Minimum zdí, maximum skla
Ze všech obytných místností je výhled na koupací jezírko, které navazuje na terasu. Krásný přírodní prvek, který zvárazňuje propojení zahrady s okolím, nahradil klasický bazén.
Hlavními dveřmi lze vstoupit přímo do obývacího pokoje, technické místnosti, na toalety nebo do průchozí šatny.
Zděný dům je obložen fasádními deskami a modřínovými latěmi, hlavní prosklené plochy jsou orientovány na jih, což zlepšuje energetickou náročnost domu.
Tepelnou pohodu celoročně zajišťují prosklené stěny z vysoce tepelně izolačních okenních systémů Schüco AWS 90.SI+ s trojitým izolačním sklem na úrovni pasivního standardu.
Partie pozemku, orientovaná na sever, má podobu zpevněné příjezdové a parkovací plochy, dlážděné přírodním kamenem.
Zadní fasáda domu je velmi uzavřená, narušuje ji pouze několik oken menších rozměrů.
Denní část objektu se line podélně u prosklené jižní fasády, která do domu přivádí spoustu denního světla a maximalizuje výhledy do okolí. Na kuchyni navazuje přístřešek, pod nímž je umístěno sezení a jídelní stůl.
Ze všech obytných místností je výhled na koupací jezírko, které navazuje na terasu. Krásný přírodní prvek, který zvárazňuje propojení zahrady s okolím, nahradil klasický bazén.
Tepelně-izolační schopnosti rozsáhlých okenních ploch v zimě zvyšují předokenní hliníkové rolety, jež plní i zastiňovací roli.
Společenské části, jež je srdcem domu, vévodí velký jídelní stůl s vrchní deskou z masivního dřeva. Osvětluje ho zajímavý jednoduchý lustr s efektními liniemi.
Na multifunkční zónu, spojující kuchyň, jídelnu a obývací pokoj, navazuje venkovní terasa obložená dřevěnými palubkami, krytá přesahem ploché střechy.
Dominantou obýváku jsou dvě pohodlné masivní pohovky, čalouněné červenou kůží. Zvenčí do interiéru prostupuje hřejivé dřevo medové barvy.

Jednoduché zadání, které dostal architekt na začátku projektování domu pro čtyřčlennou rodinu, vyústilo v prosluněnou a do přírody otevřenou stavbu, opticky levitující nad okolím.

Svažitý pozemek rozměrech 50 x 32 m, jenž manželka dostala od rodičů, je situovaný v krásném prostředí jihočeských Špindlových Dvorů, takže šlo hlavně o to na maximum využít jeho potenciál.

Se základní představou o počtu místností a dispozicích domu oslovil mladý pár architekta Josefa Vostrackého, kterému dali zcela volnou ruku.

Přízemní objekt má tvar obdélníku, rozdělujícího parcelu na dvě části – dvůr se zpevněnou plochou na severu a dvouúrovňovou zahradu, orientovanou k jihu.

Její partie zvýšená nad původní terén je v rovině s obytnými místnostmi a terasou, plynule na ni navazuje i koupací jezírko. Jednoduché dispoziční schéma 5+1 umožnilo směřování všech obytných místností na jih.

Vysunutím ložnice z hladké linie fasády vzniklo jakési závětří pro terasu, a zvýšilo tak její intimitu.

Bungalov je rozdělen na dvě části, propojené společenskou zónou s obývacím pokojem a kuchyní, na kterou z jedné strany navazuje klidové zázemí rodičů se šatnou a koupelnou, ze druhé pak dva dětské pokoje s vlastní koupelnou a pracovna.

Hlavními dveřmi lze přitom vejít přímo do obýváku, technické místnosti, toalety nebo do průchozí šatny, jež funguje i jako rychlá spojka s dětským „křídlem“. Uspořádání a vzhled domu majitelům vyhovuje i po roce jeho užívání. Jak říkají, i kdyby mohli stavět znovu, nic by na něm nezměnili.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Schüco