Interiér s ikonami skandinávského designu
Ostře narýsované linie ocelové konstrukce rozbíjí kamenná stěna, postavená z přírodního neopracovaného kamene. V popředí vynikají žluté židle Swan od Arneho Jacobsena.
Výběr barev a materiálů vytváří vřelé prostředí interiéru. Pohledový beton šedé barvy sladěný s modročernou břidlicí na podlaze nechává vyniknout dřevěným prvkům z načervenalé sekvoje.
Ostře narýsované linie ocelové konstrukce rozbíjí kamenná stěna, postavená z přírodního neopracovaného kamene. V popředí vynikají žluté židle Swan od Arneho Jacobsena.
Dřevěné obklady ze sekvoje vyrovnávají chlad přiznané ocelové konstrukce. Odpočinkový kout zdobí křeslo Chesterfield.
Kontrastní barevnost červenohnědé a černé barvy tlumí bílá stěna.
Tmavá břidlicová podlaha pokračuje směrem na terasu, prochází pod skleněným pláštěm s posuvnými křídly dveří. Na tmavém podkladu vyniká bílá sedací souprava, jakoby se vznášející na ocelové podnoži.
Pracovní kuchyňský ostrůvek plní z vnější strany roli baru. Odtud je jen několik kroků na terasu s bazénem
Srdce vily tvoří kuchyně Bulthaup se skříňkami s hliníkovým povrchem. Střídmost barevné palety rozsvěcuje oranžová nádoba se živými květy.
Atmosféru šedesátých let vtiskli designéři interiéru uplatněním ikonického nábytku severské školy. V jídelně svítí židle Arneho Jacobsena.
Nejvýraznějším prvkem prostoru je ocelová konstrukce. Přiznané sloupy a stropní trámy natřené černou barvou tvoří nepřehlédnutelný rastr.
Půdorys přízemí je otevřený, jako předěly slouží nedokončené příčky, které oddělují jednotlivé zóny, zároveň nechávají prostor pro široké průhledy.
Konstrukce pergoly svým vzhledem navazuje na skelet domu, ale nosné prvky jsou ze dřeva.
Svěží červené akcenty rozbíjejí barevnou paletu interiéru, ve které převládají šedá, černá a teplé okrové odstíny.
Bubble chair od Eera Aarnia vnáší do ložnice pocit vzdušnosti. Slávu šedesátých let evokují barevné portréty členů skupiny Beatles.
V pracovně vyniká stůl se skleněnou deskou a vzácná lounge chair od Ludwiga Miese van der Rohe.
Mix industriálního stylu charakterizovaného ocelovou konstrukcí a dřevěného obložení vytváří neotřelý vzhled rezidence. Terasa s bazénem s obkladem z břidlice vnášejí do atria svěží pocit.
Nejen konstrukce domu, ale také rámy oken a dveří jsou kovové. V kombinaci s terasou a schodištěm opatřenými voděodolným teakem představují dynamický, neotřelý vzhled.
Rastr ocelových sloupů definuje jasný geometrický řád architektury. Exteriér, propojený skleněným pláštěm s interiérem, nechává vyniknout vybavení ve skandinávském stylu. Originalitu prostoru umocňuje designové osvětlení
Exkluzivní vzhled koupelny podtrhuje využití mramoru, z nějž jsou zhotoveny deska se zapuštěným umyvadly, obložení vany i sprchového koutu. Vřelý pocit vnáší do prostoru obklad ze dřeva sekvoje.
Exkluzivní vzhled koupelny podtrhuje využití mramoru, z nějž jsou zhotoveny deska se zapuštěným umyvadly, obložení vany i sprchového koutu. Vřelý pocit vnáší do prostoru obklad ze dřeva sekvoje.
Exkluzivní vzhled koupelny podtrhuje využití mramoru, z nějž jsou zhotoveny deska se zapuštěným umyvadly, obložení vany i sprchového koutu. Vřelý pocit vnáší do prostoru obklad ze dřeva sekvoje.
Nádherná barva břidlice vyniká na podlaze v obytném prostoru a také na schodišti, spojujícím dvě úrovně terasy.
Ocelová konstrukce tvoří součást interiéru, vtiskuje mu industriální vzhled.
Židle Arneho Jacobsena Swan patří k ikonickým kouskům ze šedesátých let, které rezidenci vtiskuji atmosféru tohoto období.
Ložnice spojená s lodžií v sobě spojuje řád geometrické konstrukce a měkkost retro designu.

