Panské sídlo čokoládové dynastie
Sídlo čokoládového magnáta z počátku 20. století bylo postaveno k reprezentaci bohaté americké rodiny. Punc blahobytu si zachovalo do dnešních dnů.
Rezidence dědiců kalifornského čokoládového impéria obsadila prvotřídní adresu v kopcích nad Sanfranciským zálivem, kde se v nádherné přírodě usídlila společenská smetánka.
Zdobený vstupní prostor do rezidence se nachází ve středu obdélníkového průčelí, bílé schůdky s nádhernými patními sloupky vedou ke čtyřem paladinským sloupům, zapuštěný balkon ve fasádě domu zakrývá vzrostlá vistárie.
Schodiště, které stoupá od uliční čáry, je sestaveno z pravých pálených cihel. Rozděluje přední zahradu na dvě stejně velké části. Bíle štukované zídky, které podpírají jednotlivé úrovně zahrady, završují cihlové lemy.
Symetrické uliční průčelí spolu s původními okny je dokonalou ukázkou architektonického stylu s názvem koloniální revival, k němuž neodmyslitelně patří valbová střecha s keramickými taškami.
Přední zahrada překypuje množstvím ušlechtilých rostlin, které jsou pečlivě udržované. Založení zahrady odpovídá kánonům symetričnosti pro dosažení celkové harmonie.
Detail přední zahrady, kde štěrkovou pěšinku lemují cihlové pásky. Cestička obtáčí půvabnou fontánku, jejíž tvar zdůrazňují nízko střižené buxusy (Buxus sempervirens).
Původní růžová zůstala zachována jednak v podobě popínavých kultivarů pnoucích se po fasádě přízemí, mezi originálními trojdílnými okny a dále na terasových záhonech.
Pohled od vstupních dveří směrem do přední zahrady rezidence ukazuje dokonalé řešení prostoru jako vzdušné verandy s mramorovou podlahou, kterou ukončuje bíle štukovaná balustráda.
Vstup do domku pro hosty s cihlovým schodištěm, k němuž přímo přiléhá jedno ze zahradních „posezení“, vybavené lehkým ratanovým nábytkem.
Příjezdová cesta ke dvojgaráži kombinuje původní cihlové pásky se šedými betonovými plochami, které zajistily pevnost. Patro slouží jako dům pro hosty.
Pohled z ptačí perspektivy na zahradu za vilou se vzrostlými stromy a keři.
Mistrovské ztvárnění zahrady za domem využilo stejné architektonické elementy, jakými jsou v části nasměrované do ulice čtveřice kanelovaných sloupů s patkami a architrávem, zdobená fontána a objemné květníky.
Sídlo čokoládového magnáta z počátku 20. století bylo postaveno k reprezentaci bohaté americké rodiny. Punc blahobytu si zachovalo do dnešních dnů.
Na nižší plošině zadní zahrady byla stvořena líbezná dlážděná terasa pro kratochvíle uživatelů nemovitosti, hned vedle posezení je umístěn zahradní krb.
Pohled na zákoutí s luxusním zahradním nábytkem a krbem hned vedle domku pro hosty, jehož fasádu z velké části zakrývá vzorně udržovaná zeleň.
Zahradní průčelí sídla prošlo částečnou proměnou díky přístavbě zimní zahrady, projektované v duchu architektury koloniálního revivalu, která rezidenci propojila se zahradou.
Hned u domu jsou situovány prostorné terasy, vybavené přepychovým zahradním nábytkem. Dlažba je designově propojena s cihlovým schodištěm.
Z terasy u zimní zahrady lze pokračovat po skvostném schodišti k vyššímu zahradnímu stupni, které je zasvěceno relaxaci u vody zurčící ve fontáně.
Jedna z pohodlných teras, která je propojena s interiérem nemovitosti původními posuvnými dveřmi. K posezení slouží dvě repasovaná dřevěná křesla, která je možné zastínit moderní markýzou.
Pánský pokoj s luxusně čalouněnými vysokými křesly krášlí stylová předložka, vyrobená z pravé hovězí kůže, a oválný stolek na kolečkách.
Pohledové centrum zadní zahrady tvoří sloupoví se dvěma lavičkami, před nějž architekti osadili romantickou fontánu. Pozadí kompozice tvoří bohatá zelená stěna.
Jídelnu navazující na kuchyni ozvláštňuje mírně klenutý strop s dominantou ohýbaných trámů. Přepychová leštěná podlaha z tvrdého dřeva mistrovsky sjednocuje přízemní reprezentační prostory.
Čokoládová hněď, použitá ve vstupní hale na obkladu stěn, nenechá příchozí na pochybách, že se nacházejí v paláci čokoládové dynastie.
Reprezentativní salon v přízemí s rafinovaným průhledem k fontáně a schodišti z pálených cihel. Leitmotiv panského sídla tvoří překrásné kazetové stropy.
Obývací zóna apartmá v nejvyšším podlaží nemovitosti je vybavena designovým nábytkem, textiliemi a doplňky. Originální vestavný nábytek je proveden v barvě bílé čokolády.
Hlavní ložnice sídla s původní dřevěnou podlahou a krbem je doplněna luxusními textiliemi na ložním prádle, polštářích a čalounění sedacího nábytku.
Koupelna přičleněná k hlavní ložnici s vanou a svítidlem ve vintage stylu. Umístění vany bylo pečlivě naplánováno, aby přímo z koupelny bylo možno pozorovat okolní zeleň.
Pohled do přepychové kuchyně, kde byly do okenního arkýře zabudovány bílé vestavené skříňky. Místnost prosvětluje množství členěných oken a nadsvětlíků. Do původního kazetového tropu přibyla zápustná stropní svítidla

