Wildbank – příběh domu s úžasnou historií
Půvabný dům, pocházející ze začátku minulého století, postavený ve tvaru mírně otevřeného L, je zapsán v národním registru památek. Kromě vzhledu samotné stavby na první pohled zaujme i pečlivě udržovaná rozsáhlá zahrada.
Půvabný dům, pocházející ze začátku minulého století, postavený ve tvaru mírně otevřeného L, je zapsán v národním registru památek. Kromě vzhledu samotné stavby na první pohled zaujme i pečlivě udržovaná rozsáhlá zahrada.
Z jedné strany je dům chráněný vysokými stromy, z druhé se otvírá do zahrady osázené různými typy dřevin a doplněné užitnými prvky, s jejichž pomocí jsou vytvořena příjemná zákoutí k posezení i procházkám.
Do červené střechy jsou zasazena vikýřová okna druhého podlaží s nezbytnými ozdobami typickými pro období, ve kterém dům vznikl. Balkon, táhnoucí se po celé délce domu, vytváří v přízemí krytou terasu.
Dalším z mnoha benefitů tohoto domu je nádherný výhled přes vodu, za níž se vypíná silueta New Yorku. Prostor u venkovní terasy zdobí původní, stále funkční kašna.
Při pohledu od příjezdové cesty stavba působí podstatně menším dojmem. Mohutný komín naznačuje, kde se v domě nacházejí krby. Zastřešený vchod má obloukový vstup s přiznanými cihlami, použitými i na podezdívce.
Balkon podpírají mohutné nosné sloupy. Pod ním je připevněna roleta, poskytující dostatek stínu i ochranu před letními přeháňkami.
Kašna s vodotryskem má v sobě zabudované čtyři květináče, osázené trvalkami. Kamenná dlažba vymezuje prostor, přináležející k domu.
Zahrada nabízí spoustu možností k posezení. Jedno z odpočinkových míst se nachází hned vedle příjezdové cesty, je vysypané štěrkem a osazené kamennými šlapáky.
V hezkém počasí lze stolovat venku ve stínu stromů. Pohled na jemně se čeřící hladinu zátoky je pak dalším benefitem odpočinku v zahradě. Posezení je chráněno před zvědavci a přitom situované tak, aby obyvatelé měli přehled o dění kolem.
Místnosti v domě jsou situované tak, aby poskytovaly výhled především do zahrady a na záliv. Pro větší pohodlí jsou plochy k sezení i hlavní cesty v zahradě vydlážděné. Vzhledem k dostatečnému osvětlení se dá venku stolovat i ve večerních hodinách.
Letecký snímek ukazuje stáje, ve kterých John Philip Sousa choval závodní koně a kde se dodnes dochovaly originální předměty z jeho doby. Nacházejí se zde i garáže a jedno z apartmá pro hosty, kteří dávají přednost většímu soukromí.
Hned vedle příjezdové cesty, mezi stájemi a hlavním domem, je umístěn tenisový kurt s betonovým povrchem. Kromě tenisu na něm mohou obyvatelé trénovat například i hru na koš. Zápasy je možné sledovat z původních dochovaných kamenných lavic.
Pozemek statku Wildbank zasahuje až na břeh zálivu, odkud vybíhá do vody dlouhé molo, u kterého mohou kotvit menší lodě. V letním období lze přístup k vodě využívat k plavání, případně k provozování dalších vodních sportů.
Velkorysá kuchyně z masivu nabízí dostatek úložných prostor a širokou pracovní plochu. Je vybavena velkým plynovým sporákem s horkovzdušnými troubami a digestoří. V moderně vybaveném prostoru nechybí myčka, americká lednice a mikrovlnná trouba.
Ve sklepních prostorách domu je zařízena menší, zato účelně vybavená tělocvična, kde si uživatelé mohou vybrat z několika fitness strojů a na velké televizi například sledovat tréninkové programy. Majitelé přidali i pohovku a pracovní kout se stolem a kancelářskou židlí.
V temperovaném sklepě se rovněž nachází vinotéka. Do dřevěných regálů lze ukládat vína vhodná k dalšímu zrání, či k okamžité spotřebě. Konstrukce regálů je uzpůsobena pro různé typy vinařských produktů.
Chloubou této jídelny je ručně malovaná tapeta. Trojdílnými francouzskými dveřmi s dřevěným obložením se dostanete ven na terasu. Další dveře vedou do velkého obývacího pokoje.
Kromě ložnice majitelů jsou v prvním podlaží umístěny i dětské pokoje s koupelnami. Komoda na chodbě je součástí původního vybavení z dob legendárního majitele J. P. Sousy.
Zrcadla na stěně velkého společenského obývacího prostoru pamatují Johna P. Sousu. Stejně tak je v místnosti původní krb. Obytná plocha je rozdělená do dvou zón pro větší či menší společnost.

