Dům, který mluví sám za sebe
Součástí rezidence je velký venkovní bazén s několika hloubkovými úrovněmi. Modré dlaždičky použité na obložení zvýrazňují vodní plochu a tvoří z ní dominantní část exteriéru.
Součástí rezidence je velký venkovní bazén s několika hloubkovými úrovněmi. Modré dlaždičky použité na obložení zvýrazňují vodní plochu a tvoří z ní dominantní část exteriéru.
Venkovní odpočinkové zóny jsou pohledově odlišné pomocí jednoduchých stupňů.
Přesahující střechy vytvářejí zastínění kolem celé rezidence umístěním teras, které nabízejí posezení venku i za nepříznivého počasí.
Při plánování domu měli majitelé zcela konkrétní představu. Požadavkem byla řada velkých prosklených ploch. Okna jsou rozdělena do menších tabulek, které pohledově velkou skleněnou plochu rozčlení.
Střízlivé přírodní béžové tóny osvěžují akcenty modré, použité na oknech a podpěrných trámech.
Při procházce zahradou přilákají pozornost vzrostlé agáve, které dodala proslulá firma Agave Nursery, jejíž majitelé vlastní největší soukromou sbírku této vznešené a ušlechtilé rostliny.
Gigantické nášlapy rovněž z kamene spojují vstup do domu s hlavní přístupovou cestou.
Kamenné prvky střídající se se štukem potaženými stěnami dávají venkovní fasádě domu osobitý půvab.
Kopcovitý pozemek přímo vybízel k vytvoření různých tarasů a opěrných zídek. Stávající stromy byly ponechány a doplněny stálezelenými jehličnany a rostlinami, které ladí s okolní přírodou.
Podlaha a obklad koupelny jsou zvoleny ve velmi světlém tónu s příjemným žilkováním. Zapuštěná vana je od sprchového koutu oddělena skleněnou stěnou. Koupelnová skříňka z mořeného dřeva se zapuštěným umyvadlem má desku z téhož kamene, který je použit na obklad.
Kuchyňská zóna se pyšní dřevěnou kuchyňskou linkou zhotovenou na zakázku. Součástí je obložení a pracovní desky z přírodního kamene. Kuchyň je volně propojena s jídelnou, kde je dominantou elegantní závěsné osvětlení. VPRAVO DOLE: Pohodlné široké lenošky a uklidňující plameny v krbu lákají k odpočinku. Sedací kout je vybaven velkou televizní obrazovkou.

Moderní sofistikovaný styl rezidence v Barton Creek nabízí novou dimenzi pohodlného luxusního bydlení.

Kopce, už zdaleka lákající svěží zelení a modrými lagunami jezer, dělají z Barton Creek prestižní oblast pro bydlení i relaxaci. Pouhých 15 minut jízdy dělí obyvatele od hlavního města Texasu – Austinu.

Poté, co vývoj ve městě začal v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století ohrožovat kvalitu životního prostředí a populaci zvěře, byla výstavba v Barton Creek omezena vyhláškou a byly nastaveny přísné limity kontroly znečištění.

Zároveň začaly být uplatňovány metody vedoucí ke snižování náhodné kontaminace oblasti, z níž se tak během let stala lokalita, která je dnes domovem původních porostů jalovců, jilmů, dubů a cedrů a celé plejády vzácných rostlin a živočichů.

Omezená výstavba a celá řada velmi přísně posuzovaných kritérií vytvořily z Barton Creek velkolepé místo pro život.

Rezidence, skoupě rozeseté mezi vzrostlou zelení, jsou zárukou nerušeného soukromí. Při návrhu navštíveného domu musel architekt projevit notnou dávku kreativity, aby se vypořádal s přáním majitelů.

Dům je rozčleněn na čtyři základní životní zóny – apartmá rodičů, neformální obývací místo, v patře umístěné pokoje pro děti a flexibilní prostory určené pro relaxaci a zábavu.

Nenajdeme zde žádné formální prostory, vyčleněné pro jednu konkrétní funkci, obývací zóna je propojena v jeden velký multifunkční a bezbariérový celek.

Elegantní a stylově jednoduchá stavba je důkazem, že i dům pro rodinu s dětmi může být nápaditý a designově výrazný. Kamenné prvky střídající se se štukem potaženými stěnami dávají venkovní fasádě i interiéru domu osobitý půvab.

Přesahující střechy vytvářejí kolem celé rezidence řadu roztroušených, zastíněných teras, umožňujících posezení venku i za nepříznivého počasí.

Přírodní béžové tóny osvěžují akcenty modré barvy, které jsou použité na oknech a podpěrných trámech a dále se promítají v drobných detailech interiérových doplňků i uvnitř domu.

Rezidence Barton Creek je krásná. Moderní, sofistikovaný, luxusní a ne příliš konvenční styl je klíčem, který zajistil domu úspěch. Například obývací pokoj. Napůl uvnitř, napůl venku – to je perfektní způsob, jak přejít z interiéru do exteriéru.

Kamenná fasáda funguje skvěle ve spojení se zemitým schématem barev použitých v celém domě, kde různé akcenty zvýrazní změny.

Důkazem může být například elegantní závěsné osvětlení nad jídelním stolem, kouzelný krb v obývacím pokoji nebo herna, kde se obyvatelé domu mohou pobavit hrou ping-pongu, kulečníku nebo foosballu.

Dům má harmonický moderní styl, na jeho stavbě se podílela řada místních řemeslníků. Široká škála textur, velkolepá svítidla a luxusní koberce – vše v přírodních barvách, takže příjemné na pohled.

Co víc si přát, nežli zabořit se do měkkých pohodlných lenošek a se sklenkou šampaňského sledovat uklidňující plameny v krbu nebo se po náročném dni ponořit do osvěžující čisté hladiny prostorného bazénu?

Při procházce zahradou přilákají pozornost vzrostlé agáve, které dodala proslulá firma Agave Nursery, zabývající se zahradní architekturou a specializující se právě na tuto netradiční rostlinu.

John a Sue Dudekovi, kteří firmu vlastní a řídí, jsou také majiteli největší soukromé sbírky této vznešené a ušlechtilé rostliny a „zelená dítka“ z jejich školky zdobí nejednu rezidenci.

Text: Eva Karbulková, Foto: Cornerstone Architects