Svěží open plan nedaleko Monterrey
Redesign stavby ze šedesátých let představuje nevšední řešení. Stávající jednopatrovou stavbu překlenuje křídlo se střechou ve výšce druhého nadzemního podlaží.
Redesign stavby ze šedesátých let představuje nevšední řešení. Stávající jednopatrovou stavbu překlenuje křídlo se střechou ve výšce druhého nadzemního podlaží.
Nově přistavěná část má bílou omítku, zatímco původní stavba je obložena kamenem místní provenience.
Soukromí obyvatel vily střeží betonová zeď s kamenným obkladem. Její součástí je stěna z ocelových pásů.
Pavilon zakrývá střecha ve výši druhého nadzemního podlaží. Jeho tři strany jsou otevřené, tím pádem vzniká dokonalé spojení se zahradou a bazénem.
Na obývací pokoj uvnitř rezidence navazuje otevřený pavilon s vysokým stropem. Při velkých párty slouží obě tyto zóny jako jedinečný společenský prostor.
Žhavé mexické podnebí vyžaduje, aby hlavní vstup i stání pro automobily byly zastíněny. Dalším ochlazujícím prvkem je vodní plocha s vodopádem.
Entrée vily nepostrádá prvky tradiční mexické architektury, masivní zdi, stinná podloubí.
Vzduch u vchodu do vily ochlazuje vodopád tryskající z otvoru z plastiky tvořené litinovou deskou.
Hladinu bazénu čeří vodopád tryskající z ocelové roury vsazené do kamenné zdi, jež je součástí opěrného systému, zadržujícího prudký svah lemující část pozemku.
Kamennou terasu prodlužuje směrem k bazénu teakové molo. Navazující trávníkové plochy umocňují pocit svěžesti, který do zahrady vnášejí vodní prvky.
Obývací pokoj směrem k bazénu prodlužuje krytá terasa. Odsunutím skleněných stěn vzniká otevřený prostor spojený se zahradou.
Odpočinkový kout v obývacím pokoji zdobí nábytek z ohýbaného dřeva. Strop s podhledem z dřevěných trámků umocňuje řešení interiéru v přírodním duchu.
Zahrada má samostatný vstup. V překrývajících betonových zdech s kamenným obložením signalizuje nasvícení ovládacích panelů skryté ocelové brány.
Kancelář je vybavena konferenčním stolem a velkoplošnou obrazovkou. Skříňová stěna s čelní plochou z ebenové dýhy je vestavěna do niky.
Obývací pokoj je předělen nízkou dřevěnou příčkou na dvě zóny. Vznikl tak televizní prostor s projektorem zavěšeným pod stropem a vybavený obří sedací soupravou, čalouněnou světlou kůží.
Kuchyně ve tvaru písmene U má pracovní ostrůvek prodloužený snídaňovým stolem. Čelní plochy skříněk jsou zčásti dýhované exotickým ebenem a zčásti potažené hliníkovou fólií.

Přestavba mexické rezidence zaujme neobvyklým originálním řešením. Typickou vilu ze šedesátých let proměnilo studio Arquiplan v moderní otevřenou stavbu.

Rezidence Casa Valle patřila mezi ty, které na nás dýchnou závanem minulosti. Tento stav je však již minulostí. Padesát let starý dům byl redesignován architektem Bernardem Hinojosou a jeho firmou Arquiplan.

Vznikla vzdušná stavba o zastavěné ploše 1130 m2 s otevřeným půdorysem, který udržuje stálé spojení s okolním prostředím.

Projekt znamenal přetvoření domu tak, aby odpovídal současnému pojetí moderního bydlení. Zároveň architekti museli vzít v potaz horké podnebí, které vládne v mexickém státě Nuevo Leon, kde se rezidence nachází.

Proměnili ji na open plan, který využívá osvěžujícího prostředí krásné zahrady a okolní krajiny. Do stávající jednopatrové stavby vetkli křídlo se střechou ve výšce druhého nadzemního podlaží. To pokračuje směrem ven jako otevřený pavilon.

Architekti tak dokonale propojili stávající budovu s novým traktem. V jeho spojení se zahradou a bazénem vzniklo jedinečné odpočinkové místo. Vodní plocha osvěžuje okolí vily, zároveň svým neobvyklým tvarem působí jako dekorativní prvek s vlastním osvětlením.

Vedle relaxace v přírodě rezidence poskytuje svému majiteli, kterým je televizní producent, také prostor pro práci a setkávání se spolupracovníky a tvůrci slavných mexických televizních novel.

Proto již samotné entrée vily je vybaveno proti slunci chráněným stáním pro několik vozů a dále velkou garáží. Z haly je přístupná prostorná kancelář, koncipovaná pro jednání s nejužším týmem spolupracovníků.

Je vybavena jednacím stolem a velkou televizní obrazovkou, určenou pro sledování pilotních dílů TV pořadů. Patřičnou důstojnost dodávají místnosti vestavěné skříně v ebenové dýze.

Industriální prvek představují ve výšce stropu přiznané ocelové I profily, opatřené antracitově šedým nátěrem. Naopak dotek elegance vnášejí do místnosti bílé pracovní židle.

Velká kuchyně vybavená špičkovými spotřebiči je uzpůsobená jak pro komorní akce, tak pro velké párty. Pracovní ostrůvek s mramorovou deskou prodlužuje snídaňový stůl pro pět osob.

Nejoblíbenějším místem pro setkávání nad mexickou kuchyní jsou ale jídelní stolky v otevřeném pavilonu. V obytné části pak nechybí klasická jídelna se stolem pro 12 osob.

Současný trend, který navrací do obydlí přírodní materiály, se odráží i v redesignované rezidenci Casa Valle. Otevřený pavilon má podlahu z broušených kamenných desek, podhled stropu tvoří dřevěné trámy v mahagonovém odstínu.

Fasády jsou opatřeny obkladem ze štípaného kamene místní provenience. Tento motiv se objevuje i na mohutných opěrných zdech a také betonové hradbě, která chrání soukromí obyvatel vily. Upravená zahrada nechává vyniknout zeleným plochám trávníků.

Jediným pestrým venkovním prvkem jsou záhony s růžovými vřesovci, které lemují celý dům.

Obývací místnost s posuvnými skleněnými dveřmi představuje hlavní společenskou zónu domu, úžasnou pro večírky nebo filmové noci. Pro ty je přímo předurčena speciální zóna s projektorem zavěšeným pod stropem.

Je vybavena velkou sedací soupravou, čalouněnou světlou kůží, jejíž opěradla lze automaticky sklopit, aby bylo možné co nejpohodlněji sledovat filmová představení.

Navazující zahrada má pečlivě navržené osvětlení, což umožňuje, aby oslavy mohly pokračovat dlouho do noci.

Text: Alena Kodlová, Foto: Arq. Bernardo Hinojosa