Překvapující hra nadčasových povrchů
Dům je situovaný tak, aby majitelé měli dostatek soukromí i při večerním osvětlení, které díky skleněným tabulím zdánlivě odhaluje život uvnitř. Architekti mysleli i na tento detail a nechali do interiéru nainstalovat závěsy, které lze při setmění pohodlně zatáhnout.
Černé sloupy, vyrobené z oceli, jsou součástí konstrukce. Do bílého základu designéři zvolili tmavší vybavení interiéru. Sedačka i koberec jsou od italské značky Minotti. Posuvnými dveřmi se dá vyjít ven na terasu a dál do zahrady. Celý prostor je otevřený pro lepší komunikaci.
Konzolové schodiště z materiálu Corian má jednotlivé nášlapy upevněné ve sloupku vyrobeném z lakované oceli. Pro větší bezpečnost je opatřeno zábradlím z bezpečnostního skla, které pohledově neruší design celého interiéru a současně propouští přirozené světlo dál do prostoru.
Také v kuchyni dostaly přednost hladké, prakticky bezúdržbové povrchy. Zásuvkový systém je opatřený systémem push-up, díky němuž nebylo nutné instalovat úchytky a prostor si zachoval minimalistický vzhled.
Vestavěnou kuchyňskou linku doplňuje ostrůvek s integrovanou varnou deskou a digestoří, který z jedné strany slouží jako malý barový pult. Reprodukce fotografie představuje Bond girl Ursulu Andress v epizodě Dr. No.
Venkovní jídelnu tvoří stůl z kolekce Mirthe od značky TRIBŰ a skládací židle od německé firmy Dedon, které jsou vyrobeny z hliníku a opatřeny textilními sedáky a opěráky v zátěžové úpravě. Stín zajišťuje skládací slunečník, připevněný na zábradlí v prvním patře.
Kromě ostrůvku se do kuchyně vešel i jídelní stůl z masivního dřeva se židlemi od italské firmy Tonon. Jídelní plochu osvětlují italské závěsné lampy od značky Flos, které navrhl holandský designer Marcel Wanders.
Při pohledu od příjezdové cesty stavba působí podstatně menším dojmem. Mohutný komín naznačuje, kde se v domě nacházejí krby. Zastřešený vchod má obloukový vstup s přiznanými cihlami, použitými i na podezdívce.
Leštěná podlaha s mramorovým žilkováním představuje základ přízemí. Bílou barvu na stěnách i zařizovacích předmětech „rozbíjí“ zelené rostliny. Prostor osvětlují svítidla, integrovaná ve stěnách a stropě.
Vlevo se nachází kuchyňský prostor, ve kterém je kromě jiného také krb na dřevo se zásobníkem paliva, jež tuto část příjemně zateplí i provoní. Schody se zábradlím z bezpečnostního skla jsou vyrobeny z Corianu.
Stěnu zdobí reprodukce ikonických portrétů hollywoodské herečky Marylin Monroe od jednoho z nejvlivnějších umělců 20. století Andyho Warhola.
Minimalisticky řešený šatní prostor osvětlují závěsná svítidla P-Light od italské značky Porro, která jsou vyrobena z křišťálových prvků uspořádaných na kovové konstrukci. Jde o ruční práci sklárny Vistosi Murano.
Vstupní prostor do interiéru je řešený skleněnými tabulemi, které dovnitř propouštějí dostatek přirozeného světla. Zejména po setmění efektně působí podsvícené schody.
