Soudobá horská architektura
Solidní podnož domu je obložena bílým kamenem. Nad pevným základem stojí tři další podlaží, oděná do důstojného dřevěného hávu šedohnědé barvy. Vyleštěná okna fungují jako zrcadla a odrážejí okolní scenérii přímo na fasádě.
Solidní podnož domu je obložena bílým kamenem. Nad pevným základem stojí tři další podlaží, oděná do důstojného dřevěného hávu šedohnědé barvy. Vyleštěná okna fungují jako zrcadla a odrážejí okolní scenérii přímo na fasádě.
Ze severní strany působí stavba velmi nenápadně. Díky strmému svahu se zbylá dvě částečně zapuštěná podlaží skryjí pod úroveň terénu. Z této strany je umístěno také schodiště, umožňující oddělený přístup do jednotlivých částí domu.
V kombinaci s variabilitou moderní technologie je v architektuře současným trendem vytvořit co nejplynulejší a nejčistší detail stavby. To znamená dotáhnout návrh až do posledního šroubku tak, aby na sebe vše bezchybně navazovalo.
Projekt se umístil na předních pozicích hned v několika architektonických soutěžích. V roce 2017 zvítězil v Architizer A+, později získal také ocenění A´Design Award, The Plan Award a German Design Award v roce 2018.
Dům je navržen v souladu s vysokými standardy energetické účinnosti a v plném souladu s předpisy o environmentální udržitelnosti.
Architekti ze studia Perathoner jsou místní, a mají proto k okolní přírodě blízký vztah. I u jiných projektů se však vždy snaží dům citlivě zakomponovat do charakteru krajiny a ctít její nepsaná pravidla.
V horské chatě v nádherném prostředí italských Dolomit, které jsou pod ochranou UNESCO, by málokdo pohrdl zimním lyžováním na dlouhých sjezdovkách s panoramatickými výhledy. Chata je tomu patřičně přizpůsobena.
Dům disponuje také malou saunou s tmavě dřevěným obkladem, která jistě potěší nejednoho prochladlého lyžaře. Tlumené světlo a přírodní barvy vytváří příjemnou intimní atmosféru.
Esem v rukávu samotné parcely je samozřejmě výhled na hřebeny skalnatých hor. Architekti se jej snaží poskytnout všem obyvatelům domu a zhodnotit ho pomocí naddimenzovaných prosklených dveří na jižní fasádě.
Architektonické studio Perathoner stojí za projektem od konceptu až po realizaci stavby. Budovy jsou řešené do detailu, výsledky působí celistvě a mohou být příjemné nejen na pohled, ale z uživatelského hlediska.
V suterénu se nacházejí technické zázemí, sklady a garáž pro čtyři vozidla. Interiér je pojat velice elegantně a je zde patrné, že parkování nemusí mít vždy betonovou schránku a podhledy ověšené technickými sítěmi.
Architekti v návrhu neopomíjeli exkluzivní charakter místa a podkroví, kde se nachází obytný prostor a jídelna, vybavili velkým oknem, směřující přímo na protější horský svah.

Dům nesoucí jméno Black Eagle, který získal hned několik architektonických i designových ocenění, si drží svou pozici na severním svahu městečka Selva v údolí Val Gardena, kde oponuje strmým horským štítům italských Dolomit.

Projekt horské chaty, zrozený na pracovních stolech italského studia Perathoner, je představitelem současné architektury s elegantně začištěnými liniemi výsledného tvaru, přesto však ctí místní tradice a charakter okolní přírody.

K horské architektuře se hlásí svým materiálovým spektrem, které tvoří převážně dřevo a kámen, a to především na exteriérové fasádě, která nejvíce ovlivňuje své okolí. Se ctí a obdivem se staví také k monumentům místní přírody:

špičatým vrcholkům skalnatých hor, tvořícím střechu nad travnatým údolím. Hold jim vzdává zrcadlením jejich tvarů ve svém vlastním objemu. Fasády se různě ohýbají v šikmých plochách jako úbočí, která gradují ke kamennému vrcholu hory. Vše završuje vlastní sedlová střecha s ostrým hřebenem.

Stavba má čtyři obytná podlaží a suterén s garážemi pro čtyři vozidla, všechny úrovně jsou propojeny výtahem situovaným do středu dispozice.

Díky svažitosti pozemku dům nepůsobí ze severní strany nijak nápadně, jelikož nad terén vystupují z tohoto pohledu pouze dvě patra.

V exteriéru jsou úrovně domu propojeny pomocí venkovních schodišť a široké rampy, která zároveň tvoří kaskádovitě odstupňovanou zahradu.

Jižní fasádu pokrývají velkorysé okenní tabule a otevíratelné skleněné dveře ústící na terasu a balkon ve dvou středních podlažích. Dům se tak otevírá výhledu na protější svah, který je přitažlivým obrazem na jižních stěnách většiny obytných místností.

Text: Karolína Hausenblasová, FOTO: Arik Oberrauch

Kontakt: RP ARCHITECTS STP SRL, Via Meisules 103, 39048 Selva Val Gardena, P. IVA: IT 02937860217, Tel: (0039) 0471 773 320, e-mail: info@archperathoner.com

Web: www.archperathoner.com