Honosná rezidence v blízkosti amerického Piedmontu, jen pár kroků od Sanfranciského zálivu, vyrostla na počátku 20. století, aby reprezentovala Gieseppa Ghirardelliho, patriarchu slavné rodiny, která pohádkově zbohatla výrobou čokolády.

Joseph ale zemřel dřív, než si palácové obydlí se šesti sty metry obytné plochy vůbec mohl užít.

Dědicové, v čele s  Ghirardelliho vdovou a jejím novým manželem, zanedlouho upravili průčelí i zadní fasádu vily podle tehdy populárního stylu „koloniálního revivalu“, který reprezentoval tradiční hodnoty Američanů.

Rezidence je stavebně založena na půdorysu klasického obdélníku, uliční průčelí je rozloženo symetricky s kompoziční osou uprostřed. Architekti si pohráli se vstupem do rezidence, který ozdobili čtveřicí kanelovaných sloupů jako vystřižených z antiky.

Na ně navazují nádherné, bíle štukované balustrády a překrásné schodiště s polosloupky ukončenými vázami. Balkon nad vstupem, který se zanořuje do přední fasády, podpírají bílé vchodové pilíře.

Intimitu jeho uživatelům zajištuje půvabné zakrytí vzrostlými jalovci a popínavou vistárií.

Soulad proporcí domu podtrhují okenní otvory, kterým architekti věnovali velkou pozornost.

Trojdílná okna jsou zrcadlově symetricky umístěna na fasádě domu, jejich rafinované dřevěné zdobení je sestaveno z dřevěných elementů, které vyznávají styl koloniálního revivalu.

Zajímavý architektonický prvek představuje střešní atika s trojicí oken směřujících do ulice.

I když nemovitost prošla několika modernizacemi, vnitřní dispozice a přepychové provedení interiérů rezidence, vytvořené architekty ze společnosti Milwain Brothers, zůstaly prakticky beze změn.

Leitmotivem rodinného sídla jsou kazetové stropy, které mají připomínat tabulky čokolády, a pod nimi jsou samozřejmě skryty pokročilé domácí technologie. Pozoruhodné jsou původní dřevěné podlahy, ilustrující rafinovanou starosvětskou zručnost.

Jejich dokonalou protiváhu reprezentuje původní dřevěné obložení stěn, které je rytmicky střídáno zdobenými sloupky a polosloupky s hlavicemi. Přízemí vily bylo zasvěceno reprezentaci majitelů.

Nejprve jsou návštěvníci uvedeni do prostorné haly, která volně přechází do obývacího pokoje a jídelny zařízené v palácovém stylu. Přepychová kuchyně, vybavená špičkovými vestavnými spotřebiči, s malou jídelnou je v souladu s dobovými zvyklostmi oddělená.

Společenské prostory domu krášlí elegantní dobové detaily a mistrovsky vyřezávané skříňky. Originální nábytek a krbová tělesa doplnily nadčasové designové kousky z dílen předních návrhářských studií.

Pokoje jsou více než prostorné a velká okna naplňují interiéry vůněmi růžové zahrady a slunečním svitem věčného kalifornského léta. Plochu druhého podlaží architekti rozvrhli do sedmi ložnic a šesti koupelen, do podkroví situovali samostatné apartmá.

Rezidence používá barevnou paletu odvozenou od různých druhů čokolády. V interiérech nalezneme odstíny bílé čokolády použité na luxusním čalounění, mléčná čokoláda se odrazila na kobercích. Nejtmavší tóny výběrové tmavě hnědé pochoutky inspirovaly dřevěné ostění.

Tvůrci tohoto znamenitého domu nezapomněli ani na plánování výhledů do uklidňující a bohaté zeleně v přilehlé zahradě. Výsledek stojí rozhodně za to, dům se světle okrovou omítkou působí impozantně a pohodlně.

Celkový dojem završuje klasická valbová střecha s červenou krytinou. Přepychová rezidence se v současnosti objevuje v nabídkách prestižních realitních domů a je k mání za necelých pět milionů amerických dolarů.

TEXT: Blanka Stehlíková, FOTO: Toptenrealestatedeals.com