Do horního patra se dostanete buď po schodech, které vedou až ze suterénu, anebo malým výtahem, který je v takto velkém domě velmi praktickým doplňkem.
Bílé křesílko, které doplňuje malý stolek ve stejné barvě, je z kolekce Matchball 064 od značky Tonon. Sedák je vyplněný studenou pěnou, základnu má z chromované oceli. Vyrábí se v několika barevných variantách.
Obývací prostor je vybaven knihovnou vyrobenou na míru. Sedací nábytek je od značky Minotti stejně jako koberec, který pochází z kolekce Matt Dibbets a je vyrobený z přírodního lněného vlákna evropského původu.
Minimalistický vzhled ložnice v prvním patře určují jemné kontrasty šedé a bílé, které doplňují černé kontury interiérových prvků. Pocit zateplení interiéru dodává podlaha ve vzhledu masivního dřeva.
V suterénu domu se nachází vinný sklípek. Vestavěné dřevěné police jsou vyrobené na míru. Součástí je i klimatizovaná skříň, ve které jsou uloženy archivní láhve.
když se vila nachází v malém městečku pod horami, atmosféra v garáži s panoramatem New Yorku na první pohled spíš připomíná velkoměsto. Na druhý pohled zaujme podlaha z litého betonu s leštěnou úpravou.
Koupelna je zařízená s ohledem na bezúdržbovost. Prim hrají kvalitní přírodní materiály a minimalisticky nadčasová řešení, například pro ukládání koupelnových doplňků.
Závěsná koupelnová skříňka je osazená deskou s tepelně vytvarovanými umyvadly od firmy Stretch by Planit, která splňuje vysoké nároky na hygienu. Umyvadlové baterie jsou od značky Dornbracht.
K bazénu se schází z malé terasy, navazující na dům. Celá plocha je obložená bílým kamenem s mramorovým žilkováním. Pohled na vodní plochu neruší ani schůdky, které se skrývají pod vodou a nabízejí pohodlný vstup.
Celý koncept domu nabízí dokonalé přechody mezi interiérem a exteriérem, kdy na sebe jednotlivé části přirozeně navazují, ale zároveň si udržují svou vlastní integritu.
Jedna stěna koupelny je obložená materiálem Corian, v němž jsou s pomocí tepelné úpravy vytvarovány police, doplněné LED podsvícením. Kromě nezbytných umyvadel, sprchového koutu a toalety se sem vešla i vířivá vana.
Velké skleněné tabule odlehčují hutnou betonovou konstrukci. Díky tomu dům působí vzdušným dojmem. Architekti věnovali pečlivou pozornost i úpravě pozemku před domem, který je osázený palmami a oleandry.
Dům je situovaný tak, aby majitelé měli dostatek soukromí i při večerním osvětlení, které díky skleněným tabulím zdánlivě odhaluje život uvnitř. Architekti mysleli i na tento detail a nechali do interiéru nainstalovat závěsy, které lze při setmění pohodlně zatáhnout.
Vzrostlá zeleň poskytuje majitelům soukromí i při pobytu venku na zahradě či terase. Kombinace zelené barvy s bílou fasádou navozuje pocit, že jste se ocitli spíš ve Středomoří než pod alpskými vrcholky.
Pohled ze zahrady odhaluje relaxační zónu s bazénem, kolem kterého, stejně jako na vyvýšené terase, se nacházejí polohovací lehátka od značky TRIBŰ. V „závětří“ po pravé straně stojí jídelní stůl. Příjemnou atmosféru dotvářejí velké květináče s citrusovými stromky.

