Luxusní bydlení pod Stolovou horou
Dvě terasy nad sebou jsou ohraničené skleněným zábradlím, které maže hranice mezi interiérem a exteriérem. Také v nejnižší úrovni máte dojem, že jste v přírodě. Skládací skleněné stěny otevírají odpočinkový kout do zahrady s bazénem.
Dům o třech úrovních dokonale srůstá s krajinou. Jeho terasy a lodžie navazují na skalní plošiny svažitého terénu. Ty poskytují nádherné výhledy na Atlantický oceán.
Kombinace přírodních materiálů, dřeva, kamene a cihelného zdiva dodává prostorné minimalistické stavbě zateplený, přívětivý vzhled.
Dvě terasy nad sebou jsou ohraničené skleněným zábradlím, které maže hranice mezi interiérem a exteriérem. Také v nejnižší úrovni máte dojem, že jste v přírodě. Skládací skleněné stěny otevírají odpočinkový kout do zahrady s bazénem.
Sofistikované propojení jednotlivých podlaží s terénními terasami se uskutečňuje posuvnými skleněnými dveřmi, ale také prostřednictvím lávky. Transparentní plochy umožňují průhledy na město a moře.
Design interiéru vychází z převažujících přírodních materiálů. Barevná paleta kombinuje světle šedou a pískovou barvu s odstíny zlatavých okrů. Vysoké sedací soupravy nabízejí maximální pohodlí i variabilitu použití.
Využití masivního dřeva na deskách stolů a hrubě pletené vlněné přehozy dávají moderně řešenému obydlí rustikální nádech.
Evropský styl je jen sporadicky okořeněný africkým uměním. Krbovou římsu zdobí rituální masky.
Hmota domu je tvořená jednoduchými hranoly. Přesto působí pestře, jednotlivé plochy rozbíjí různé druhy materiálů, dřevo, cihly, sklo a kámen. Zvláštní roli hraje pohledový beton, který plní nosnou i pohledovou funkci.
Leštěná betonová stěrka spojuje plochu interiéru v jeden celek. Světle šedé vlněné koberce tvoří odpočinkové ostrovy, na kterých jsou rozmístěna pohodlná čalouněná sofa.
Stůl s deskou dřevěného masivu doplňují transparentní židle Thalya, které navrhl Patrick Jouin pro Kartell.
Barovou kuchyni s mohutnou deskou z leštěného betonu doplňují vysoké židle z masivního dřeva. Prostor volně plyne na terasu s výhledem na Kapské Město.
Dvouramenné schodiště kombinující ocelové schodnice s masivními dřevěnými stupni spojuje prostřední úroveň s horním patrem, určeným soukromému životu rodiny.
Skleněné zábradlí a stěny umocňují vzdušnost a světlost interiéru. Křišťálový lustr vznášející se nad schodištěm je jedním z mála zdobných prvků, jenž narušuje minimalistické pojetí rezidence.
Hladké plochy podlah a stropů z leštěného betonu dovolují použití pestré škály ostatních materiálů, cihel, dřeva a kamene, aniž by byt působil překombinovaně.

Studio Saota Architects v případě rezidence v Kapském Městě ustoupilo od svého tradičního stylu hraničícího s purismem. Čisté linie třípatrové vily rozehrálo pestrou kombinací materiálů: dřeva, cihel, kamene, betonu a skla.

Kapské Město, hlavní město Jihoafrické republiky, patří k nejkrásnějším městům na světě. V pozadí s impozantní Stolovou horou a naproti se symbolem mořeplavců, mysem Dobré naděje, láká turisty z celého světa.

Bylo první evropskou osadou na území dnešní Jihoafrické republiky, proto je Jihoafričany často označováno jako Mother City – mateřské město.

Není se čemu divit, že manželský pár s dospívajícími dětmi si považuje úchvatného místa, kde je situován jejich dům. Pozemek se nachází v luxusní čtvrti Kapského Města, nazvané Higgovale.

Klienti v něm žili devět let a chtěli ho původně přestavět, aby vyhovoval požadavkům rozrůstající se rodiny. Fantastický pozemek s prudkým sklonem tvoří ideální základ pro terasovitou zahradu, jejíž plošiny přiléhají ke všem třem úrovním domu.

Majitelé souhlasili s názorem architektů a rozhodli se pro zbourání starého a postavení nového domu.

„Nová stavba dokonale souzní se sklonem zahrady a je v ní dostatek prostoru podle požadavků klientů, přitom vytváří oddělené zóny pro soukromí i společenský život.

Poskytuje uvolněné podmínky domáckého charakteru v duchu Higgovale,“ říká jeden z autorů projektu.

Když si architekti črtali prolínání hmoty domu s terénem, vzniklo sofistikované sladění interiéru s exteriérem. Pokud často píšeme o souznění obytného prostoru s přírodou, pro rezidenci pod Stolovou horou to platí dvojnásob.

Vstup do domu je v nejvyšší úrovni, kde jsou umístěny garáže, malá předsíň a čtyři ložnice s příslušenstvím, velká plocha je věnována studovně a knihovně.

Návštěvník sestupuje po dvouramenném schodišti do střední úrovně, jejíž velkorysý prostor slouží společenskému životu rodiny. Jeho srdcem je kuchyně s jídelnou, na kterou navazuje zastřešená terasa splývající s přírodní plošinou.

Vytváří tak bezešvé spojení se skálou, do které je stavba zasazena. Podle mínění architektů teprve až vysazená zeleň doroste, bude úspěšně završena integrace domu do přírodního prostředí.

Klienti si přáli neformální interiér v ležérním stylu. Designéři proto zvolili kombinaci přírodních materiálů s pohledovým betonem. Ten tvoří nejenom nosné konstrukce, ale zároveň pohledové plochy stěn uvnitř i na fasádě.

Ve vzdušné dispozici, kde hrají velkou roli průhledy domem, jsou uplatněny také zděné pilíře z cihel, které jsou zvnějšku nalakované, v nejnižším patře je na obvodovém zdivu použit kámen místní provenience.

Většinu podlah tvoří leštěné betonové stěrky, povrchy zastřešených teras jsou z masivních prken z exotických dřevin. Aby se zdůraznil smysl otevřenosti místností a zahrad, většinu pláště tvoří velké posuvné skleněné stěny v subtilních hliníkových rámech.

Průhledy do krajiny umocňuje skleněné zábradlí, které úspěšně maže hranice mezi interiérem a exteriérem, z většiny míst v domě je vidět na Atlantický oceán nebo Kapské Město. Obrazy exotické krajiny se stávají součástí životního stylu rodiny.

Text: ALENA KODLOVÁ, Foto: SAOTA ARCHITECTS