Rapsodie v bílé nejen podle Meiera
Z obývacího pokoje s krbem, propojeného s venkovní terasou s bazénem, se nabízí ničím nerušený výhled na oceán
Dům charakterizují betonový rám, kotvící přízemí a terasu s bazénem, a sloupové ocelové konstrukce, které ukotvují horní podlaží
Z obývacího pokoje s krbem, propojeného s venkovní terasou s bazénem, se nabízí ničím nerušený výhled na oceán
Na odpočinkovou zónu navazuje jídelna s dvojí světlostí stropu, se stolem Diamond od Patricie Urquioly (Molteni & C) s nohami s origami efektem, obestavěný je židlemi Alfa (design Hannes Wettstein, Molteni & C)
Společenskou zónu zakončuje další odpočinkový kout, v nízkém mezipatře je umístěna moderní kuchyně
S odpočinkovým koutem je kuchyně propojena vysokým barovým pultem, obě zóny lze oddělit či propojit díky skleněné posuvné stěně
Dokonalost kuchyně, umístěné za hlavní obývací zónu, dotváří šeď a nerezová ocel povrchů spotřebičů Poggenpohl a Miele. Základní neutrální paleta granitového obložení projasňují odlesky na kovových bateriích Philippe Starcka (Duravit)
Odpočinková zóna za jídelnou je vybavena nábytkem z kůže a hliníku z kolekce Na Xamena od Gandía Blasco, jako stolek slouží Osorom Bench (design Konstantin Grcić, Moroso), jehož hravý krajkový stín ozvláštňuje strohé linie interiéru
Jedinou dekorací hlavního obýváku je nástěnná instalace Miami, vytvořená Carolinou Sardi (argentinská sochařka žijící a tvořící od roku 1995 v Miami). Složená je z 273 drobných kovových plastik, které sledují a odrážejí sluneční paprsky po celý den. Křesílka Hi-cove v designu Ferruccia Lavianiho (Molteni & C) si vybrali majitelé samozřejmě v bílé
Otevřeme-li jižní skleněnou stěnu, propojí se interiér s exteriérem. Společenská zóna se rozšíří o terasu s bazénem
Jednoduché schodiště z kamene a kovu propojuje všechna podlaží i mezipatra
Nejvýše ve druhém podlaží se nachází klidová, soukromá část domova majitelů. Samozřejmostí jsou dvě koupelny. Jedna zcela samostatná, druhá volně propojená s ložnicí. Koupelnové vybavení je vybráno od značek Duravit, Agape a Kos
Nejvýše ve druhém podlaží se nachází klidová, soukromá část domova majitelů. Samozřejmostí jsou dvě koupelny. Jedna zcela samostatná, druhá volně propojená s ložnicí. Koupelnové vybavení je vybráno od značek Duravit, Agape a Kos
Samostatná koupelna také navazuje na klidovou zónu. Koupel zpříjemňuje výhled přes koruny stromů na oceán. Kolekci Starck1, kterou je vybavena, navrhl Philippe Starck pro Duravit
Multifunkční ložnice majitelů nabízí výhled na bazén shora. Posedět si při tom můžete na křesle Fjord s podnožkou v designu Patricie Urquioly (Moroso). Součástí ložnice jsou také šatna a koupelna
Jídelní a obývací zóna plynule přecházejí z interiéru do exteriéru, směrem k terase s bazénem; zde na desce z dřevěných palubek nabízejí spočinutí lehátka Dia (design Gioia Meller Marcovicz, Classicon)
Přelivový bazén dlouhý 13,5 m navazuje na venkovní kamennou terasu, prodlouženou o dřevěné plato. Vodu ohřívá energie ze slunečních panelů na střeše domu

Kompaktní hranol této moderní vily, usazené na pobřeží Atlantiku v Kapském Městě, navrhl a zařídil renomovaný jihoafrický architekt Stefan Antoni.

Chytrá konfigurace betonových stěn a skleněných vertikálních ploch vytváří v této vile řadu otevřených prostor bez zjevných příček, kde se prolíná exkluzivní interiér s nádherným exteriérem s výhledem na město a oceán.

Autor vilu charakterizuje jako kompaktní hranol s dotekem glamour stylu. Jeho úkolem bylo vytvořit moderní dům pro mladý pár, který by manželé sdíleli se svými třemi výbušnými whippety.

Podle jejich představ měl být inspirován dílem amerického architekta Richarda Meiera (*1934).

Proto zde dominují čisté, pevné, funkcionalistické linie, materiály jako jsou beton a sklo, a také Meierem uctívaná bílá barva v nejrůznějších odstínech odrážejících světlo.

