.
Kuchyně v sobě spojuje teplé přírodní materiály v kombinaci s chladným umělým kamenem a nerezovými prvky. Plné čelní plochy dvířek kuchyňské stěny skrývají dostatek úložných ploch včetně zařizovacích předmětů.
Architekt zvolil decentní, velmi aktuální barevnost, kombinující stupnici šedých tónů spolu s bílou a medově hnědou. Důležitou roli hraje také kontrast lesklých ploch se strukturálními kamennými obklady na zdech.
Kuchyňský ostrůvek z bílého umělého kamene slouží jako pracovní plocha a v prodloužení jako jídelní stůl. Pohled do patia ve stylu japonské zahrady zpříjemňuje chvilky strávené u společné snídaně.
Do místností v patře se vstupuje z galerie oddělené skleněným zábradlím. Prosklená pracovna vytváří prosvětlené a vzdušné entrée soukromé části rezidence.
V koupelně konfrontuje designér chladné sklo s dřevěnými skříňkami, působícími zatepleným dojmem.
Zrcadlo v honosném rámu a půvabné miskové umyvadlo na dřevěné desce vnáší půvab do intimních míst rezidence.
Prostorná koupelna je doplněna vanou se systémem vzduchových trysek. Skleněná stěna z mléčného skla umožňuje výhled ven, zároveň zachovává intimitu prostoru.

Luxusní oblast Santa Barbara v širším okolí Buenos Aires, jmenovkyně slavného kalifornského města, je jako stvořená pro klidný rodinný život.

Okázalá sídla úspěšných podnikatelů a bankéřů lemují břehy rozlehlého jezera. Rezidence, kterou vás budeme provázet, je umístěna na pozemku o rozloze 1300 m2 přiléhajícím delší stranou k břehu jezera.

Zastavěná plocha domu rozvinutého do dvou pater je 430 m2, dalších 130 m2 zabírají rozlehlé terasy.

Tři jasně definované objemy jsou pojednané různými materiály, představují pružný kontakt interiéru s exteriérem.

Struktury a barvy fasád umocňují design celého domu. Zeď bez oken, obložená palubkami z exotického dřeva lapacho, vytváří hranici mezi domem a ulicí.

Jakmile projdeme touto linií vchodovými dveřmi, objeví se před námi řada prostor, než dosáhneme srdce interiéru.

Nejprve vstoupíme do otevřeného patia, což je báječné místo ke krátkému spočinutí. Uprostřed je palubková podlaha s pohodlnými křesly, ze kterých můžete pozorovat klidnou hladinu bazénku

a vegetaci ve stylu japonské zahrady. Pocit kultury Dálného východu umocňuje kamenná lampa a štěrkové pole, evokující takzvané suché moře. V patiu jsou zastoupeny stěžejní prvky, které rezidenci charakterizují:

kámen, dřevo, voda, sklo a železobeton. Kontrast čistých minimalistických tvarů s hrubými přírodními strukturami tvoří příjemné napětí. Aby se návštěvník dostal do domu, musí projít patiem a překonat malý dřevěný most, na který navazují vstupní dveře do hlavního traktu rezidence.

Domácí obvykle procházejí kuchyní, jež tvoří samostatný skleněný objem, jakýsi spojovací článek mezi vstupem a společenským prostorem.

Podlouhlá místnost otevřená do patia v sobě spojuje teplé přírodní materiály v kombinaci s chladným umělým kamenem a nerezovými prvky. Plné čelní

plochy dvířek kuchyňské stěny skrývají dostatek úložných ploch včetně zařizovacích předmětů.

Kuchyňský ostrůvek z bílého umělého kamene slouží jako pracovní plocha a v prodloužení jako jídelní stůl. Pohled do patia zpříjemňuje chvilky strávené u společné snídaně. Fasáda obrácená k jezeru je na rozdíl od té uliční zcela transparentní.

Prosklené stěny na výšku místnosti umocňují propojení společenské části se zahradou s bazénem a nedalekým jezerem. Tato situace se opakuje v horním

patře, kde dřevěná palubková terasa podél ložnic pluje nad jezerem a simuluje palubu lodi. Architekti věnovali velké úsilí tomu, aby každý prvek měl ve struktuře stavby své nezastupitelné místo.

Ušlechtilé materiály jako dřevo, kámen, sklo a beton byly použity s představou, že každý z nich bude definovat charakter domu. Přízemí hlavního křídla je přizpůsobeno bohatému společenskému životu majitele.

Srdce celého prostoru tvoří bytelný mahagonový stůl s designovými čalouněnými židlemi.

Vlevo je pak situován odpočinkový kout, charakterizovaný decentní barevností, kombinující valéry šedé s bílou a medově hnědou.

Důležitou roli hraje kontrast lesklé podlahy z leštěného vápence a strukturálních kamenných obkladů. Centrálně umístěný koberec členěný na pravidelné čtverce v sobě spojuje všechny barvy zastoupené v pokoji, který je zařízený elegantním sedacím nábytkem. Samonosné schodiště

ze železobetonu je obložené exotickým dřevem. Jeho výrazná diagonála působí v pravoúhle řešeném prostoru navýsost dynamicky. Designovou čistotu komunikačního prostoru umocňuje lehátko LC4 od Le

Corbusiera.

Zcela vpravo navazuje herna, která nabízí řadu společenských her včetně sledování domácího kina. Z jedné místnosti lze do druhé volně přecházet, pouze herna je oddělena posuvnou skleněnou stěnou, jež odděluje hlučnější prostor od klidové zóny. Z hlediska moderních technologií má

dům ambiciózní řešení. S využitím integrálního (všezahrnujícího) systému nabízí ochranu a komfort v celém domě. Uživatel může kontrolovat zabezpečení domu, klimatizaci, osvětlení, audio video i zavlažovací systém na zahradě. Systém inteligentního domu usnadňuje již tak komfortní pobyt

v rezidenci, která spojuje technické vymoženosti třetího tisíciletí s citlivým přístupem k přírodním materiálům i okolní krajině.

Text: Alena Kodlová , Foto : Living Inside