Klidná elegance z nejdražší pláže světa
Zvláště v noci při umělém osvětlení vynikne, že velkorysý prostor domu není zbytečné svázaný stěnami. Ty jsou umístěny především tam, kde plní svůj účel – mezi ložnicemi a obytným a technickým zázemím domu. Také skleněné zábradlí kolem terasy dává domu optický prostor.
Od začátku bylo jasné, že projekt na dům na ostrově Long Island musí být srovnatelný s nejlepšími rezidenčními stavbami ve státech. Mají zde svá sídla ti nejvýznamnější hráči USA – velcí podnikatelé, politici i hvězdy showbyznysu.
Dřevěné prvky na fasádě domu mají za úkol zjemnit studeně působící travertinové plochy a zároveň opticky propojit dům s okolními dřevinami.
Hlavní vstup upoutá pozornost razantním vysunutím dřevěné konstrukce, která příchozím vyráží naproti z rozměrné skleněné vstupní stěny.
Vysunutá dřevěná konstrukce ve vstupní části domu má i svůj praktický význam. Je v ní umístěno schodiště, které vede k ložnicím.
Boční vstup do domu je určen pro příchod z pláže či od sousedních domů. Právě proto je na cestičkách ponechán písek, přísně ohraničený udržovanou flórou.
Spojení terasy s pláží a mořem má za úkol dřevěné molo, které vede přes přírodní dunu. Ta zároveň chrání osoby u bazénu před nejsilnějšími větry.
Terasa je přizpůsobena velkému počtu osob a pohodlně se sem vejde velká společnost. Unikátním prvkem je ohniště, umístěné přímo v zábradlí terasy. V noci plní zároveň funkci dalšího světelného zdroje.
Veškeré stěny v přízemí domu, které jsou obráceny k oceánu, tvoří silné tabulové sklo v mohutných rámech. Přesto se s nimi lehce pohybuje a dá se jimi otevřít celý spodní prostor domu a opticky tak zvětšit celou terasu.
Zvláště v noci při umělém osvětlení vynikne, že velkorysý prostor domu není zbytečné svázaný stěnami. Ty jsou umístěny především tam, kde plní svůj účel – mezi ložnicemi a obytným a technickým zázemím domu. Také skleněné zábradlí kolem terasy dává domu optický prostor.
Ke každé ložnici náleží jednoduše zařízená vlastní koupelna a toaleta. Přesto jsou zde vidět originální čisté linie a díky dřevěným obkladům i sounáležitost s fasádou domu.
Sprchový kout u jedné z bočních ložnic má opět posunovací skleněnou stěnu, takže se dá celá otevřít. Intimitu při koupeli pak zajišťuje dřevěný lamelový paraván, vsazený zvenku přímo do okenního rámu.
Konzolové schodiště se lehce vznáší nad prostorami vstupní části domu. Působí tak také proto, že mezipatro je skryto ve vysunuté dřevěné konstrukci mimo půdorys přízemí domu.
Obývací pokoj skýtá několik možností k pohodlnému posezení. Kuchyňskou část odděluje mohutný prostorový krb. Nad jídelním stolem se vznáší akvárium, které má tentokrát úlohu světelného zdroje.
Z ložnic jsou ke spatření úchvatné pohledy na pláž a oceán. Bílá barva převládající v jejich zařízení má navozovat spojnici mezi nebem a oceánem.

Prestižní adresa, dům na pláži, nestárnoucí architektura – přímo ukázkové rodinné bydlení. Plážová vila Blaze Makoid dokáže plnit sny svým majitelům.

Long Island, stát New York, oblast Hamptons – je jen málo adres ve Spojených státech amerických, které by měly větší prestiž. Své domy zde totiž mají významné rodiny Spojených států v čele s manžely Clintonovými. Patří také mezi adresy nejdražší.

Proto stál před architekty těžký úkol, vkloubit mezi obří rezidence téměř subtilně působící dům s neotřelým designem.

Plážovou vilu Blaze Makoid vytvořili pro otce s třemi dětmi v obci Sagaponack na východním pobřeží Long Islandu. Klient dal architektům úplnou důvěru, jen s přáním, aby dům charakterizovala „klidná elegance“.

Proto se jejich hlavní inspirací staly kultovní projekty architekta Normana Jaffeho – Perlbinder House (1970) a Toda Williamse – Tarlo House (1979).

Dům je umístěný na úzkém, jeden akr širokém pozemku, což velmi ovlivnilo jeho design. Dalším z faktorů, se kterými museli počítat, byla skutečnost, že se jednalo o první výstavbu po hurikánu Sandy, který v roce 2012 zpustošil zdejší pobřeží.

Museli se tak vypořádat s novými bezpečnostními předpisy – povodňovou nadmořskou výškou vyžadující projektovat první patro na úrovni přibližně 17 metrů nad hladinou moře a umístěním domu za tzv. Hazard line.

V konstrukci domu bylo též nutné počítat s tím, že musí odolávat případnému silnému větru, zachovat bezpečnost svých obyvatel a neohrožovat při něm své okolí. Výsledkem byly jednoduché a čisté linie travertinové fasády s účelnými povytaženými zásuvkami z masivního dřeva v barvě rustikálního dubu.

Vstupní travertinová fasáda je zvýrazněna pouze jedním proskleným otvorem z jehož strany se nad zemí vznáší dřevěný vysunutý „šuplík“, který zakončuje vstupní plochu do domu a určuje tak návštěvníkům správný směr.

Jeho dalším smyslem je schovat očím návštěvníka konzolové schodiště do prvního patra. Vstupem do obytného přízemí se vlastně ocitáte rovnou na plážové terase. Celý dům je možné otevřít směrem k oceánu a propojit tak všechny živly pobřeží.

Celý otevřený prostor přízemí je předělen pouze optickými stěnami – prostorovým krbem a obřím akváriem, ve kterém tentokrát neplavou rybičky, ale desítky malých žárovek.

Jednoduchá výzdoba obývacího prostoru patří neodmyslitelně k plážovému domu – surfařská prkna či zrcadlo v podobě kulatého okna, které jakoby svým odrazem vpouští oceán dovnitř.

Klidná elegance a čisté linie domu jsou uvnitř zvýrazněny materiály – leštěným mramorem krbu, dubovým dřevem, skleněnými prvky a betonovou litou podlahou. Široká terasa s bazénem napovídá, že hlavní život domu probíhá právě tam.

Je zde mnoho míst k pohodlnému posezení, která dokážou uspokojit všechny potřeby obyvatel a jejich hostů – opalování u bazénu, místo pro příjemné rozhovory s přáteli, jídelní stůl i barové sezení. Dřevěné molo spojující terasu s pláží vede přes přírodní písečnou dunu a končí několika schody přímo v písku.

Při návratu pak mohou příchozí použít designovou sprchu na celou postavu i spodní prudký „proud“ na spláchnutí nohou, pokud se pouze vrací z procházky.

Druhé patro si lze představit jako skleněnou zásuvku, která visí nad obytným přízemím.

Rytmus tří stejných dětských pokojů přerušuje velká pánská ložnice s balkonem, opět významně předsunutá před půdorys domu. Celkovým dojmem působí dům přesně podle přání majitele – je klidný a elegantní.

TEXT: BLANKA DVOŘÁKOVÁ , FOTO:  BLAZE MAKOID ARCHITECTURE