Moderní chalupa, která souzní s přírodou
Dům je postavený na pozemku ve svahu o výměře 360 m2 na dvou úrovních, které mohou existovat nezávisle na sobě. Kombinace černého kovu a dřeva vytváří minimalistický vzhled, který dokonale zapadá do přírody kanadských hor.
Dům je postavený na pozemku ve svahu o výměře 360 m2 na dvou úrovních, které mohou existovat nezávisle na sobě. Kombinace černého kovu a dřeva vytváří minimalistický vzhled, který dokonale zapadá do přírody kanadských hor.
Atraktivní kontrast představují kameny, sestavené do takzvané suché zídky, s kovem a dřevem, které tvoří základní materiál tohoto domu, nacházejícího se uprostřed kanadských hor.
Zavěšené arkýřové okno u jiného projektu se stalo prvním impulzem, díky kterému si majitelé pro realizaci svého domu vybrali architektonickou kancelář Espace Vital. Celoprosklení v tomto případě napomáhá ještě většímu sepětí s přírodou.
Velké skleněné tabule jsou vyrobeny z trojitého skla, které zamezuje pronikání chladu v zimě a tepla v létě. Potřebný stín během dne dodává této části domu protažená střecha.
Při pohledu zvenčí stavba připomíná kostky sestavené dohromady v jeden celek, který plně reflektuje požadavky majitelů na obytnou plochu v jedné rovině a současně soukromí, které ve svém domě poskytnou rodině i přátelům, jež za nimi pravidelně jezdí.
Součástí stavby je garáž, u které končí nově vybudovaná příjezdová cesta. Lze z ní vejít rovnou do domu, nebo využít hlavní vchod. Pocit soukromí v interiéru zajišťuje vysoký plot. O další intimitu se časem postarají stromy a vysoká tráva.
Minimalistický vzhled domu se přenáší i do interiéru. Pro majitele je důležitý otevřený prostor, který umožňuje snadnější komunikaci. Proto jsou kuchyně, jídelna a obývací pokoj spojeny dohromady. I zde má hlavní slovo masiv v různých úpravách.
Hlavní dominantu obývací části tvoří krb, který je integrován do kvádru z leštěného kamene. Úložné prostory nabízí jednoduchý, ve spodní části uzavíratelný systém. Modrá sedačka příjemně kontrastuje s přírodními odstíny.
Sádrokartonový podhled, umístěný v kuchyňské a jídelní části, tento prostor opticky odděluje od obýváku. Minimalistický přístup odráží i osvětlení, které je převážně integrované do obkladů, pouze nad jídelním stolem architekti zvolili klasické závěsné.
Pro pohodlnější pohyb je kolem domu položena dlažba. V prostoru mezi vlastní stavbou a kamennou strání, tvořící přirozenou ochranu, se našlo místo i pro malý osvětlený bazén, do kterého se vchází po schůdkách ukrytých pod vodou.
Prostor zavěšeného arkýřového okna navazuje na obývací část a současně ji rozšiřuje. Je vybaven dvěma relaxačními křesly a nabízí nádherný výhled do krajiny a na blízké jezero. Francouzská okna se dají vyklopit, a zajišťují tak přirozené větrání.
Také ložnice majitelů je situována směrem k jezeru. Je obložená dřevem a s ohledem na prosklené stěny opatřena blackoutovými závěsy, aby ranní slunce obyvatele zbytečně nerušilo ze spánku.
Na obývací část navazuje velkorysá koupelna, do které se vešel sprchový kout a samostatně stojící vana. Koupelnový nábytek je vyrobený na míru. Zavěšená skříňka má dvě umyvadla zapuštěná do desky, zásuvky jsou opatřené čely z červeného cedru.

Tak trochu orlí hnízdo připomíná moderní dům posazený nedaleko okraje strmého svahu. Příznivcům minimalistického designu pak neunikne kontrast a dualita mezi oblastmi skrytými pohledům a obytnými částmi vystavenými dennímu světlu.

Milovníci zimních aktivit, žijící v Montrealu, hledali svůj kousek vysněného ráje v blízkosti hor a jezera, aby si během chladného ročního období mohli užívat lyžování, bruslení a dalších zimních sportů, stejně jako se během teplejších měsíců v roce věnovat oblíbenému jachtingu.

Přáli si dostatečně velký dům, kam by mohli zvát na návštěvu nejenom rodinu, ale také přátele. Dokonalé místo s výhledem na jezero Memphrémagog našli ve vesnici Potton, nedaleko lyžařského střediska Owl´s Head.

Projektu se ujala architektonická kancelář Espace Vital. Zcela zásadním byl požadavek umístit veškeré soukromé prostory včetně ložnice do přízemí.

Pár ve středních letech totiž plánuje, že zde bude v důchodu trávit více času, proto si přál pokoje na jedné úrovni, tedy bez použití schodů. Hosté a rodina mají k dispozici pokoje o úroveň níž.

Když architekti poprvé navštívili dané místo, uvědomili si, že hlavní výzvou bude rozvržení dispozičního plánu na relativně úzkém pruhu země, ohraničeném útesem a silnicí.

„Plocha, na které jsme měli dům realizovat, nebyla příliš velká,“ vysvětluje Paul Faucher, architekt a společník firmy.

„Navíc, protože cesta není příliš frekventovaná, chtěli jsme navrhnout točitou příjezdovou cestu, která by maximalizovala soukromí a ve chvíli, kdy se přiblížíte k rezidenci, současně vytvořila moment překvapení,“ dodává.

Základní koncept představuje budova se dvěma fasádami, kdy v prvním případě průčelí směřující k cestě je zcela neprůhledné a druhé, obrácené k přírodě, je plně transparentní, čímž umožňuje majitelům přímý kontakt s přírodou.

Architekti vytvořili stavbu, která využívá výhody přirozeného sklonu svahu. Díky tomu je podlaží majitelů situované na stejné úrovni jako vchod do domu. Tento obytný prostor je uspořádán jako otevřený, s obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní.

Nachází se zde také ložnice majitelů, což je velkorysá místnost, která zahrnuje i šatnu a navazující koupelnu. Ve všech těchto prostorách jsou použita velkoformátová okna. Celý dům je navržen tak, aby jím přirozeně probíhala cirkulace vzduchu.

Hlavním materiálem je dřevo, které dům zatepluje. „Abychom minimalizovali údržbu a prodloužili životnost, vybrali jsme pro venkovní obklady dřevo západního červeného cedru,“ vysvětluje Paul Faucher.

Kvůli ochraně místností před přímým letním sluncem byl v západním a jižním směru vytvořen velký převis střechy, jenž se zužuje směrem na východ.

Tento jednoduchý architektonický prvek dodává budově dynamický a výrazný vzhled a současně napomáhá energetické stránce. K té rovněž přispívají zmíněná velká okna, která mají trojité zasklení pro lepší izolaci v zimě a pro zmenšení tepelných účinků v létě.

Ve výsledku, i s ohledem na relativně omezený rozpočet a velikost stavební plochy, tak vzniklo elegantní, moderní a příjemné bydlení, otevřené okolní přírodě.

Text: Lucie Pilátová, Foto: Stéphane Lemire