Kanceláře udržitelně a bez uniformity
Architekt Shigeru Ban pracoval na projektu osm let. Výsledkem je dnešní podoba moderního a udržitelného sídla firmy, které dokazuje, že současné technologie mohou být v souladu s přírodou.
Architekt Shigeru Ban pracoval na projektu osm let. Výsledkem je dnešní podoba moderního a udržitelného sídla firmy, které dokazuje, že současné technologie mohou být v souladu s přírodou.
Dřevo jako hlavní nosný prvek konstrukce bylo využito pro svou flexibilitu a udržitelnost. Smrk byl pečlivě řezán na díly, při jejichž spojování je důležitý každý milimetr.
Ze sousední Cité du Temps do prostoru zasahuje eliptická zasedací hala. Dřevem obložený interiér auly s kapacitou 400 osob osvětluje pás oken u stropu.
V okolí stavby bylo vysázeno přes 120 mladých stromů. Hlavní vstup, situovaný u městské třídy prostupující domem, zde omezuje rychlost dopravy na 30 km/h.
Po obvodu budovy se v různých úrovní zařezává do pláště devět balkonů o rozloze 10 až 20 m2. Tečky na jinak čirých sklech slouží jako sluneční ochrana.
Hlavní vstup uvádí hala vysoká až ke stropu. „Cik-cak“ skleněná fasáda, orientovaná k městské třídě, napomáhá lepšímu odhlučnění interiéru a konstrukce tak rovněž snadněji odolává větru.
Cité du Temps je opakem budovy Swatch, jejíž organickou strukturu vyvažuje svou ortogonalitou. Sídlí zde Omega Muzeum a PLANET SWATCH, což jsou expozice přístupné veřejnosti.
Na vnitřní ploše pláště je v jednotlivých polích rozmístěno celkem 124 stylizovaných švýcarských křížů. Tento prvek kromě své symboliky také napomáhá vytvořit kvalitnější akustiku ve volném interiéru.
Paletu světlých přírodních odstínů dřeva a neutrální šedobílé rozjasňuje pestrý kancelářský mobiliář. V posledním patře je barevnými sedáky vybaveno i takzvané „schodiště vedoucí nikam“, sloužící jako klidné odpočinkové místo.
Plocha všech pěti podlaží celkově dosahuje cirka 25 000 m2, a to včetně podzemních garáží, kde je připraveno parkovací místo pro 170 automobilů a 183 jízdních kol.
O zlepšení vnitřního klimatu se stará pět stálezelených mexických olivovníků, kterým se v teplém prostředí celoročně dobře daří. Stromy zastupují v budově živou složku přírody, ke které celý projekt od počátku chová respekt.
Chlazení a vytápění budovy zajišťuje podzemní voda. Pod pozemkem je vyhloubeno devět studní, propojených se dvěma původními ropnými tanky, transformovanými na zásobníky.
Prostor v interiéru je vzdušný a volný. Mezi jednotlivými patry je ponechán vizuální kontakt, maximalizovaný skleněnými zábradlími. Celá budova tak funguje jako jeden organismus, což formuje soudržné a transparentní prostředí.

Nové sídlo švýcarské hodinářské firmy Swatch v Bielu shazuje se stolu všechny klasické představy o podobě kancelářské budovy.

Japonský architekt Shigeru Ban, vítěz 36. ročníku Pritzkerovy ceny, zaštiťuje tuto stavbu, připomínající svinutého hada s kůží ze sítě ohýbaných dřevěných trámů.

Po pěti letech stavby byla centrála letos v říjnu konečně slavnostně otevřena za přítomnosti autora návrhu a sourozenců Hayekových, potomcích zakladatele značky Nickolase Hayeka a nyní hlavních představitelích firmy Swatch Group.

Celkem 240 metrů dlouhý tubus o šířce 35 metrů se mírně zdvihá směrem k Cité du Temps, se kterou je propojen střešní konstrukcí a mostem v druhém patře. V nejvyšším místě dosahuje vnější plášť výšky 27 metrů, která je v interiéru rozdělena do čtyř úrovní.

Fasáda je navržena pomocí 3D technologie jako organická mříž z ohýbaného dřeva. Hlavním aktérem v této konstrukci je smrk ze švýcarských lesů.

Na celkovou plochu fasády o více než 11 000 m2 bylo použito 1997 m3 dřeva, což je objem obnovený na území Švýcarska za méně než dvě hodiny.

Fasáda musí splňovat technické požadavky kancelářské budovy a v konstrukci jsou integrovány elektrické kabely a sítě. V jednotlivých polích se střídají tři různé typy výplně, které dohromady zajišťují všechny potřeby a náležitosti obvodového pláště.

Nejčastější jsou neprůhledné díly, sloužící jako sluneční protekce, zvrchu je na nich jednotlivě umístěno 442 speciálně tvarovaných solárních panelů zásobující budovu energií, která by postačila jedenašedesáti průměrným švýcarským domácnostem.

Na fasádě se pak objevují ještě průsvitná a průhledná pole, oba tyto komponenty jsou tepelně izolované a zároveň lehce větrané, aby se zabránilo kondenzaci.

Interiér je rozdělen na čtyři nadzemní podlaží a suterén se sklady, technickým zázemím a garážemi.

Prostory kanceláře jsou volné a vzdušné vybízející zaměstnance ke společné práci a integraci. Nechybí zde ani dostatek odpočinkových míst, kde lze během dne relaxovat.

TEXT: Karolína Hausenblasová, FOTO: www.swatch.com/press