Hravost, klid a funkčnost
Centrem bytu je multifunkční prostor s dominantním prvkem v podobě obkladu krbového komínového tělesa štípaným přírodním kamenem.
V celé obytné ploše hrají výraznou roli také dřevěné plochy – na stěnách je to obklad ořechovou dýhou, na většině podlah pak masivní dub.
Výsledný vzhled interiéru oživuje několik prvků– vedle barevného řešení je to především strukturálně zajímavá tapeta s charakterem zvířecí srsti.
Nábytek byl vybírán z české a dánské provenience. Šedou látkou čalouněná sedací souprava jednoduchých tvarů je od firmy BoConcept, židle jsou značky Ton.
Jídelnímu koutu, který je součástí multifunkčního prostoru, dominuje masivní čalouněná lavice, jejíž opěrka přechází ve stěnu obloženou panely ze stejného materiálu.
Jídelnímu koutu, který je součástí multifunkčního prostoru, dominuje masivní čalouněná lavice, jejíž opěrka přechází ve stěnu obloženou panely ze stejného materiálu.
Kuchyňskou zónu s minimalistickou linkou a převážně vestavnými spotřebiči od ostatního prostoru opticky odděluje snížený podhled s integrovanými bodovými LED svítidly a dominantní ostrůvkovou komínovou digestoří.
Nejen pracovní kout v dětském pokoji osvěžuje použitá barevnost. Výrazná zelenožlutá nejen uklidňuje, ale vyvolává také asociace spojení s přírodou.
Hravost do dětského pokoje vnáší skladebný sedací nábytek. Tmavošedé čalouněné kvádry s poutky pro snadné přemisťování skvěle poslouží i jako pohodlné stupínky k palandě.
Hravost do dětského pokoje vnáší skladebný sedací nábytek. Tmavošedé čalouněné kvádry s poutky pro snadné přemisťování skvěle poslouží i jako pohodlné stupínky k palandě.
Ložnice rodičů také ctí jednoduchý styl interiérů, zvolený především s ohledem na umístění bytu ve funkcionalistickém domě ze třicátých let minulého století. Jde především o kontext s výraznými okny a zábradlím.
Intimní zóně dominuje moderní a ergonomicky vyspělé kontinentální lůžko s vysokým čelem a antracitovým čalouněním. Noční stolky byly vyrobeny na míru.
Také v koupelně se objevují dominantní materiály, použité v celém bytě – ořechová dýha na čelních plochách nábytku a štípaný přírodní kámen na jedné ze stěn.
V kompaktních dispozicích našel místo komfortní „walk in“ kout s masážním panelem a stylovou hlavovou sprchou, oddělený pouze transparentní skleněnou stěnou. Designové vyznění prostoru podtrhuje nerezové otopné těleso, sloužící také jako věšák na ručníky.
Pracovna svým stylem zapadá do zvolené koncepce nadčasovosti, vzdušnosti a velkorysosti celého bytu, proto těží ze stejných materiálů a barevné kompozice. Nepřehlédnutelnou součástí jejího vybavení je stůl s vrchní deskou zajímavého tvaru a masivní nerezovou konstrukcí.
Dětská koupelna vypovídá o svém určení pouze díky hravým doplňkům. Její univerzální nadčasový design v šedých tónech je vstřícný ke změnám, jež nastanou s dospíváním potomků.
Vstupní hala, do jejíhož vzhledu intenzivně prostupuje kamenný obklad mohutného komínového tělesa krbu, je od obývacího pokoje oddělena pouze pomocí nábytku.
Dalším hravým prvkem, použitým tentokrát k oživení stěn WC se vzhledem pohledového betonu, je vtipná obrazová tapeta. Zapadá do v poslední době stále oblíbenějšího stylu walldesignu, jenž je funkčním spojením architektury a grafiky.

Když si pořídíte byt ve funkcionalistickém domě, očekáváte, že jeho interiér bude mít určitý styl. Parafrázovaný dobový interiér byl tou správnou volbou.

Působivý obytný prostor o finální rozloze sto padesáti čtverečních metrů vznikl spojením dvou původně samostatných bytů.

Zkušený tým ateliéru Archicraft, který má na svém kontě řadu zdařilých realizací, přistupoval k navrhování jeho dispozic a vybavení nejen s respektem ke vkusu a věku svých klientů, ale rovněž s vědomím, že by se do výsledného stylu interiérů měly promítnout funkcionalistické prvky stavby ze třicátých let minulého století – v tomto případě šlo o výrazná pásová okna, jejich kování a zábradlí balkonů.

V úvahách nad vhodným řešením měly prioritu prostorotvorné nápady, k nimž patřila například idea neoddělovat obývací pokoj od vstupní haly stěnou, ale jen nábytkem, a vybavení doplnit maximem úložných prostor.

Při vytváření koncepce se architekti snažili, aby výsledné linie byly vzdušné a velkorysé a aby se jejich nadčasový styl nesl v parafrázovaném duchu doby.

Jak už bylo řečeno, zásadním výrazovým prvkem je tu nábytek, s jehož pomocí vznikly funkční zóny charakteristické nejen jednoduchými čitelnými geometrickými tvary, ale prostřednictvím použitých barev i hravostí, klidem a dokonalým využitím celé obytné plochy.

Vzájemné propojení jednotlivých místností nadsvětlíky tento záměr podporuje. Do zvolené filozofie dokonale zapadá řešení s pomocí vestavěných skříní, jež vytvářejí ploché stěny nenarušující celkovou čistotu realizace.

Ústředním prvkem bytu je středové jádro, jehož součástí jsou integrované bezpolodrážkové dveře se skrytou zárubní. Jeho výrazný teplý obklad ořechovou dýhou se objevuje i na značné části dalších ploch v bytě.

Protipólem tohoto pohledového prvku je dominantní komínová stěna krbu obložená působivým štípaným kamenem, jehož efektní vzhled se promítá i do celkového vyznění obývacího pokoje.

V multifunkčním prostoru vyniká rovněž nápadná a nápaditá tapeta s texturou zvířecí srsti, která – stejně jako přírodní kůže na masivní dubové podlaze tónované do červenohnědého odstínu – vnáší do interiéru nádech exotiky.

Aby nebyl výsledný dojem příliš usedlý a komorní, osvěžili autoři projektu nejen stěny také hravou zelenožlutou barvou a několika dalšími barevnými akcenty.

Do atmosféry bytu se promítl i důraz architektů na vytvoření různých světelných nálad, dosažených v obývacím pokoji s pomocí elektronického stmívače. Převážně LED svítidla jsou španělské provenience.

Prostory byly vybaveny českým a dánským mobiliářem (sedačky BoConcept, Softline, židle Ton), ostatní prvky byly vyrobeny na míru podle autorských návrhů ateliéru.

Text: Alena Müllerová, Foto: ARCHICRAFT