Stylová vila, plná nevšedních kontrastů
Tlumený barevný vizuál v této části rozbíjejí dvě fialová křesílka Gloob od OKHA, umístěná vedle konferenčního stolku od Minotti. Kromě neobvyklých odkládacích ploch, z nichž část je opět řešená na míru, zaujme svítidlo Melt od britské značky Tom Dixon.
Jídelní stůl se základovou ořechovou deskou a menší deskou z mramoru Lazy Susan je vyroben na zakázku dle přání majitele, který si přál zachovat formu kruhu. Židle The Little Tulip od značky Artifort jsou dílem francouzského designéra Pierra Paulina.
Tlumený barevný vizuál v této části rozbíjejí dvě fialová křesílka Gloob od OKHA, umístěná vedle konferenčního stolku od Minotti. Kromě neobvyklých odkládacích ploch, z nichž část je opět řešená na míru, zaujme svítidlo Melt od britské značky Tom Dixon.
O co nenápadnější, o to luxusnější. Takové jsou kuchyňské skříňky s dvířky z masivního ořechu. Součástí kuchyňské sestavy je i elegantní kuchyňský ostrůvek se žulovou pracovní plochou a varnou i mycí zónou.
Moderní styl interiéru potvrzuje i obraz od výtvarníka polského původu Andrzeje Urbanskiho, který byl zakoupen z nejstarší africké umělecké galerie Everard Read, kde tento umělec často vystavuje.
Pro stylové osvětlení barového pultu byla vybrána závěsná světla Lee Broom. Podsvícený kamenný obklad baru je z kolekce Pietra Paesina od italské firmy Laminam. Barové stoličky mají značku Tom Dixon.
Otevřeným prostorem tohoto patra prochází schodiště, které je navržené tak, aby vytvářelo designový kontrast s ostatním zařízením, a to zejména z pohledu materiálů střídajících se v chladném a teplém barevném provedení.
Vedle křesla v barvě hořčice nepřehlédnete příruční stolek Kaggen, který vytvořil v limitované sérii jihoafrický umělec a designér Atang Tshikare pro značku OKHA.
Stejně jako prostory v ostatních částech domu je i horní patro koncipováno jako otevřené. O soukromí v ložnici majitelů se stará posuvná stěna z ořechového dřeva, na jejímž jednom křídle visí obraz jihoafrické umělkyně Shany van den Berg.
Noční stolky jsou vyrobeny na zakázku. Designéři zvolili pro větší bezpečnost ve tmě podsvícení s pomocí LED pásků. Pohovka umožňuje využívat ložnici i přes den.
Téměř po celé délce tohoto prostoru je nainstalovaná prosklená posuvná stěna, za níž se nachází zastřešená terasa. Otevření stěny tak stírá hranici mezi interiérem a exteriérem a efektivně zvětšuje obytnou plochu.
Jedna z teras nabízí posezení venku, a přitom chráněné před větry, které jsou v této oblasti poměrně časté. Design zahradního nábytku vychází z tradičních tvarů a doplňují ho pohodlné sedáky.
Ve velkorysé koupelně se střídají dřevo s mramorem. Pohodlí ve vícečlenné domácnosti nabízejí dvě umyvadla na desce, relaxaci volně stojící vana. Sprchový kout se schoval do tmavého prostoru.
Po koupání v přelivovém bazénu se lze ohřát u venkovního krbu na biolíh. Další, otevřená terasa s podlážkou z masivního dřeva nabízí posezení, při kterém si uživatelé mohou užít nádherné západy slunce.

Řadový dům, který se nachází na úbočí velkého horského masivu, je plný jedinečných materiálů a zakázkového nábytku, poskytujícího maximální pohodlí.

Architektonicky zajímavé pojetí vily, postavené v Kapském Městě, spadá do širokého portfolia renomované architektonické kanceláře Saota.

Interiéry jsou dílem partnerského designového studia ARRCC. Do nižších podlaží architekti umístili hostinské pokoje, aby tak vyzdvihli hlavní obytný prostor, situovaný do střední části.

Ložnice majitelů a další prostory se nacházejí „pod střechou“, kde poskytují klid a potřebné soukromí.

Součástí obývací zóny je schodiště se zábradlím z bezpečnostního skla, které díky své konstrukci neruší dechberoucí výhledy na okolní krajinu.

Tato část interiéru představuje dokonale promyšlené uspořádání, jehož výsledkem je impozantní kontrast světla, odrážejícího se na kovových površích a dopadajícího na mramorové a leštěné dřevěné plochy.

Hra se střídáním materiálů je patrná i v části kuchyně, kde je v patinované mosazné desce s žulovou pracovní plochou integrovaný tmavý mramor.

Atmosféru zde opticky rozzářila abstraktní malba od polského výtvarníka Andrzeje Urbanskiho, který žije a tvoří v Jižní Africe.

Z geometrického pohledu neunikne v navazující jídelní části motiv kruhu v podobě stolu, který doplňují mosazné prstence, seskládané do podoby závěsného svítidla.

Ve stejném duchu je zařízený také obývací pokoj, jenž od jídelny odděluje ořechové zástěny. Dominantu tvoří pohovka tvarovaná do půlkruhu a nabízející příjemné posezení s jedinečným výhledem na venkovní terasu a oceán.

Zajímavou funkci zde má televize, která se v off-line režimu chová jako zrcadlo, takže napomáhá optickému zvětšení prostoru. Pod ní se nachází krb na bio palivo, zasazený v mramorovém obložení přecházejícím do praktického úložného systému.

Designových kousků je v interiéru nespočet, za zmínku ale jistě stojí útulné relaxační křeslo s podnožníkem v barvě hořčice od firmy COR. Na druhém konci tohoto podlaží se nachází domácí bar, kde se kombinace materiálů a formy představuje v té nejzhuštěnější podobě.

Součástí kompletního obytného prostoru je i krytá terasa, která se dá zcela uzavřít, takže je chráněná před nepříjemnými povětrnostními vlivy. V jedné části vytvořili designéři plochu pro posezení a odpočinek, ve druhé je umístěn bazén a venkovní topidlo.

Také v soukromých pokojích v horním patře převažuje mezi použitými materiály materiál ořechové dřevo, z barev šedá a hořčičná a z forem geometrický směr, jehož maskulinní nádech zjemňují citlivě vybrané doplňky.

„Je to dynamický domov,“ dodává Mark Rielly, ředitel ARRC. „Kombinují se v něm zdánlivě neslučitelné materiály, které dohromady vytvářejí prostor, jenž je stejně energický jako jeho majitel.“

TEXT: Lucie Hanzlová, FOTO: ARRCC, www.arrcc.com

KONTAKTY:ARRCCA (návrh interiéru), 109 Hatfield Street, Gardens, Cape Town 8001

South Africa, www.arrcc.com