Schodiště interiér nejen zdobí
Exkluzivní točité schodiště Tango se středovým sloupem ve tvaru dvoušroubovice a stupni z masivního dřeva. Nerezové zábradlí doplňuje dřevěné madlo. Cena od 66 700 Kč/metr výšky. J.A.P.
Exkluzivní točité schodiště Tango se středovým sloupem ve tvaru dvoušroubovice a stupni z masivního dřeva. Nerezové zábradlí doplňuje dřevěné madlo. Cena od 66 700 Kč/metr výšky. J.A.P.
Pohodlný pohyb, vzdušný design. Kombinované nerezové schodiště Techna s masivními nášlapy z volitelné dřeviny (buk, dub, javor, jasan). Cena od 56 350 Kč za metr výšky. J.A.P.
Dřevěný obklad betonového skeletu s obloukovým nástupem. Dubové stupnice přesahující dopředu i do boků, oboustranné zábradlí se svislými soustruženými výplněmi. Cena včetně dopravy a montáže od 300 000 Kč. JK PLUS
Půvabné dřevo pařeného ořešáku je základem efektu schodiště Harmonie, které doplňuje skleněné zábradlí s nerezovým madlem. Cena od 170 000 Kč. SWN MORAVIA
Segmentové schodiště s masivními dřevěnými stupni a stabilní ocelovou konstrukcí. Barva kovu i druh dřeva jsou volitelné. Cena od 25 933 Kč za metr výšky. J. A. P.
Zdrojem elegance může být schodiště Laser 1030. Jednostranně pilovitý tvar bočnice i zvolený typ plochého zábradlí se podílejí na celkovém technicky čistém vyznění. Cena od 25 760 Kč za metr výšky. J. A. P.
Dub mořený je hlavním výrazovým prvkem působivého vřetenového schodiště kombinovaného s nerezovými prvky. Součástí dodávky je obloukové zábradlí na galerii a dřevěné spirálové madlo. Cena včetně dopravy a montáže od 185 000 Kč. JK Plus
Nosná konstrukce z ocelového plechu tloušťky 8 mm, masivní dřevěné nášlapy z mořeného buku, ocelové zábradlové sloupky s vodorovnou nerezovou výplní, dřevěné madlo. Výsledkem je působivé bočnicové schodiště. Cena včetně montáže od 69 990 Kč. SMIP
Vzdušnost schodiště Nevada tkví v materiálové kombinaci i ve způsobu ukotvení. Mořený dub stupňů a nosného madla dokonale ladí s kovovými kotevními trny i se svislými příčkami zábradlí. Cena od 85 000 Kč. SWN MORAVIA
Podsvícené schodnice umocňují efekt zděného schodiště s kamenným obkladem a nášlapy a zábradlím z drásaného smrkového dřeva. Cena realizace od 40 000 Kč. STAVBY ROUBAL
Celodřevěné bočnicové schodiště Piano je vhodné zejména do rodinných domů. Elegantní design, vysoká pevnost a stabilita. Cena od 36 225 Kč za metr výšky. J. A. P.
Prostorově úsporné segmentové schodiště těží z kombinace masivu (buk, dub, jasan či javor) s kovovými prvky ve formě konstrukce a zábradlí. Cena od 12 420 Kč za metr výšky. J. A. P.
Takzvané mlýnské schody se stupni z masivního dubového dřeva doplňuje nápadité a efektní kované zábradlí. Designové spojení s podkrovím přijde zhruba na 75 000 Kč. STAVBY ROUBAL

Věděli jste, že při chůzi nahoru po schodech potřebujeme sedmkrát více energie než pro pohyb po rovině? Z čehož plyne, že tento hlavní komunikační kanál mezi poschodími musí odpovídat řadě důležitých parametrů.

Nejde samozřejmě pouze o jeho vzhled, jakkoliv je kontext s interiérem, do něhož je určeno, důležitý. Podstatné jsou pochozí vlastnosti, ergonomie a bezpečnost konstrukce.

Schodiště jako zásadní komunikační kanál domu lze umístit buď do zázemí objektu, nebo přímo do hlavní obytné – obvykle společenské – zóny, jejíž nedílnou součástí se tak stane. Pak je jeho design o to důležitější.

Plocha, již si bude tento funkční prvek v rámci objektu nárokovat, se pohybuje průměrně kolem 4 až 5 m2. Místem není radno příliš šetřit, speciálně v případě, že jde o hlavní schodiště.

Čím mírnější bude jeho sklon, tím bude výsledná realizace prostornější, vzdušnější a tedy hezčí, tím lépe bude také fungovat.

Pokud jde o konstrukci, do tradičních i rustikálních staveb se hodí především celky, jejichž součástí jsou dřevěné prvky, ať už v podobě osy, stupňů či zábradlí. S ohledem na prostor, který je k dispozici, pak architekt zvolí typ schodiště:

vřetenové neboli točité, přímoramenné, bočnicové či páteřové, modelové, kazetové, samonosné či zavěšené.

Text: Alena Müllerová, Foto: archiv firem