Nedaleko Los Angeles si mladý pár nechal postavit vzdušnou rezidenci kombinující ocelový skelet,

skleněné stěny a sekvojové obklady. uvnitř vás okouzlí ikony skandinávského designu.

Vroce 1998 Mark a Andrea Meyerhoferovi koupili dům v zalesněnémpodhůří Lacanada Flintridge v Kalifornii.

Pár začal spolu se skupinou architektů s přetvářením domu tak, že přestavěli část s kuchyní a rodinnou místností. Ale matka příroda se rozhodla zatřást tímto postupem, v podložíMeyerhoferovi

objevili naplavený podzemní sediment, který byl skrytý přímo pod jejich domem. To znamenalo,

že celá konstrukce musela být stržena a postavena znovu.

Mladí manželé se nenechali odradit a najali si architekta Michaela Pinta a interiérového návrháře Jamieho Bushe, aby pro ně vybudovali nový dům, který by plně odpovídal jejich naturelu.

Oba návrháři přistoupili k radikální změně konstrukce domu a celého interiéru. Zvolili ocelový skelet, jehož rám podporují hluboko zakotvené piloty.

Tím eliminovali nebezpečí posunů v podloží a jejich působení na stabilitu domu. Výsledný design má atmosféru designu 60. let, spojenou s pohodlím a konstrukčním pokrokem 21. století. Rastr ocelových sloupů podporující přiznané stropní vazníky vytváří jasný geometrický řád, který určuje charakter interiéru.

Tuto strohost změkčuje vyvážená paleta barev a oblé tvary nábytku, odkazujícího na slavné skandinávské designéry minulého století.

Břidlicová podlaha plyne zevnitř na terasy a venkovní patia, skleněné posuvné dveře spolu s transparentním pláštěm tvoří téměř neviditelnou hranicimezi interiérema exteriérem.Nerezová kuchyně

Bulthaup, která se otevírá směrem k bazénu a společenské zóně, je centremdění v domě. Je propojena s obývacímpokojem a jídelnou, rodinným pokojem a pracovnou. Kamenná zeď s otevřeným

krbem vytváří dramatický prvek, který jídelní prostor odděluje od pracovny, sloužící také jako kancelář.

Na tmavé břidlicové podlaze v jídelně vynikají jako rozvité žluté květy židle Swan od Arneho Jacobsena, dánského architekta a designéra, jehož nábytek proslavila dánská firma Fritz Hansen.

V druhém nadzemním podlaží najdeme další ikony skandinávského nábytku. V ložnici majitele se vznáší židle

Bubble od finského designéra Eera Aarnia, který je mimo jiné také tvůrcem nesmrtelné hračky Puppy.

V interiéru evokujícím slavnou designovou éru šedesátých let nemohou chybět ani kousky od Eera Saarinena, narozeného ve Finsku, ale po celý život tvořícího ve Spojených státech. V ložnici majitele u pracovního stolu je například umístěna jeho Executive Chair na otočné ocelové podnoži. Vybavení a výzdoba domu odráží zálibu vlastníků v uměleckých řemeslech. Dále ho tvoří směs starožitností, ale také

současných i etnických předmětů. Dřevěné obložení a bílé stropy nabízejí kontrastní a zároveň vřelou atmosféru, která poskytuje pozadí pro ojedinělé dramatické barevné prvky.

Toto je také příběh použitých materiálů – neutrální barvy betonu, mramoru a břidlice nechávají vyniknout načervenalé barvě sekvoje.

Jedinečná atmosféra interiéru pokračuje do zahrady, která dům obklopuje. Pro odpočinek si mohou majitelé vybrat například terasu s bazénem. Břidlicový povrch mola i bazénové vany vynikají ve spojení s pláštěm z červenohnědého sekvojového dřeva.

Na druhé straně domu je další plocha určená pro party, které majitelé pořádají pro své hosty, přijíždějící z nedalekého Los Angeles.Mírně svažitý terén zahrady

zpevňují nízké opěrné zídky, zelené trávníky zdobí původní vzrostlé stromy a stříhané buxusy.

Nejpůsobivější je vila večer, kdy nasvícený interiér prostupuje transparentním pláštěm a působí jako velkolepá scéna, oslavující originální design šedesátých let spojený se současným komfortem bydlení.

TEXT: Alena Kodlová, FOTO: Photofoyer