Dům charakterizují betonový rám, kotvící přízemí a terasu s bazénem, a sloupové ocelové konstrukce, které ukotvují dvě horní podlaží. Celoskleněné posuvné stěny vnější fasády chrání stříbřité hliníkové žaluzie.

Konzolová betonová plochá střecha nabízí další „baldachýn“ stínu v žáru letního slunce, přitom tomu zimnímu, nízkému, nebrání do domu proniknout.

Třípodlažní objekt je usazen v prudkém svahu, takže nabízí panoramatický, ničím nerušený výhled na město pod ním a oceán v pozadí.

Ve sníženém přízemí jsou tři obývací ložnice pro hosty, obklopené zelení, v zadní části pak zóna pro provozní zázemí a zaměstnance. V přízemí najdeme hlavní společenskou zónu s velkým obývacím pokojem a jídelnou, která je propojena s terasou s bazénem.

Z kuchyně si můžeme vychutnat pohled na místní dominantu, skálu Lví hlava (Lion´s Head), současně je chráněná před západním sluncem velkou přilehlou betonovou zdí.

„Mediání“ pokoj, toaleta pro hosty a technická místnost se nacházejí v mezaninu mezi přízemím a patrem. Vstupní hala leží ve střední úrovni mezi prvním a druhým podlažím, přístupná je od silnice.

Ve druhém podlaží jsou ložnice domácích, šatna a prosvětlená odpočívárna s výhledem na bazén pod ní. Umístěna je zde také studovna-pracovna, z níž vidíme dolů na jídelní zónu s dvojitou výškou stropu.

Interiéry s exteriérem jsou nenásilně propojeny i díky použití materiálů, vysoce kvalitních a v dokonalé povrchové úpravě. Stojí zde proti sobě čistě bílá hradba stěn, od níž se odrážejí velkoformátové leštěné i matné povrchy granitových dlažeb.

Na vybavení se střídají lesklé a matné povrchy. Prostor otevírají bezrámové skleněné posuvné stěny od podlahy až ke stropu. Podlaží propojuje nenápadné jednoduché schodiště z kamene a oceli. Zábradlí všude nahrazují zábrany z pevného bezpečnostního skla.

Dům také nepostrádá řadu vysoce dynamických prvků a hi-tech vybavení, dokonce i 13,5 m dlouhý, keramikou vyložený a ze dvou stran přepadový bazén má vodu vyhřívanou energií ze solárních panelů umístěných na střeše domu.

Termostat bazénu je napojený na moderní řídicí systém „inteligentní domácnosti“. Tento systém se stará o optimální chod i zabezpečení  celého domu i pozemku, a to bez nejrůznějších dálkový ovladačů, stačí jej naprogramovat…

Vzhledem k tomu, že mladý pár je bezdětný, přáli si především perfektní, v podstatě samoobslužný dům, ve kterém by se cítili dobře také jejich četní přátelé při zábavě jak uvnitř, tak venku.

Neomezovali se ani při výběru nábytku, ani uměleckých děl a mohli si dopřát i vybavení v jejich oblíbené bílé. Jednotlivé kousky byly vybrány nebo vyrobeny na zakázku tak, aby zrcadlily „mužskou“ estetiku a odpovídaly proporcím architektury domu.

Majitelé přitom spolupracovali se známými interiérovým studiem z Beverly Hills.

Následně přidali do hlavního obývacího pokoje na zakázku u firmy Danskina vyrobený koberec, který nejen zdůrazňuje lineární rozměr dlouhého krbu, ale odráží také barvu přelivového bazénu i oceánu venku.

Jako barevné skvrny oživují interiér domu umělecká díla od Jihoafričanky Liekie Fouché, Karima Ghidinelliho (původem Ital, nyní žije v Miami) a pozoruhodné barevné nástěnné instalace Mexičana Vladimira Cory, zdobící stěny podél schodiště z přízemí do patra.

Meziposchodí pak zdobí designová skulpturální lavice E-turn od Brodieho Neilla (Kundalini).

V tomto moderním domě se kloubí hi-tech současnost s architekturou poučenou modernismem a inspirovanou funkcionalismem, ovšem ve specifickém, originálním současném pojetí.

Interiér nepopře ani souznění s Jihoafrickým životním stylem, kde se prolíná bydlení v interiéru s tím venkovním. Současně se dokonale vyrovnává s co nejmenší zátěží na životní prostředí, a to se sofistikovaným využitím nejmodernějších technologií. Není divu, že domácí i hosté se tady cítí jako v ráji.

TEXT: Jaromíra Slavíková, FOTO: James Silverman