Originální dům s francouzskou elegancí
Záběr na zadní část domu nabízí detailní pohled na masivní dřevěné slunolamy, které se dají plně otevřít stejně jako okenice a jsou dominantním prvkem originálního domu. Jsou zhotoveny v dvojím provedení: severní stranu jistí soukromí díky užším lamelám, jižní pak s lamelami širšími chrání před slunečními paprsky. Světlý kamenný obklad použitý na fasádu domu pochází z místní provenience.
Celá stavba se nese v duchu přírodních materiálů. Světlý kamenný obklad použitý na fasádu domu pochází z místní provenience. Pochozí plochy kolem domu včetně terasovitého schodiště pokrývají dřevěná prkna s protiskluzovou drážkou a dalším materiálem je kov v podobě cortenu.
Cesta k hlavnímu vchodu do domu je upravená a vydlážděná kamenem. Patrný je všudypřítomný borový háj, který pohled na samotnou rezidenci ozvláštňuje.
Z tohoto pohledu zaujme kaskádovité dřevěné schodiště. Horní část zaujímá menší terasa, která nabízí pohled do okolí a na zapuštěný bazén. U bazénu jsou vidět umělecké prvky podobné činelům z cortenu.
Opět detail na venkovní schodiště, které nabízí různé odpočinkové zóny díky stupňovitému řešení. Zajímavé řešení nabízí kombinace dřevěného obkladu bočních stěn schodiště v horní partii a hladkého štuku ve spodní části.
Boční pohled nabízí záběr na všechny tři jednotlivé úrovně domu a velmi dobře jsou zachyceny otevřené okenice. Rozdíl sklonu na hranici pozemku oddělující volnou přírodou vyřešili architekti pomocí kamenných zídek.
Nádherný výhled z hlavní terasy, na kterou je možný vstup z dvou prvních obytných bloků a centrálního koridoru, který protíná všechny tři budovy. V domě nenajdete ani jedno malé okno, pouze velkoformátová a francouzská okna.
Záběr z centrální chodby, která protíná všechny tři budovy, na nejužší neprůchozí prostor mezi prostředním a pravým blokem, který tvoří soukromé zóny majitelů.
Pohled z uliční strany opět s nádherným výhledem na okolní přírodu. Okenice na severní straně mají užší lamely a chrání interiér jednak před zraky zvědavců a dále slouží jako dokonalý větrolam. Originální stavbu tvoří především centrální koridor, který protíná jednotlivé „vlnící se“ budovy.
Příjemnou terasu mezi prvním a středním blokem zdobí pohodlná ratanová sestava a pohodlí pro nohy zajistí dřevěná prkna s protiskluzovými drážkami.
Obývací pokoj je laděn do světlých a tlumených odstínů. Design působí velmi čistým a propracovaným dojmem. Z obývacího pokoje je přímý vstup na terasu.
V prostředním bloku domu najdeme hostinský pokoj a prostornou pracovnu se zabudovanou knihovnou. I z této části se dá rovnou vyjít na terasu a k bazénu.
Dům má své kouzlo i po setmění díky soustavě venkovního osvětlení, které tvoří zabudovaná LED tělesa do fasády domu, na terasu i schodiště.
Půdorys domu jasně znázorňuje tři jednotlivé „vlnící se“ budovy propojené centrálním koridorem.

Uprostřed klidného borového háje v jihofrancouzském městě Montpellier se nachází originální dům, který svým obyvatelům nabízí soukromí i komfort spojený s přírodou.

Tvůrci projektu Elodie Nourrigat a Jacques Brion se snažili docílit co největšího souznění s okolním prostředím. Mezi nejnáročnější část stavby patřila příprava ideálních podmínek pro zahájení práce.

Dům se totiž rozprostírá v otevřené krajině uprostřed strmého svahu. Bylo proto nutností vyrovnat se s nepříznivým sklonem, což se architektům dokonale podařilo díky nápadu poskládat menší objemy po vrstevnicích a ty pak propojit osou.

Originální stavba tak zaujímá tři úrovně ve tvaru mnohoúhelníku (v tomto případě se jedná o tzv. pentagon – pětistranný polygon), přičemž všechny tři obytné bloky jsou vzájemně propojené průchozím koridorem.

Pohled na dům z ptačí perspektivy pak každý jednotlivý blok evokuje pohyb vln. Samostatné budovy na sebe navazují a nabízejí jednotlivé místnosti v logickém uspořádání a komfortní obytný prostor o rozloze 170 metrů čtverečních.

Soukromé zóny ložnic a toalet využívají dva bloky. Třetí nabízí velkolepý společenský pokoj spojený s jídelnou a kuchyní. Kolem budovy jsou stupňovitě uspořádané terasy propojené schodištěm, na nejnižší je venkovní bazén. Terasy tvoří různá zákoutí, která nabízejí ničím nerušenou relaxaci.

Všechny tři budovy jsou osazeny velkoformátovými okny, opatřenými mohutnými dřevěnými slunolamy v podobě okenic. Jednak mají funkci ochránit interiér před přehříváním a rovněž tvoří jakousi druhou předsazenou fasádu, přičemž jdou plně otevřít.

Severní strana využívá užších lamel, které jistí soukromí, a na jižní straně jsou lamely širší k ochraně před slunečními paprsky. Právě tyto masivní dřevěné okenice jsou dominantním znakem stavby.

Další materiály vybrané pro stavbu tohoto domu jsou světlý kámen a dřevo, což je ideální volba pro prostředí, ve kterém se dům nachází. Projekt získal několik ocenění a dočkal se tak zaslouženého uznání.

Ne jen proto působí oba architekti jako profesoři na univerzitě Nationale Superieure d´Architecture v Montpellier.

TEXT: Kristýna Jakubcová, FOTO: v2com, Juan Solano photo