Malé velké elegantní apartmá
Odpočinková zóna dokáže plnit svou funkci i v případě menších obytných prostor. Důležitá je citlivost designéra a správná volba nábytku. Krémové dvoumístné sofa, křesla čalouněná vínovým sametem a dřevěný konferenční stolek v barvě mocca perfektně zapadají do koncepce bytu.
Kyjevské apartmá neohromí svou velikostí, ale zcela jistě svým designovým pojetím. Pracovalo se zde především s prostředky, jež dovedou byt opticky zvětšit. Zařízen je tak, aby byl komfortní a funkční. Záběr na hlavní zónu s kuchyní, jídelnou a sedacím koutem je toho dokonalým důkazem.
Nejvhodnějším řešením v rámci úspory prostoru bylo zvolit kuchyň v podobě masivního pracovního ostrůvku s varnou deskou, dřezem a nezbytnými úložnými skříňkami, integrovanými do těla ostrůvku.
Stěna obložená dřevěnými panely, mořenými do odstínu mocca, skrývá zabudovanou chladničku s mrazákem. Nerezové vestavné spotřebiče – mikrovlnná a klasická trouba – jsou od značky Whirlpool.
Nepostradatelným pomocníkem je kuchyňská baterie Grohe s velmi praktickou integrovanou sprchou.
Pohled přes kuchyňský ostrůvek a obývací pokoj do ložnice dává představu o velikosti bytu. Z jiných záběrů to ovšem tak patrné není. Sjednocujícím prvkem prostoru je podlaha z masivního dřeva, příjemná na dotek i na pohled.
Zrcadlový obklad na celé stěně za kuchyní je jasným důkazem efektivní práce s optikou. Zajímavým řešením je designový závěs v podobě stromových větévek s efektními křišťálovými kapkami, oddělující jídelní část.
V místě jídelního koutu byl původně balkon s plochou čtyři čtvereční metry. Dohoda designérky s investorkou o jeho přebudování byla ve finále správná a obytný prostor se tak rozrostl o užívanější část, než by byla málo frekventovaná malinká lodžie.
Celkový záběr na sedací zónu, která komfortně plní roli společenského prostoru. Stačí k tomu dvě designová křesla, pohodlná dvoumístná pohovka a dostatečně velký masivní konferenční stolek.
Záběr zachycuje vstup do ložnice majitelky. Vnitřní i vstupní dveře si nechala vyrobit na zakázku a vsadila na značku Green Neo. V interiéru se uplatnilo dřevo se skleněnými výplněmi, bezpečnost vchodu jistí pevnost oceli.
Jídelní set v podobě kulatého stolu ve vysokém lesku a čtyř čalouněných křesel s kovovou podnoží si majitelka nechala vyrobit na zakázku.
Fotografie známé britské modelky Kate Moss zdobí i prostor jídelního koutu. Majitelka je bezpochyby její obdivovatelkou. Zajímavý je i detail designového závěsu s přírodními motivy, který designérka viděla v Miláně.
I přes velmi malý rozměr vstupní chodby se nezapomnělo na nezbytné dekorativní doplňky. Místo ozvláštnily dvě štíhlé vysoké vázy, doplněné nástěnnými lampami.
Koupelna je zařízena jednoduše a svým uživatelům poskytuje potřebný komfort. Také tady je patrný zásah designérské ruky, která přispěla oválným zrcadlem s notnou dávkou ornamentů.
Ložnice je zařízena v jednoduchém stylu, pohodlné dvoulůžko s čalouněným čelem doplňují dva noční stolky s lampičkami. Po pravé straně je zabudovaná šatní skříň.

Interiérová designérka Mila Podjablonská ze studia Absolute Interior Decor si dokázala výborně poradit se skromnějšími dispozicemi bytu na předměstí Kyjeva.

Moderní komplex v ukrajinské metropoli nese jméno Obolon a svým obyvatelům nabízí jednak klidné bydlení s výbornou dostupností do centra, a navíc také krásné výhledy na řeku Dněpr.

Jedna z majitelek nově zakoupeného bytu se rozhodla řešit kompletní realizaci interiéru za pomoci profesionálů. Volba, soudě podle výsledku, padla na tu nejlepší možnost.

Investorka svěřila návrh do rukou zkušené designérky Mily Podjablonské, a to především z důvodu celkové dispozice bytu.

Ačkoli komplex obsahuje tisíce bytových jednotek rozličných velikostí, apartmá, které si majitelka vybrala, patří mezi ty menší, ne-li nejmenší.

Obytná plocha bytu činí 76 m2 a dispozičně nabízí společenský prostor s jídelnou, kuchyní a sedacím koutem, ložnici, vstupní halu a koupelnu. Hlavním cílem tedy bylo vytvořit komfortní užitný prostor a s pomocí designových triků ho zároveň opticky zvětšit.

Po první návštěvě to stejně cítila i Mila a od začátku přemýšlela o tom, jak by mohla byt prostorově rozšířit.

A protože jeho součástí byl i malinký balkon o velikosti čtyř metrů čtverečních, rozhodla se designérka stavebně ho upravit a integrovat do interiéru. Nápad se líbil majitelce, navíc bez problémů proběhlo i řízení s danou stavební institucí.

Plocha bytu se tak z původních dvaasedmdesáti zvětšila na sedmdesát šest čtverečních metrů.

Díky anektované ploše mohl vzniknout jídelní kout, který bezprostředně sousedí s odpočinkovou zónou, tvořenou konferenčním stolkem s dvoumístnou pohovkou a dvěma křesly čalouněnými červenými sametem.

Moderní kuchyně má podobu velkého pracovního ostrůvku s varnou deskou a dřezem a stěny s vestavěnými spotřebiči. Zvolené kompaktní řešení, jež ušetřilo tolik potřebné místo, se ve výsledku rovněž odrazilo na optickém zvětšení celého prostoru.

Ohromujícího efektu však designérka docílila zejména osazením zadní strany za kuchyní zrcadlovou stěnou, jež rázem danou dispozici doslova znásobila. „Jde o osvědčený trik, často využívaný pro malé byty,“ vysvětluje Mila Podjablonská.

Dřevěné křídlové dveře se skleněnou výplní oddělují společenský prostor od ložnice. Ani ta tak přes svou plochu nepůsobí nijak stísněně. Její hlavní dominantou je dvoulůžko, usazené přímo na protější stěnu do středu místnosti.

Zabudovaná šatní skříň dostačovala svou velikostí pouze pro uložení oděvů, na ostatní věci už v ní bohužel prostor nebyl. Bylo tedy nutné vymyslet nějaké elegantní řešení a jako ideální se ukázalo varianta využití jediného volného místa podél stěn pod stropem.

Na zakázku vyrobené závěsné skříňky pojmou vše nezbytné, navíc pohledově neruší.

Příjemná je i dekorace, ať už jde o fotografie známé ikony modelingu Kate Moss, květinovou výzdobu nebo například designový závěs, evokující stromové větévky se skleněnými ověsky ve tvaru kapek.

TEXT: Markéta Vobroučková, FOTO: Absolute Interior Decor