Koncept celého projektu je založený na myšlence prolínání pevných a průhledných stěn, které vytváří

panoramatické výhledy do okolní krajiny.

Nadčasový minimalismus – tak by se krátce dala charakterizovat luxusní vila, vypínající se proti alpským štítům. Dům se nachází v Obermais, což je rezidenční oblast, která spadá pod historické a lázeňské

město Merano v jihotyrolské provincii Bolzano. Celý kraj se vyznačuje příjemnými kontrasty, jež zlepšují kvalitu života zdejších obyvatel. I když stojíte pod ohromující třítisícovkou masivu Texelgruppe, všude

kolem panuje středomořské klima, v němž rostou palmy, rododendrony, kiwi, ale současně i vinná réva, kterou střídají rozsáhlé jabloňové sady.

Pro Merano i jeho okolí je rovněž typická architektonická rozmanitost, rozpínající se od staletých zámků a hradů až k současné architektuře, jež citlivě reflektuje na tisíciletou historii tohoto místa.

Dokonalým příkladem je již zmíněný dům House M. S ohledem na bílou barvu fasády a středomořskou faunu tak zdejší atmosféra víc připomíná přímořské letovisko než městečko pod horami.

Stavbu o rozloze 360m2 obytného prostoru navrhli architekti studia monovolume architecture + design. Na první

pohled zaujme koncepcí designu, spočívajícího ve skloubení betonu a skla, jehož výsledkem jsou fascinující pohledy do okolí, ale i uvnitř domu. Terén vyvolává dojem, jako by se nořil do budovy a následně znovu oživl v prostoru louky a bazénu.

Také interiérové uspořádání citlivě navazuje na venkovní prostor. Právě díky propracovanému vnějšímu designu včetně umístění bazénu, trávníku, zahrady a domu se celý koncept jeví jako ucelený svazek s dokonale plynulými přechody.

Budova je z důvodů umístění inženýrské technologie koncipována jako kompaktní svazek s jedním podzemním a dvěma horními patry. Ze stavebního hlediska utváří základ domu betonová konstrukce, kterou doplňuje vysoce moderní izolace.

Skleněné tabule, které tvoří součást fasády, stejně jako dveřní a okenní prvky jsou v třívrstvém provedení. Právě sklo dodává objemnému vyztuženému betonu lehkost.

Světlé stěny a podlahy v ušlechtilém mramorovém vzhledu odrážejí denní světlo, takže místnosti působí mnohem větším a prostornějším dojmem.

Dům House M je rovněž vybavený inteligentními technologiemi. Vestavěný systém KNX lze ovládat tlačítkovými senzory Gira, které jsou decentně integrovány do povrchů stěn.

Až na pár designových lamp a lustrů je osvětlení řešeno především zapuštěnými svítidly, která vytvářejí v interiéru různé typy atmosféry.

Díky dokonalé izolaci a chytře propojeným technologiím vila získala certifikát KlimaHaus A. Moderní životní prostor se skládá ze dvou ložnic s příslušenstvím, koupelny, toalety, obývacího pokoje, kuchyně, šatny, prádelny, tělocvičny a vinného sklípku.

Součástí je technické zázemí, a to nejenom pro samotnou vilu, ale i bazén. Do prostorné garáže, umístěné v suterénu pod domem, se vjíždí pomocí speciálního výtahu.

Jeden z nepřehlédnutelných solitérů interiéru představuje konzolové schodiště, které je vyrobeno z materiálu Corian a podepřené bočním sloupkem z lakované oceli.

Je podsvícené, takže nejenom že splňuje bezpečnostní požadavek, ale současně i perfektně doplňuje minimalistický

design celého prostoru. I když je dům, stejně jako jeho plášť, navržený v bílé barvě, nutno dodat, že jí rozhodně není příliš, jelikož vybavení v tmavých odstínech už předem rozbíjí myšlenku případné nudy.

Navíc bílou obyvatelé ocení v podzimních a zimních měsících, kdy si interiér ponechává dostatečně přirozené světlo i ve zkracujících se dnech. V minimalistickém duchu je navržena i zahrada, která je osázena stromy a keři typickými pro tuto oblast. Kolem domu i uvnitř jsou umístěné zejména „kontejnerované“ rostliny.

Text: Lucie Hanzlová, FOTO: M&H Photostudio

Kontakt: MONOVOLUME ARCHITECTURE + DESIGN, (tým designérů: Patrik Pedó / Juri Pobitzer /

Konrad, spolupracovníci: Luca Di Censo, Sergio Aguado, Benjamin Gänsbacher), Via Cavour,

29, 39100 Bolzano BZ, Itálie, www.monovolume.cc

MIELE (špičkové domácí spotřebiče), Ke Štvanici 656/3, 186 00 Praha 8 – Karlín, www.miele.cz