Provoz gastronomické zóny v domácnosti je spojen s nepřeberným množstvím předmětů, pro něž je nutno najít adekvátní místo, a to tak, aby jejich uložení bylo nejen přehledné, ale také odpovídalo ergonomickým parametrům.
Aktuální uspořádání pak vyplývá jak z konkrétní dispozice kuchyně, tak z toho, pro kolik a jakých uživatelů je určena. Vždy je však žádoucí postupovat podle zaužívaného způsobu dělení této části obytného prostoru z pohledu zásob, ukládání, mytí, přípravy a vaření/pečení.
Zajistíme si tak nejen pokud možno ideální přístup k věcem, ale také racionální způsob pohybu po kuchyni. K osvědčeným prostředkům dokonalého využití místa patří rovněž nábytek s výsuvy a plnovýsuvy, vyššími zadními stěnami, širšími skříňkami a chytrými drátěnými programy.
Variabilní vnitřní dělení skříněk a výsuvů se pak postará o pořádek a vyšší přehlednost. Z pohledu ergonomie je účelné ukládat nejčastěji používané předměty do výsuvů přímo pod pracovní deskou a v první úrovni horních skříněk.
TEXT: Alena Müllerová, FOTO: archivy firem