Friesen Won House – dům vyrůstající ze skály
Dřevem obložené kvádry, vyčnívající zpod střechy, jsou ve skutečnosti úložné prostory, které navíc stíní interiér před sluncem. Jsou umístěny tam, kde nijak neubírají na výhledu, jelikož je zde vychutnáván především vleže či vsedě.
Úpravu fasády si vzal na starost sám majitel Jon Friesen a měsíc a půl společně se svým otcem opaloval dřevo z jedle douglasky, které v této podobě může odolávat povětrnostním vlivům i více než sto let.
Dřevem obložené kvádry, vyčnívající zpod střechy, jsou ve skutečnosti úložné prostory, které navíc stíní interiér před sluncem. Jsou umístěny tam, kde nijak neubírají na výhledu, jelikož je zde vychutnáván především vleže či vsedě.
V objektu se spolu mísí zahrady, místnosti a terasy a společně vytvářejí jeden harmonický celek, který je třikrát větší než samostatný vytápěný prostor interiéru.
Betonová podpora drží vykonzolovanou část pravého křídla. V interiéru byla využita jako místo pro umístění velkorysého krbového tělesa, jež svým objemem vystupuje z fasády domu.
Při pohledu z příjezdové cesty se stavba zbytečně neobnažuje a ponechává si své soukromí, což přesně naplňuje přání majitelů. Díky dobré orientaci a dispozici si však může dovolit i obrovská okna, odhalující ty nejkrásnější výhledy.
Levé křídlo je rozděleno dvěma koupelnami a zalomenou chodbou, navazující na přední část pokoje rodičů a zadní část s pokojem pro dceru a její samostatnou hernou
Dvě křídla domu vzájemně propojuje světlá chodba. Mezi částmi domu je ponechán vizuální kontakt, například z okna kuchyně je dobře vidět do pracovny pána domu, což umožňuje upozornit ho, že je jídlo na stole.
Venkovní zahrada pokračuje podél obytného křídla až tam, kde končí i betonová zeď a vzniká místo pro krásnou terasu se skleněným zábradlím a výhledem do lesa.
Garážové stání a keramický ateliér jsou jakousi hranicí, oddělující prostory s různým charakterem. Při výstupu po krytém schodiště se příchozí může zklidnit, nechat pracovní starosti na příjezdové cestě a vstoupit do intimní atmosféry domova.
Stěna z betonových tvárnic kryje vnitřní zahradu před nežádoucími pohledy. Divoká příroda tu má stále své slovo a dvorek je ponechán místním rostlinám bez většího zásahu obyvatel
Rovná střecha přesahuje přes objem interiéru, a stíní tak vysoká okna. V konzole je navíc přímo zabudováno venkovní osvětlení, které navede k domu jeho obyvatele, i když se vrátí domů už za tmy.
Úroveň podlahy je vyzdvižena nad skalnatým pahorkem na železobetonových podpěrách připomínajících skálu, ze které dům vyrůstá. Fasáda zase harmonizuje s okolním lesem.
Levné materiály v podobě OSB desek a lehce upravené betonové podlahy jsou přiznané. Textura slisovaných dřevěných třísek přímo nad krbem vtipně symbolizuje skloubení praktičnosti, dobré ceny a osobité estetiky.
Prosvětlená jídelna je opatřena masivním dřevěným stolem s praktickou zasouvací lavicí, která šetří prostor v případě, že se u jídla sejde pouze malý počet strávníků.

Ekologicky šetrný, a navíc dobře vypadající domov s duší, při jehož navrhování byli klienti od začátku dokonce součástí celého procesu, shlíží na krajinu severního Okanaganu ze skalnatého pahorku nad jezerem Kalamalka.

Friesen Wong House je domov navržený a postavený přesně na míru tříčlenné rodině, jejímiž členy jsou lékař, jeho manželka – zdravotní sestra -, a jejich malá dcera.

Jon Friesen a Silping Wong toužili po klidném místě, kde by odpočívali a regenerovali po své náročné práci. Vysněný dům měl být propojený

s přírodou, postavený z materiálů zapadajících do kontextu skalnatého zalesněného pozemku a investor měl i jasnou představu o financích, protože každá hodina strávená vyděláváním peněz na dům je čas, který rodina nemůže využít pro společné chvíle někde v přírodě.

Nesnadný úkol se ovšem splnil. Architekti ze studia D’Arcy Jones společně s majiteli vytvořili intimní domov na překrásném místě s výhledy na jezero Kalamalka a na pohoří parku Lake Provincial.

Jednotlivé objemy obklopují vnitřní divokou zahradu a kvádry vybíhající nad skalnatým pahorkem do různých stran jsou v těsném kontaktu s korunami okolních stromů. Dům krajině nevévodí, spíš

s ní přirozeně splývá, a to i díky fasádě z opálené jedle douglasky a šedému betonu navazujícímu na skálu, ze které vyrůstá. V návrhu se často objevují prvky, které působí jako architektonický vrtoch, většinou jde však o řešení, které ušetřilo klientům peníze.

Dům tak splňuje všechny požadavky, a ještě přináší něco navíc. Parcela se nachází na skalnaté vyvýšenině na hřebeni zalesněného svahu, klesajícího k hladině jezera. Na konci slepé ulice ústí příjezdová cesta k úpatí kamenné mohyly.

Zde se nachází předsálí samotného domu, ulici a soukromou část odděluje dvoupatrový objekt s garáží v přízemí a hrnčířským ateliérem v prvním patře. Teprve pomocí přímého betonové schodiště se dostaneme

na hlavní úroveň domu, vyvýšenou nad kamenným podložím. Otevřená plošina na vrcholku kopce je ponechána v původním stavu se všemi travinami a rostlinami, které jsou zde domovem.

Z jedné strany krytá stěnou a z druhé křídlem domu je zahrada ponechána v absolutním soukromí, a přesto je z ní přes některé skleněné stěny místností vidět na vrcholky zelených hor. Jednopodlažní

dům je rozdělený na dvě samostatná křídla ve tvaru úzkého písmene U. Převážně železobetonová konstrukce je zahalená v plášti z opáleného jedlového dřeva, které je z místních zdrojů a jehož úpravu si vzali na starost sám Jon Friesen se svým otcem.

Při návrhu se architekt nezamýšlel jen nad dispozičním uspořádáním domu či jeho estetikou, design vychází především z místních poměrů a orientace ke světovým stranám. Díky tomu může být dům energeticky úsporný a uživatelsky příjemný.

Vysoká okna, orientovaná správným směrem, umožňují slunečním paprskům vniknout do částí interiéru v ten správný čas i pod správným úhlem. V této oblasti mohou letní teploty dosahovat i 40° C, a proto jsou okna stíněna exteriérovými převisy.

Jen v jídelně je okno zcela odkryté, aby při snídani mohli obyvatelé načerpat dostatek energie na celý den.

TEXT: Karolína Hausenblasová, FOTO: Undine Prohl + Martin Tessler

KONTAKT:

D’Arcy Jones Architects Inc (architektonický návrh), 175 Broadway East,

Suite 309, Vancouver BC, Canada V5T 1W2, https://www.darcyjones.com/