S úctou k tradici a láskou k přírodě
Stavba je zajímavě rozehraná nejen z hlediska půdorysné stopy, ale také ve vertikálním směru. Jednotlivé místnosti mají různé konstrukční výšky, odpovídající jejich funkci. Někde strop klesá, aby vytvořil místo pro střešní terasu, a jinde se naopak zdvihá, třeba kvůli podtržení významu společenského pokoje.
V návrhu se podařilo skloubit moderní formu s dlouholetou tradicí díky využití lokálních a recyklovaných přírodních materiálů. V kombinaci s přímým kontaktem se stromy a vodními prvky se dům stává velmi příjemným a přirozeným místem pro život.
Stavba je zajímavě rozehraná nejen z hlediska půdorysné stopy, ale také ve vertikálním směru. Jednotlivé místnosti mají různé konstrukční výšky, odpovídající jejich funkci. Někde strop klesá, aby vytvořil místo pro střešní terasu, a jinde se naopak zdvihá, třeba kvůli podtržení významu společenského pokoje.
Zkosené střechy chrání interiér proti monzunovým dešťům. Různé sklony jednotlivých střech svádějí vodu do zahrady a vnitřních atrií, přičemž zároveň propůjčují stavbě hravou lehkost.
Tři oddělené ložnice v přízemí mají mezi sebou kmeny několika palem. Jednotlivá apartmá jsou rozdělena do třech kvádrů a nabízejí obyvatelům naprosté soukromí, navíc v meziprostorech vznikají také intimní zahrady, prodlužující interiér.
Ani tam, kde do návrhu architekti umístili vodní plochu, se nakonec nekácelo. Oba stromy, jejichž kmeny vyrůstaly z potenciálního bazénu, byly obezděny a ve vodě vznikly dva ostrůvky.
Střední část zahrady s bazénem obklopují terasy v různých úrovních. Dvě se nacházejí v přízemí, přičemž jedna je krytá a druhá otevřená a jsou spolu propojeny dřevěným mostem. Na bazén shlížejí také tři další terasy, navazující na pokoje v patře.
V prostoru obývacího salonu je při východní fasádě vynecháno jedno pole tak, aby zde mohl celým domem prostoupit kmen palmy, který po protnutí úrovně střechy převýší dům ještě o více než pět metrů.
Materiálová paleta je obohacena specifickou stavební surovinou, typickou pro tuto oblast. Jedná se o laterit, zvětralou horninu s vysokým obsahem hliníku a železa, díky kterému má rovněž rezavohnědou až červenou barvu.
Lateritové zdi doplňuje sto let staré recyklované teakové dřevo, užité na fasádách a palubkových podlahách venkovních teras a chodníků. Neprůhledné konstrukce osvěžují velkoplošné prosklené stěny a všudypřítomná vodní hladina, ve které se odráží nebe a koruny stromů.
Teplý tón hnědých zdí a medového dřeva ochlazuje tmavě šedá omítka, propůjčující stavbě nenucenou eleganci. Společně s kovovou konstrukcí skleněných fasád reprezentuje soudobé prvky moderního stavitelství.
Díky již dříve vytvořené brázdě potočního koryta, která funguje jako přirozená bariéra, není již třeba chránit zahradu dalším plotem. I nízká zeď by navíc zbytečně bránila ve výhledu na přilehlou louku z úrovně vodní hladiny.
Součástí průzračného bazénu je také zapuštěná vířivka, přístupná z dřevěné terasy před obývacím pokojem. Kokosové palmy už po padesátém roce přestávají plodit, a proto si mohou obyvatelé užívat lázeň beze strachu z padajících ořechů.
Struktura červené zeminy na stěně výkopu vodního kanálu, zarůstajícího kapradinami a bahenními rostlinami, se objevuje také v podobě lateritu na fasádě samotného domu, čímž se stavba ještě lépe propojuje s okolním prostředím.
Ve středozápadní Indii, kde se denní teploty celoročně pohybují okolo třiceti stupňů, se rozhodně vyplatí kvalitní venkovní prostor. Od června do října zde však panuje období dešťů, a tak je dům vybaven i několika zastřešenými terasami.
Kmeny kokosových palem prostupují konstrukcí střechy a s menším odstupem vytvářejí baldachýn ze zpeřených listů. Ve výšce patnácti metrů zde vzniká druhá střecha, stínící zahradu před přímými slunečními paprsky.
Moderní dům navazuje na místní přírodní i kulturní poměry a ve svých zdech se ctí nese tradici lokálního stavitelství. Při pohledu z dálky nepůsobí nijak nepatřičně, a naopak se tváří, jako by byl součástí okolního pralesa.
Hlavní ložnice v prvním patře je obklopena hned několika střešními terasami. K apartmá náleží také soukromá šatna, pracovna a luxusní prostorná koupelna, zakončená osamoceně stojící vanou s výhledem do zahrady.
1 PŘÍZEMÍ 1 Vstup 2 Obývací pokoj 3 Servisní kuchyň 4 Jídelna 5 Venkovní kuchyň 6 Toaleta 7 Ložnice 1 8 Ložnice 2 9 Ložnice 3 10 Garáž 11 Pokoj pro služebnou 12 Terasa 13 Hlavní bazén 14 Malý bazén 15 Vířivka
2 1NP 1 Hala 2 Společenský salon 3 Toaleta 4 Hlavní ložnice 5 Pracovna 6 Šatna 7 Koupelna 8 Střešní terasa
Parcela s palmovým hájem, situovaná uprostřed tropického lesa, se rozprostírá na ploše o rozloze 1300 m2. Dům a přilehlé terasy zaujímají ani ne polovinu této plochy a na pozemku je vyčleněn dostatečný prostor samotné zahradě.
Ve střední části je konstrukce nejvyšší, jelikož se zde nacházejí dvě podlaží nad sebou. Při pohledu z jihu je také patrná větší uzavřenost a neprůhlednost, dům této straně nastavuje svá záda, zatímco směrem do zahrady se naopak otevírá a uvolňuje.
Venkovní kuchyni lze otevřít či zavřít dle potřeby pomocí skládací dřevěné fasády umístěné na severní straně. Jelikož prostor funguje také jako transferní zóna mezi oběma křídly přízemí, lze jej při nepříznivém počasí částečně uzavřít, a zachovat tak v interiéru jednotné klima.
Laterit se vyskytuje především v tropických oblastech, kde vzniká během procesu tropického zvětrávání, tzv. lateralizace. Jeho použití v architektuře sahá velmi daleko, nejznámější stavbou, při které byl tento materiál použit, je nejspíš Angor Wat v Kambodži, obrovský buddhistický chrám z 12. století.
Vzdušné schodiště je umístěno do střední části dispozice nad mělké jezírko. Většinu plochy jeho obvodových stěn tvoří dřevěné lamely, částečně propouštějící světlo do interiéru. Samonosná kovová konstrukce se přimyká k jediné lateritové zdi.
Z obývacího pokoje mají obyvatelé díky celoprosklené východní fasádě přehled o dění v zahradě i u bazénu, který je ohniskem domu. Na protější straně místnosti je podobně jako v ložnicích v přízemí umístěno atrium s tropickými rostlinami.
Venkovní kuchyně, umístěná nad hladinou bazénu, dobře poslouží i jako bar, osvětlený rustikálními měděnými lampami. Za lateritovou stěnou jsou příhodně situovány také toaleta a otevřený sprchový kout.
Poslední v řadě v sérii tří přízemních ložnic je apartmá, které kromě ostatních výhod jednotlivých solitérních místností disponuje také venkovní sprchou, napojenou na vnitřní koupelnu.
V přízemních pokojích je vždy standardem vlastní koupelna, terasa a také vnitřní zahrada, připomínající malou oázu klidu. Toto místo je vždy přístupné pouze z ložnice či koupelny příslušného apartmá a slibuje naprosté soukromí.

