Úsporné bydlení v chytrém domě
Obývací pokoj ovládaný systémem iNELS. Jedním dotykem na iPadu nebo chytrém telefonu můžete ovládat celou domácnost z pohodlí vašeho křesla. iNELS
Domácí bazén si můžete díky inteligentnímu řízení domu předehřát vždy na tu správnou teplotu. Zatímco plavete, probíhá projekce vašeho oblíbeného pořadu, vše v režii inHome. INSIGHT HOME
Světelné zóny můžete lehce naprogramovat pomocí dotykového ovládacího panelu Lutron Dynamic Keypad. Místo několika vypínačů vedle sebe máte na stěně jen jeden panel. Ovládací tlačítka na displeji Dynamic Keypad mají podobu jednoduchých ikonek. Bang & Olufsen
Moderní digestoř Miele, která je řízena inteligentním systémem, dokáže na základě množství zplodin upravovat své funkce tak, aby obývací prostor byl co nejméně zatěžován. Cena od 30 000 Kč. Miele
Relaxační zónu s projektorem a plátnem můžete pohodlně ovládat pomocí iPadu s aplikací domácí automatizace inHome. Cena systému inHome vychází zhruba na 10 procent ceny nemovitosti. INSIGHT HOME
Obývací pokoj ovládaný systémem iNELS. Jedním dotykem na iPadu nebo chytrém telefonu můžete ovládat celou domácnost z pohodlí vašeho křesla. iNELS
CENTRÁLA, PANELY či další aktivní prvky systému inHome vyžadují pro svůj trvalý provoz elektrickou energii. Příkon je však zanedbatelný vůči celkové úspoře dosažené efektivním využíváním energetických zdrojů. INSIGHT HOME
Značka Kuperus se rozhodla přinést pohodlné a užitečné ovládání polohovacích postelí. Již nebude potřeba další dálkový ovladač v domácnosti uživatelů. Polohovací systémy postelí Kuperus byly dosud ovládány dálkovým ovladačem, který byl dodáván spolu s postelí. Nyní může být tento dálkový ovladače postele nahrazen. Čím? K ovládání postele bude moci každý uživatel používat svůj vlastní SmartPhone...
Atypický radiátor Pegasus uspokojí i ty nejnáročnější požadavky na design, díky inteligentnímu řízení se dá zapínat v přesně naplánovaný čas. Cena od 6 000 Kč. P.M.H.
Napojením pračky Miele W 5000 WPS Supertronic na přívod teplé vody ušetříte až 40 procent elektrické energie. Ovládat ji můžete domácí automatizací. Doporučená cena 64 990 Kč. Miele
Systém Synco Living od společnosti SIEMENS, který jako součást řešení inHome umí řídit a zefektivnit vytápění a chlazení, přináší úspory energií až 30 procent. Cena od 30 000 Kč. Siemens
POLOHOVÁNÍ vašeho lůžka PULLMAN můžete ovládat systémem domácí automatizace v ceně od 15 000 Kč. INSIGHT HOME, PULLMAN
Chytrá koupelna umí včas vyhřát podlahu a naopak ji automaticky ztlumit při odchodu. Cena topných rohoží Ecofloor od 350 Kč/m2. FENIX GROUP
Dotykový panel iNELS, zabudovaný do stěny pod schody, nabízí lehce ovladatelné menu. Systémem inteligentní elektroinstalace iNELS můžete ovládat všechna automatizovaná zařízení v domě. iNELS

Chytrá domácnost dokáže své majitele nejen hýčkat, ale přinést na tepelných energiích i  úspory.

Koho by nelákalo dotekem jediného prstu na ovládacím panelu, tabletu či iPhonu řídit celý dům? Když nejsme doma, pak tuto funkci oceníme dvojnásobně. Dům můžeme vytápět úsporně a před příjezdem domů si zatopit a rozehřát saunu a vířivku na příjemnou teplotu. To, co se zdálo ještě před pár lety nemožné, se stalo skutečností.

Systémů pro řízení domácnosti, které umí snížit její energetickou a finanční náročnost, nalezneme na našem trhu několik.

Při jejím výběru bychom však měli dbát na kvalitu a historii značky a především si nechat jednotlivé funkce předvést v některém ze vzorových domů nebo showroomů. Ideální je vybrat takovou firmu, která nabízí komplexní služby „na klíč“.

Moderní inteligentní systém AMX umí v režii inHome řídit a monitorovat spotřebu energií a na míru ji přizpůsobit konkrétním potřebám majitelů nemovitosti.

Dokáže optimálně kombinovat klasické vytápění s krbovým, regulovat teplotu místností pomocí klimatizace a rekuperace vzduchu či solárních článků. V chytrém domě se systémem inHome AMX nebývají problémy s přehříváním jednotlivých místností.

Speciální elektronické hlavice, které se montují na radiátory nebo do rozdělovače na podlahové topení, dokážou pracovat s minimální teplotní odchylkou 0,2 0C. V různých místnostech se proto dají přesně udržovat odlišné teploty.

Zhasnout zapomenuté světlo nebo zavřít střešní okno při prvních kapkách deště můžete jediným dotekem na iPhonu i z vaší schůzky s obchodním partnerem.

I stínicí technika dokáže s použitím chytrého ovládání šetřit finanční rozpočet. V létě chránit před zbytečným přehříváním místností a zapínáním klimatizace, v zimě zatáhnutím markýz můžeme ochránit obydlí před působením studeného větru.

Se systémem inteligentní elektroinstalace iNELS je možné stínění domu či bytu ovládat pomocí operačního systému Android nebo Apple.

Variabilní možnosti zastínění oken nabízí systém LUTRON, a to od klasických žaluzií a římských rolet přes nařasené vertikální záclony až po závěsy z trendových materiálů.

Používané textilie umí redukovat odlesky i přímé sluneční záření bez omezení výhledu, odrážejí sluneční záření – tím minimalizují zvyšování teploty uvnitř místností.

Unikátním zpestřením interiéru jsou speciální okenní skla, která na základě systému AMX mohou zcela automaticky, plynule měnit své zabarvení a účinně tak regulovat množství propuštěného slunečního záření.

Výhodou tohoto řešení je ničím nerušený pohled do krajiny, nevýhodou jsou vyšší pořizovací náklady.

Spořit se dá také chytrým osazením stmívačů na osvětlení. Možné varianty nasvícení dávají místnostem různý ráz a přinášejí možnosti zvolit pro každou příležitost tu správnou světelnou atmosféru.

Mimořádně lákavé může být nastavit si několik světelných zón, které se dají ovládat pomocí jediného tlačítka samostatně. Jednotlivé scény mohou odpovídat různým denním dobám, činnostem nebo náladám. Váš obývací pokoj se může stát čtyřmi různými místy najednou.

Místem, kde se bavíte s přáteli, sledujete s rodinou oblíbený film, kde odpočíváte nebo pracujete.

Jakmile vám scéna vyhovuje, uložíte si ji do dotykového panelu například pod tlačítko „Odpočinek“ a kdykoli v budoucnu toto tlačítko stisknete, vyvoláte přesně stejnou světelnou scénu.

Pomocí tlačítka můžete lehce nastavit úsporný program, který sníží intenzitu osvětlení o 15 procent. Vaše oko přitom zaznamená jen minimální změnu v úrovni osvětlení, ale spotřeba klesne až o 15 procent.

Díky všem zmíněným regulacím je za pomoci domácí automatizace možné uspořit až 30 procent nákladů na elektrickou energii a vytápění.

Texty a produkce: Alena Müllerová, Martina Veselá, Foto: archiv firem