Poklidný život u řeky Tred Avon
Obrovský obytný prostor, ze kterého majitelé vidí blízkou řeku Tred Avon. Celý prostor působí příjemným vzdušným dojmem a díky světlosti prostoru je zde příjemná atmosféra.
Pohled na hlavní část z terasy, která je doplněna zapuštěným obdélníkovým bazénem. Lze si povšimnout čistoty celé stavby, která působí velmi jednoduchým a nadčasovým dojmem.
Osvícená, prosklená budova uprostřed romantické krajiny umožní svým majitelům klid a soukromí.
Obrovský obytný prostor, ze kterého majitelé vidí blízkou řeku Tred Avon. Celý prostor působí příjemným vzdušným dojmem a díky světlosti prostoru je zde příjemná atmosféra.
Štěrková příjezdová cesta k rezidenci je večer osvětlená a celoročně udržovaná. Vidíme zde celý dům a lze tedy vilu rozdělit na tři části, které jsou spojeny prosklenými mosty.
Boční pohled na hlavní terasu a bazén. Z povzdálí je vidět řeka Tred Avon, lze si tedy dopřát ničím nerušenou relaxaci.
Obrovský obytný prostor, ze kterého majitelé vidí blízkou řeku Tred Avon. Celý prostor působí příjemným vzdušným dojmem a díky světlosti prostoru je zde příjemná atmosféra.
Soukromá terasa s panoramatickým výhledem doplněna pohodlnými lehátky. Hlavním stavebním prvkem je jednoznačně sklo, které tvoří 80 procent celé stavby.
Pohled na slunečnou terasu doplněnou velkým vyhřívaným bazénem, ze kterého se majitelé mohou kochat výhledem na řeku.
Terasa, která se vine po celém obvodu domu, je záměrně z možného rozvodnění řeky koncipována v dostatečné výšce nad zemí.
Pohled zachycuje jídelnu a kuchyňský prostor. Celá část je laděna do světlých přírodních tónů a díky celoproskleným stěnám nabízí nebývalý přísun světla.
Čisté linie hlavního vchodu do domu. Jsou zde patrné tři části stavby, které jsou dokonale propracované, a samozřejmostí je perfektní osvětlení v nočních hodinách.
I prostoru minimalistické koupelny, která je vybavena pohodlnou vanou, nechybí panoramatický výhled do krajiny.
To samé platí o hlavní ložnici, která je umístěna tak, aby přinášela nádherný výhled především na řeku Tred Avon a svým obyvatelům přinesla maximální uklidňující atmosféru této místnosti. Vybavení pokoje je funkční a rovněž v minimalistickém pojetí.
Obývací pokoj je spojen s kuchyní v dýze a jídelním koutkem. Celý prostor je laděn do přírodních, teplých barev a díky celoproskleným stěnám se pocit spojení s přírodou ještě prohlubuje.
Tato odpočinková část domu je jednoduše zařízena pohovkou a designovými křesly. Pohodovou atmosféru dokresluje mohutná krbová stěna obložená bílým mramorem.

Tato ostře detailní, nadčasová a minimalistická rezidence stojí na východním pobřeží města Easton v Marylandu ve Spojených státech amerických. Easton byl osídlen v roce 1710 a  zůstává z velké části agrární.

Není proto divu, že je zde velký počet farem, které se rozkládají po celé oblasti. Architektem tohoto moderního projektu z roku 2012 je Robert M. Gurney, který díky této stavbě zaznamenal velký úspěch.

Cestou k překrásné vile projedeme kolem rozsáhlých kukuřičných polí a venkovskou atmosféru nasajeme díky borovicím, které lemují silnici vedoucí k pozemku. Za hlavní výhodu stavby lze považovat kouzelný až omračující výhled na řeku Tred Avon.

Rezidence je tvořena jednoduchou linií a naprostou jednoduchostí tvarů i barev. Vzhled celého domu je postaven na kontrastu tmavého a světlého kamene, který je doplněn rozsáhlými skleněnými částmi.

Při západu slunce dochází k úžasnému efektu osvětlené stavby a přilehlého okolí.

Samotná stavba je dělena do tří částí, které architekt propojil prosklenými koridory, ze kterých je krásný výhled na celou krajinu.

Centrální, tedy středová část budovy je tvořena vstupní halou, do které vcházíme hlavními vchodovými dveřmi, dostáváme se k ní po příjezdové štěrkové cestě, která je v noci osvětlena. Dále se dům dělí na západní a východní část.

Architekt stavbu propracoval do posledního detailu, a tak v západním křídle najdeme prostorné garáže a servisní místnosti a v části východní je koncipována obytná zóna domu.

Ta je tvořena třemi ložnicemi, každá s vlastní koupelnou, kuchyní a odpočinkovou částí. Celý dům je navržen v duchu jednoduchých, vzdušných linií a doplněn nadčasovým designovým nábytkem a doplňky.

Projekt je ovšem plně propracovaný a byl promyšlen do posledního detailu. Díky všudypřítomným celoproskleným stěnám je spojení s okolní přírodou nedílnou součástí celé rezidence.

Interiér domu tvoří převážně přírodní materiály, které jsou laděné do teplých barevných tónů, čímž zpříjemňují a zútulňují strohý a otevřený prostor.

Po vstupu do domu procházíme jednou z částí prosklené chodby a začíná transformace. Dům na nás zpočátku působí usedlým a strohým dojmem, z obrovského obývacího pokoje, kde mezi hlavní stavební materiál patří sklo, si lze užít panoramatický výhled na řeku.

Po překonání prvotního názoru, že rezidence je vlastně holá, zjistíme, že zde nechybí nic, co potřebujeme ke komfortnímu a luxusnímu žití.

Interiér působí velmi příjemným, čistým dojmem a díky teplým barvám a nebývalému přísunu světla si majitelé užívají velkolepý prostor, který ve své strohosti působí velmi zabydleně.

Krytá terasa, která se rozprostírá okolo celého domu, navíc nabízí i příjemný pobyt venku s ojedinělým výhledem do okolí.

Samozřejmostí jsou designová relaxační lehátka, která jsou rozmístěna různě na ploše terasy tak, aby byl co nejlepší výhled na řeku a do okolí. K naprostému standardu patří i celoročně funkční venkovní bazén, který zpříjemňuje svým majitelům slunečné dny. Bazén je situován u hlavní terasy, kde je i rozsáhlá odpočinková zóna.

Mezi nejbližší okolí domu patří menší soukromá zalesněná plocha. Je zde k vidění i několik druhů netradičních dřevin. Majitelům rezidence se rovněž nabízí příjemné procházky kolem klidné řeky, která má až mystický nádech.

Architekt Robert M. Gurney se o tématu řeky několikrát zmiňuje. Blízkost vodního toku je téměř bezprostřední, a proto musel být kladen velký důraz na perfektní propracovanost projektu, který zvažuje rovněž možnost rozvodnění, ale i povodně.

Díky obrovské rozloze celého pozemku je soukromí a klid zaručen a majitelé si mohou užívat absolutní přítomnost přírody a pohodovou atmosféru prostředí. To bylo hlavním cílem architekta a dle slov obyvatelů domu je pro ně každý den nezapomenutelným zážitkem.

Text: Kristýna Jakubcová, Foto: Robert M. Gurney Architects