Minimalistická vila v zalesněné krajině
Zatímco přízemí rozlehlé rezidence kopíruje mírně svažitý terén, první a druhé patro vystupují ze stavební plochy a výraznými horizontálními liniemi charakterizují minimalistickou stavbu.
Zatímco přízemí rozlehlé rezidence kopíruje mírně svažitý terén, první a druhé patro vystupují ze stavební plochy a výraznými horizontálními liniemi charakterizují minimalistickou stavbu.
Vodní hladina bazénu tvoří nedílnou součást životního prostředí rodiny. Od jídelny ji dělí pouze posunovací skleněné stěny. Také zvýšená část přízemí je několika schůdky propojená s chladivým vodním živlem.
Ložnice dětí v prvním patře mají impozantní výhled do zalesněného údolí. Proti slunečním paprskům chrání prosklené stěny přesah rovné střechy a bočních stěn.
Vstup do vily je v hlavním průčelí, v nejnižší úrovni výškově odstupňovaného přízemí. Nenápadná branka v kamenem obložené zdi vede na prostranství před vilou. Vlastní vchodové dveře působí stejně uzavřeně, prosklený plášť chrání další kamenná zídka.
Kromě skleněných stěn v hliníkových rámech pokrývá vilu bílý plášť, vyvinutý firmou STO. Stěny jsou minimálně náchylné ke znečištění, protože poslední vrstva Lotusan má výrazný samočisticí efekt. Z povrchu se speciální mikrostrukturou, která odpuzuje vodu, stékají kapky deště v kuličkách a odnášejí přitom i částečky nečistot.
Pohled z boku přibližuje dokonalé zakomponování stavby ve svažitém terénu. Přízemí v několika stupních kopíruje terén, první a uskočené druhé patro výrazně vystupují nad stavební pozemek a definují tvar rezidence.
Hladké trávníkové plochy se solitéry vzrostlé zeleně souzní s architekturou a nikterak nenarušují její minimalistický ráz. Jako kdyby autoři chtěli vzdát hold neporušené přírodě v okolí.
Obytný prostor výškově přizpůsobený terénu připomíná loft. Otevřené schodiště vede na otevřenou galerii, ze které se vchází do ložnic dětí, dalšího obývacího pokoje a místnosti pro hosty.
Koupelna je obložená mramorovými deskami, z identického materiálu jsou také zapuštěná umyvadla. Skleněné předělové příčky a zrcadlo umocňují vzdušnost a světlost prostoru.
V suterénu je umístěno prostorné wellness. Okénko u stropu umožňuje pohled pod vodní hladinu bazénu.

Zelené údolí, na jehož svahu by člověk spíše očekával srub, svítí bílá vila. Některé její linie kopírují terén, což přispívá k tomu, že se stává harmonickou součástí neporušené přírody.

V přívětivé krajině Dolního Rakouska, kterou po tisíciletí modeloval tok Dunaje, si mladý manželský pár zvolil svůj prostor pro život. Blízko Klosterneuburgu, nedaleko Vídně, a přesto vzdálený od civilizace, v zalesněné, sytě zelené krajině.

Stavebníci měli k dispozici nádhernou parcelu, nacházející se na svahu s výhledem do širokého údolí. Suterén a přízemí zhruba kopírují sklon svahu, zatímco první a druhé patro se výrazně zvedají ze stavební plochy.

Terasy na obvodu budovy nabízejí přímý vstup do zahrady, která je podobně jako dům řešena stupňovitě. Na budovu lze shlížet z vrcholu svahu. Cílem architekta bylo vytvořit dojem bílého kvádru, zakomponovaného do volné krajiny.

Jak už bylo zmíněno, přízemí je řešené v několika úrovních, kopírujících sestupný terén. Otevřený prostor vytvářející dojem loftu je rozdělen do několika funkčních ploch, oddělených vždy několika schodišťovými stupni.

Ty vymezují prostor u krbu, salonek a další plochy určené k odpočinku. Kuchyně s jídelnou a snídaňovou terasou jsou rovněž spojeny s hlavním obývacím prostorem. Povrchy v přízemí tvoří desky z leštěného mramoru v barvě mocca creme.

Vzdušnému prostoru, z části otevřenému na výšku dvou podlaží, dodávají pocit neobyčejného luxusu. Doteky přírody zprostředkovává dubová dýha, uplatněná ve formě obkladů.

Bazén je umístěný přímo u budovy, posuvné skleněné dveře umožňují bezprostřední kontakt s vodní hladinou. Také zvýšená část přízemí je několika schůdky propojená s chladivým vodním živlem.

Odlesky hladiny ve skleněném plášti budovy vytvářejí nádhernou středomořskou atmosféru.

Konstrukci stavby tvoří ocelový skelet, subtilní sloupy nikterak nenarušují prostor interiéru. Z otevřené galerie v prvním patře je přístup do pracovny, knihovny, dětského pokoje, hostinského pokoje a dvou koupelen.

Prosklenou střechu nad galerií lze odsunout a vytvořit za pěkného počasí v interiéru příležitostné patio. Ložnice majitele s průchozím šatním systémem oddělujícím komfortní koupelnu je situována v nejvyšším, druhém patře.

Posuvnou skleněnou stěnou je přístupná prostorná střešní terasa, která poskytuje nádherný výhled na scenérii zalesněného údolí.

Ocelový skelet nese obvodový plášť, vyvinutý firmou STO. Je extrémně hladký, takže na něm neulpívají nečistoty, a dokonalé sesazení jednotlivých dílů opatřených speciálními nátěry vytváří fasádu bez viditelných spár.

Garáž, technické místnosti, stejně jako fitness, jsou umístěny v suterénu. Jsou zakomponovány do systému teras členitého terénu. Zajímavostí je okno ve fitness zóně, které umožňuje pohled pod hladinu bazénu.

Zahrada je řešena tak, aby nenásilně splynula s divokou vegetací na svahu, na kterém je vila postavená. Trávníkové plochy ojediněle přerušují miniaturní záhony s keři, které svým charakterem odpovídají těm volně rostoucím v přírodě.

Text: Alena Kodlová, Foto: A01 Architects ZT GmbH