Radostný návrat světoběžníků
Industriální styl se promítá do všech tří úrovní nevšedního bytu, který se stal po dlouhých letech strávených v zahraničí útočištěm pro rodinu s dospívajícími dětmi.
Otevřenost a průhledy všemi částmi společenského prostoru jsou dominantním rysem zrekonstruovaného třípodlažního bytu, situovaného v budově z roku 1925 v nizozemském Amsterdamu.
Industriální styl se promítá do všech tří úrovní nevšedního bytu, který se stal po dlouhých letech strávených v zahraničí útočištěm pro rodinu s dospívajícími dětmi.
Prosklené ocelové příčky jsou typickým znakem veškerých společenských prostor. Díky nim bylo docíleno obrovského přísunu světla a potřeb sociální interakce členů rodiny, které by při využití tradičních zděných či sádrokartonových příček nebylo možné dosáhnout.
Všechny tři úrovně bytu protíná ocelové schodiště. Celková výška a členitost objektu je tak velká, že architekti museli přistoupit k vyrovnání těchto rozdílů pomocí dalších stupňů i formou podest podél schodiště.
Hlavní obývací pokoj je laděn do teplých tónů, které umocňuje světlá dřevěná podlaha Solidfloor. Vybavení, nábytek a doplňky dodala a navrhla nizozemská Stock Interiors.
Další z pohledů do obývacího pokoje zachycuje moderní krb, který byl navržen a realizován na zakázku exkluzivní amsterdamskou firmou Jos Harm.
Kuchyně je podle slov majitelů centrem jejich bytu. Přímo navazuje na hlavní obývací prostor, od něhož ji dělí posuvná prosklená ocelová příčka, takže je možné užívat si kulinářské zážitky i společenské dění zároveň.
Centrem kuchyně je masivní pracovní ostrůvek s varnou plochou, dřezem a úložnými prostory. Podlahová plocha této části bytu je kvůli snadnější údržbě opatřena dlažbou.
Špičková německá kuchyně značky Bulthaup nabízí svým uživatelům maximální komfort v designovém pojetí. Bohužel fotoaparát nezachytil dřevěný jídelní stůl až pro deset strávníků. Kamenný obklad dodal Michel Oprey & Beisterveld.
Vstupní hala v první úrovni. Pro zajímavost – pořizovací cena bytu byla 800 000 eur, náklady na rekonstrukci vyšplhaly na polovinu této částky. Konečná hodnota bytu se však díky úpravám odhaduje na 1 600 000 eur, což představuje velmi slušné zhodnocení.
Opět záběr z kuchyně, kde jsou velmi dobře vidět prosklené příčky, oddělující obývací pokoj i halu s centrálním schodištěm. Osvětlení v celém bytě řešeno stropními LED bodovkami, nad kuchyňským ostrůvkem jsou dvě závěsná LED tělesa, vše od Modular&Artemide.
Industriální schodiště je určitě dominantním prvkem bytu a jasně dokumentuje, jak komfortní a rozlehlý obytný prostor tento tříúrovňový byt o celkové obytné ploše 300 metrů čtverečných nabízí.
Jedna z koupelen v první úrovni bytu, která náleží k soukromé ložnici, vyniká čistým až minimalistickým stylem.
Hlavní koupelně dominuje designová vana a rovněž exkluzivní trubkový radiátor. Sanitu, obklady a dlažbu dodala německá firma Porcelaingres.

Zcela nová životní kapitola se začala odehrávat před dvěma lety, kdy početná holandská rodina otevřela dveře zrekonstruovaného originálního bytu v centru Amsterdamu.

Manželé s holandskými kořeny mnoho let žili a pracovali v zahraničí a kromě evropských destinací, jako je Kodaň, Brusel, Madrid či Řím, strávili i řadu let v San Franciscu.

Po dlouhém rozhodování a zvážení všech možných kritérií se rozhodli vrátit zpět do rodné země. Během dlouhého zahraničního pobytu se totiž rodina značně rozrostla a z dětí se stali teenageři.

Architekty ze studia Denoldervleugels kontaktoval investor ještě během pobytu v cizině.

Prvním krokem vzájemné spolupráce, na níž se dohodli, bylo totiž najít odpovídající bytový prostor, který by splňoval zadané podmínky a dokonale vyhovoval potřebám moderní rodiny.

Už na začátku bylo architektům jasné, že splnit představy budoucích majitelů nebude jednoduché. Proto se společně domluvili, že budou hledat starší nebo neobydlený prostor, který se následně zrekonstruuje.

Výběr tak bylo možné zúžit přímo na míru jasných kritérií, jimž nejlépe odpovídal byt o třech úrovních v komplexu budov z roku 1925 v jižní části Amsterdamu – Zuid.

Tým studia se pustil do práce na projektu rekonstrukce obytných prostor o celkové ploše 300 m2, které nabízely úžasné možnosti, tou nejjednodušší možnou cestou:

„Pochopili jsme, že nejlepší bude ponechat základní, zcela čistou strukturu, do níž následně transformujeme konkrétní dispozici jednotlivých místností, a pohrát si s designem“, vysvětlují architekti.

Výsledkem je třípodlažní penthouse, sestávající z obytného podkroví, které se pyšní původními trámy a nabízí vstup na střešní terasu s ohromujícím výhledem na holandskou metropoli, divadlo Carré i Olympijský stadion.

Za zmínku určitě stojí fakt, že právě tato podstřešní část bytu sloužila během druhé světové války jako skrýš pro ty, kdo byli v nemilosrdném hledáčku nacistů.

Z nejvyšší obytné úrovně se po industriálním schodišti, které protíná všechna tři podlaží, dostáváme do střední části, kde jsou soukromé ložnice a koupelny.

Nejníže je pak srdce celého bytu – společenský prostor, tvořený obývacím pokojem, kuchyní, velkorysou halou a sociálním zázemím.

Hlavní nepřehlédnutelnou charakteristiku dává tomuto nevšednímu obytnému prostoru jeho industriální pojetí, otevřenost a obrovská prosvětlenost všech interiérů.

Zmíněného efektního výsledku architekti docílili použitím prosklených příček v ocelových rámech, jimiž nahradili klasické zděné stěny. Přesto, že je tak do všech částí společenské zóny vidět, tyto segmenty skvěle plní úkol celý prostor funkčně rozdělit.

Originálně řešeny jsou i vstupy do jednotlivých místností s pomocí posuvných, otočných či výklopných dveří. Všichni členové této moderní a dynamické rodiny si tak naplno mohou vychutnat společné chvíle, stejně jako užívat nezbytného soukromí.

TEXT: Markéta Vobroučková , FOTO: Michael van Oosten pro Denoldervleugels Archtiects