Útulný venkovský statek, obklopený nádhernou přírodou, připomíná svým vzhledem spíš kulisu z filmových pohádek než dům určený ke každodennímu bydlení. Vznikl na začátku minulého století a svoje kouzlo si zachoval až do dnešních dnů.

Říká se mu Wildbank a vypíná se na vršku Sand Point, což je vesnice nacházející se v nejsevernějším cípu Long Islandu ve státě New York. Dům s téměř pohádkovým vzhledem si dal postavit v roce 1907 architekt a první majitel A. B. Trowbridge.

K celkové atmosféře nepochybně přispívají i profesionálně odvedené krajinářské úpravy celé plochy pozemku, která činí 2,6 akru.

Wildbank září do daleka červenou střechou s ozdobnými prvky, jaké můžete vidět například na třech vikýřových oknech, kterou doplňuje štuková omítka v krémovém odstínu. Rozloha domu činí šest tisíc čtverečních stop.

Pokud jde o zařízení a celkovou výzdobu, je sympatické, že v něm stále najdete dekorativní prvky odrážející období, ve kterém vznikly.

To platí zejména pro ručně malovanou tapetu Zuber s motivem místní krajiny, podobnou té, kterou vybrala Jackie Kennedyová pro přijímací místnost Oválné pracovny v Bílém domě.

Obyvatelům i hostům je k dispozici šest ložnic, k nimž přináleží stejný počet koupelen. Nechybí společenské místnosti, špičkově zařízená velká kuchyně, uzpůsobená nejenom pro vaření, ale i pro malé neformální posezení třeba u sklenky vína.

K jídlu se pak rodina i s případnými návštěvami schází v samostatné jídelně. V klidnější části domu se nachází pracovna. Do sklepních prostor se vešly tělocvična a dva vinné sklepy.

Vedle garáže pro čtyři auta najdete dokonale vybavené apartmá se dvěma ložnicemi a kuchyní s mramorovou pracovní deskou, jenž slouží především hostům, kteří si přejí být zcela nezávislí na hlavním domě.

V garáži jsou rovněž nainstalované záložní generátory jak pro Wildbank, tak i pro tuto bytovou jednotku. Stavba je dvoupatrová, s balkonem v zadním traktu, který vede po celé délce domu, a vytváří tak krytou terasu v přízemí.

Kromě toho nabízí dechberoucí západy slunce nad New Yorkem, nacházejícím se na druhé straně zálivu.

Součástí pozemku je i vlastní písečná pláž s posezením na břehu, jež navazuje na zadní zahradu, kam architekt zakomponoval i jídelní posezení obklopené barevnými vodopády trvalek. K dlouhému molu se dostanete ze zahrady po několika schodech.

Na velkém pozemku se našlo místo i pro tenisový kurt, který se ukrývá za pásem stromů proti příjezdové cestě.

Kromě úžasné polohy, nádherné zahrady i atmosféry láká toto místo zejména postavou druhého majitele Wildbanku, a sice Johna Philipa Sousy, dirigenta dechové kapely The Sousa band, který proslul zejména komponováním vojenských pochodů jako The March King, American March King nebo The Stars and Stripes Forever (Pod hvězdnatým praporem), což je vlastenecký pochod Spojených států amerických.

John Sousa ve své době dosáhl ohromného věhlasu a jeho kapela může z pohledu dnešní doby přirovnávána k Beatles.

Není bez zajímavosti, že jeho další pochod, The Liberty Bell, byl později použit jako úvodní znělka k seriálu Monty Pythonův létající cirkus, v němž vystupuje slavná britská skupina Monthy Python.

Hudební dirigent, skladatel, spisovatel, voják, sportovní střelec, a jak už jsme zmínili také kapelník, ve svém orchestru často využíval objemný dechový nástroj, jehož autorem byl publicista a výrobce hudebních nástrojů James Welsh Pepper, a který ho pojmenoval po svém příteli Sousovi – suzafon.

Rodina Sousů vlastnila Wildbank od roku 1907 až do roku 1965. Z doby zakladatele rodu pocházejí stáje, ve kterých Sousa choval špičkové závodní koně. Ještě dnes jsou zde k vidění původní jezdecká sedla, která používal pro své svěřence.

V domě se dochovala i část původního zařízení z doby jeho slavného majitele. Wildbank je od roku 1966 zapsán v Národním registru historických míst jako národní kulturní památka.

Nahlédnout dovnitř lze ale pouze se svolením majitelů, protože jde stále o soukromý objekt. Nutno ovšem dodat, že všichni dosavadní uživatelé o odkaz J. P. Sousy velmi zodpovědně pečují.

TEXT: Lucie Hanzlová, FOTO: TopTenRealEstate.com