Namísto kácení letitých kokosových palem udělali architekti ze stromů významná ohniska, okolo kterých se obtáčí členitá stavba, roztříštěná mezi kmeny, která tak připomíná shluk několika vesnických domků a přirozeně splývá s okolní džunglí.

Pozemek se nachází ve vesnici Sangolda poblíž západního pobřeží státu Goa ve střední Indii. Parcelu obývá devatenáct osmdesátiletých stromových kmetů, jejichž temena dosahují až do výšky patnácti metrů.

Tito zasloužilí staříci v podobě kokosových palem určují půdorysnou stopu stavby, při jejíž realizaci nebylo nutné pokácet jediný kmen.

Obdélná zahrada je ze severu ohraničena korytem sezonního potoka, oddělujícím dům od přilehlé louky, na kterou je výhled z většiny obytných pokojů.

Ze všech ostatních světových stran je pozemek obklopen tropickým lesem ukrývajícím domy, ulice a nádvoří malebné indické vesničky.

Příjezdová cesta spojuje severní a jižní hranici pozemku. V pravém úhlu lemuje jihovýchodní roh, a tak chrání intimní střed zahrady, kde stojí dům.

Zahrada i přízemí jsou ve středu rozděleny na dvě části sérií vodních ploch, zakončených přepadem do potočního koryta. Jednotlivé solitérní bloky členité stavby jsou následně opět propojeny dřevěnými terasami, venkovními chodníky a zastřešenými chodbami.

Do východního křídla, věnovaného především společenskému dění, je umístěn vstup navazující na příjezdovou cestu. Hala ústí až na velkou terasu u bazénu, ke které se přimyká kvádrový blok obývacího pokoje a z druhé strany prosklená jídelna.

V obou těchto místnostech je vyčleněno atrium pro kmeny dvou kokosových palem. Západní křídlo přízemí je věnováno třem soukromým ložnicím s vlastními koupelnami a malými terasami.

Jako most přes vodní plochu, oddělující obě křídla, funguje venkovní kuchyně, umístěná nad hladinou bazénu. Střední část přízemí navyšuje lucerna hlavního apartmá v prvním patře, které má dominantní pozici.

TEXT: Karolína Hausenblasová, FOTO: Edmund Sumner, Atul Pratap and Alan Abraham, www.edmundsumner.co.uk, www.atulpratapchauhan.com, www.alanabraham.com

KONTAKT: ABRAHAM JOHN ARCHITECTS (architektonický projekt), 31 GREEN ACRE, UNION PARK ROAD NO. 5, KHAR WEST, BOMBAY 400 052, INDIA, www.abrahamjohnarchitects.com